top of page

På vei fra New Orleans til Memphis!

Oppdatert: 13. jan. 2023

Om du følger min rute, beveger du deg mellom flere stater, nemlig Louisiana, Mississippi, Arkanas, og Teenessee. Det viktisgtse skille er elven Mississippi, men du må holde tungen rett i munnen for å huske hvor du er.

Louisiana, Mississippi, Arkanas, og Teenessee.
Louisiana, Mississippi, Arkanas, og Teenessee.

Her kan oppleve det autentiske USA når du beveger deg i dette området. Sørstatene er for meg, mest musikk og mat, men vi må ikke glemme gjestfriheten, og all den spennende naturen hvor Mississippi er selve livskraften.


Så om du er som meg og følger musikkens legender fra New Orleans, til Memphis og ikke minst til Nashville får du garantert en flott tur. Som eksempel kan du satrte med å nyte naturen og god mat på en av hjuldamperne oppover og eller nedover Mississippi.

Nyte naturen og god mat på en av hjuldamperne oppover og eller nedover Mississippi.
Nyt naturen og god mat på en av hjuldamperne oppover og eller nedover Mississippi.

Når båten stopper på Houmas House and Gardens, stikk innom det flotte museet og så en historisk presentasjon av livet på eleven og alle kampene de har kjempet gjennom tidene for å komme dit de er i dag. Jeg har skrevet en egen artikkel om dette flotte stedet.Her ser du reiseruten fra New Orleans til Memphis, men jeg hadde overnatting Houmas House and Gardens, Jackson og Little Rock, før jeg ankom Memphis.

Om du velger å følge denne reiseruten, da anbefaler jeg at du legger inn minst en overnatting i Hot Springs i tillegg. Om du er spesielt interessert i Borgerkrigen og andre kriger er Vicksburg også et sted du kanskje bør legge inn en ekstra natt.


Et lite leiebil tips. Når du skal benytte bil på tur som dette, er min anbefaling, å velge et selskap du er sikker på har god service, spesielt om noe skulle gå galt på veien til målet. Det er sjelden jeg har opplevd bedre service, helt fra jeg hentet min leiebil, bytte av bil pga et lite uhell, og ikke minst tilbake leveringen. Alt var raskt og effektivt, ja et stort takk til Hertz. NB! Husk alltid å fullforsikre, uansett.


Kos deg i "French Quarter"

New Orleans, ja denne byen er verdt å oppleve med alt som skjer i bl.a. i det "French Quarter", som fortsatt er byens hjerte. Her kan du ta en tur med hest og kjerre gjennom gatene og nyte den gamle arkitekturen og balkonger pryder husene, samtidig som du hører god New Orleans jazz og andre musikk varianter.

Bruk både trikkene og bussenegjennom byen
Jeg anbefaler også en tur med trikken gjennom byen

Jeg anbefaler også en tur med trikken gjennom byen, og en tur gjennom noen av parkene, for eksempel Louis Armstrong parken. New Orleans har en rekke museer og gallerier, kanskje, du også møter en av de mange kirkegårdene, så avslutter du for eksempel på Café Du Monde, for en kaffe og eller en matbit.

Det er mange parker å besøke i New Orlaens
Det er mange parker å besøke i New Orlaens

Ikke glem det nyere området Warehouse Distrikt. Her kan du oppleve flotte moderne restauranter så som Herbsaint bar og restaurant og kanskje også Gianna. Dette er to herlige restauranter, som jeg personlig kan anbefale.


Kanskje du tenker å bestille kveldstur på en av hjuldamperne og eller en dagstur tur til Natchez, kan du sikkert rekke å komme innom Preservation Hall for svingende jazz-musikk som dessert.


Du finner Preservation Hall, med sin intime lokale, i det franske kvarteret. Her serveres det akustiske New Orleans Jazz-konserter over 350 kvelder i året, med forskjellige band og musikere, fra et kollektiv på mer enn femti lokale musikere.

Preservation Hall - dateres tilbake ti 1950

Kort om historien til Preservation Hall

Historien om Preservation Hall dateres tilbake til 1950-tallet ved Associated Artists, et lite kunstgalleri på 726 St. Peter Street i New Orleans' French Quarter. Ved åpningen av galleriet fant innehaveren Larry Borenstein ut at det begrenset hans evne til å delta på de få gjenværende lokale jazz-konsertene, og begynte å invitere disse musikerne til å bli med på "øvingsøkter" i selve galleriet. Deltakere var levende legender fra New Orleans Jazz - George Lewis, Punch Miller, Sweet Emma Barrett, Billie og De De Pierce, The Humphrey Brothers og dusinvis flere.

I løpet av denne perioden hadde tradisjonell jazz mistet popularitet til rock n’ roll. Men i kjølvannet av Borensteins initiativ vokste det frem et eget liv med entusiaster av musikken og tok over galleriet. I dag er dette et must om du skal si at du har hørt New Orleans jazz i nettopp New Orleans! Husk du må bestille billetter. Les gjerne mitt møte med en av gutta i bandet, som var en skikkelig Norges fan.


Når jeg forlot New Orleans, stakk jeg først innom Houmas House and Gardens, men du kan også dra rett til Baton Rouge, men jeg hoppet over denne byen, derfor er mitt første stopp etter Houmas, Natchez .


Natchez er er en av de vakreste byene
Natchez er er en av de vakreste byene

Natchez er er en av de vakreste byene på denne turen, med et sentrum som har åtte ganger åtte gater pyntet med eiketrær, historiske hjem og flotte hager.Byen ble grunnlagt i 1716 og besøkende fra hele verden valfarter for å gå på oppdagelse i de vakre husene. Hele 14 hus er åpne for publikum, deriblant det prektige Stanton Hall, som ble oppført i 1857.

Jeg tok også turen innom en flott fotoutstilling som ligger i byens sentrale kirke, ført jeg kjørte over broen på vei til Vicksburg.


Vicksburg

Som sagt Vicksburg var neste mål og nok en liten, by som ligger vakkert til ved en sideelv av Mississippi. Det viktigste tipset mitt er å ta turen med din egen bil gjennom Vicksburg National Military Park.

Denne militærparken er den faktiske slagmarken fra borgerkrigen, med kanoner, monumenter og en rekke skilt som peker ut sted, tid og bataljon for sammenstøtene mellom nord og sør.


Men først måtte jeg innom Arkenas en ørliten sving, før jeg igjen kunne passere en ny bro og entre Jackson, Mississippi!


En tur innom Jackson kan også være på sin plass. Om du ønsker å få med deg mye musikk, er det helgene som gir de beste tilbudene, men det finnes enkelte barer og restauranter som gir hyggelige jazz toner og god mat. Jeg besøkte Hal & Mal´s, som var en hyggelig opplevelse på en tirsdag.


Jeg fikk med meg ett av museene, Mississippi Civil Rights Museum. Samtidig, i 2. etg, fikk jeg en hyggelig overraskelse, for når jeg var i Orlando opptrådde en av den mest populære Country sangerne der. Ikke viste jeg at The World of Marty Stuart-utstillingen var i Jackson. Denne utstillingen utforsker Stuarts liv og arven hans med å samle countrymusikkens historier.

Utstillingen inkluderer hundrevis av gjenstander som aldri er vist før i Mississippi, inkludert Martys første gitar, originale håndskrevne Hank Williams-manuskripter, gitarer fra Merle Haggard og Pops Staples, kostymer fra Porter Wagoner og Dolly Parton, personlige gjenstander fra Johnny Cash, inkludert hans første svarte opptreden dress, og mye mer.


Her er noen tips på hva du bør besøke om du har en dag eller to: - Jackson Zoological Park, - Mississippi Children's Museum, - Mississippi Museum of Art, - Eudora Welty House and Garden, - LeFleur's Bluff State Park og masse annet.

Min neste stopp ble Hot Springs og deretter Little Rock, før Memphis.


I løpet av denne turen passerer jeg jo også en rekke steder som står under forfall, men innimellom finnes det ilsjeler som tar tak i mulighetene og lager et lite historisk tilbakeblikk.

Det er alltid hyggelig å stoppe og slå av en kort prat. Det setter de pris på.
Hot Springs i Arkansas


Hot Springs er badehusenes hovedstad, her ligger de på rekke og rad. Jeg anbefaler en overnatting slik at du både rekker et badehus, om ikke må du være tidlig ute for de steger 4pm.

Så anbefaler jeg en vann båt ut i naturen og så avslutter du med en tur på byens Casino. Jeg fikk dessverre ikke spilt for det var vist nok noe galt med kortet mitt, men jeg gikk og tittet på de andre gjestene og det var lett å se hvem som vant og hvem som tapte. Jeg forsøkte å få en prat med noe av spillerne, men det var ikke lett. Men den som ikke gir seg...


Når jeg gikk møtte jeg Michael og Anna som hadde vært inne og spilt. De fortalte at de en gang i uken tok med seg 30 dollar og i dag gikk det som vanlig, - de tapte. Så da ble det en hamburger og ikke noen feiring med champagne, som vanlig sa de og smilte, men en dag!

Little Rock i Arkansas

Jeg overnattet i Little Rock for her var det mye å se. Først på programmet var The Clinton library.

Her kan du oppleve, neste, hele historien både før og når han var president. Helt tydelig at dette er spennende for skoleklasse etter skoleklasse ankom museet.

Det slår meg når jeg ankommer selv de minste stedene så er det alltid et eller flere museer som presenterer lokal historie på en flott måte, selv om USA ikke er mer enn litt over 200 år. Her har Norge noe å lære.


Så var det nye krigsmuseum. Arkansas Inland Maritime Museum ligger i North Shore Riverwalk Park langs bredden av Arkansas River i North Little Rock, Arkansas. Museet åpnet 31. mai 2005. Siden den gang har nesten 300 000 familier fra alle 50 delstater og 81 land besøkt museet.

De har det eneste stedet i verden hvor du kan se to flytende marinefartøyer som var med i andre verdenskrig: Slepebåten Hoga, utpekt som et nasjonalt historisk landemerke og anerkjent for sin innsats under Pearl Harbor-angrepet i 1941; og ubåten USS Razorback, som var i Tokyobukta under den formelle overgivelsen av Japan, og avsluttet andre verdenskrig.

Ubåten USS Razorback er 90 prosent operativ og holdt så autentisk som mulig – noe som betyr en 14 fots stige klatring inn i rommet. Besøkende opplever synet, lydene og luktene av ubåttjeneste når de går ombord på den historiske ubåten USS Razorback.

For de som ikke kan eller vil klatre, byr museets overside mye å se på. Museet har utstillinger på følgende marinefartøyer: ubåten USS Razorback slepebåten USS Hoga slagskipet USS Arkansas og missilkrysseren USS Arkansas Museet har også en samling fra Arkansas River Historical Society med historien til Arkansas River.ESSE Purse Museum & Store, er Anita Davis, datter av Betty Davis, sin drøm om å utforske konsepter om kunst, historie og det feminine. Det har hun klart.


Defenisjon; Navnet ESSE kommer fra den latinske infinitiv for "å være", altså at en veske ikke bare er en veske der en kvinne bærer sine nødvendigheter, men en utvidelse av hennes personlige rom, altså essensen i de tingene som gjør henne til «henne».


Om eller når du besøker dette museet, vil du oppdage at valget av en "veske" forteller mye om kvinnen og hennes utviklende posisjon i det offentlige rom. ESSEs permanente utstilling hedrer og feirer fremgangen til den amerikanske kvinnen fra 1900-tallet – tiår for tiår – gjennom "linsen" til vesken hennes og spesielt innholdet i den.

Museet er i ferd med å bli et kulturelt knutepunkt for kvinnelig arv og historiefortelling i Central Arkansas. ESSEs herlige museumsbutikk tilbyr høykvalitets og svært uvanlige håndvesker, i tillegg til sære, eklektiske smykker; skjerf; bøker; og andre gjenstander - mange håndlagde av lokale, nasjonale og internasjonale håndverkere. Pungene spenner fra lær, tre, filt og andre stoffer til gummi og resirkulerte materialer. Med prispoeng over hele spekteret tilbyr butikken noe for enhver smak – inkludert karakteristiske ESSE-logo-T-skjorter, krus og postkort.

På min vandring i dette unike museet traff jeg en bestemor, Lionda, og henne barnebarn, i en intens studie av de forskjellige år ti-årene.

Linda forteller at barnebarnet Emma er litt "over the edge" interesert i alt som berører feminine ting og historiene bak. Hun elsker denne nutikken og spesielt dette museet. Det var lett å forstå når jeg observerte dem. Her var detaljene svært viktig. Carly som fortalte meg om historien bak, sier at noe av det som er som er spesielt og interessant en nettopp alle de unge som finner dette muset spennende. Jeg koser meg hver dag jeg kommer på jobb, sier hun med et stort smil.

Så for meg er det bare å ønske velkommen, neste gang du er i Little Rock.Dyess Colony, Johnny Cash

Så gikk veien videre til, Dyess Colony, Johnny Cash sitt hjem der han vokste opp, men som info han ble født i Hot Springs. Dyess Colony ligger underkant. en time fra Memphis, langt ute på landsbygda. Om du velger å kjøre fra Little Rock er det en tur på 2t 30min. (se kart)

Jeg hadde litt for store forventninger om dette stedet, for når jeg kommer frem er det lite som forteller deg at dette faktisk er hjemplassen til en av USA´s største Country artister som ungdom. Men inne i ett av hovedhusene er det en bilde presentasjon av historien. Uansett det viktigste var selvfølgelig huset der han bodde med familien. For å komme dit må du kjøre rundt 10 minutter på en svært støvete landevei, kjør pen og stopp om du møter biler.

Se video fra huset:

Vel fremme ligger det godt inngjerdet og pent renovert lite hus, som også er helt identisk innvendig med møbler og utstyr fra den tiden. Til og med sengen til Johnny Cash er red opp.

Det er gøy å ha vært her, men når jeg spør hvorfor de ikke har gjort mer ut av denne muligheten, sier de at det er et stort museum i Nashville, og dit skal jeg om noen dager!


Memphis i Tennessee.

Når jeg kom inn i Memphis dukket dette kjempesentret opp. Verdens største utendørs utstyrsbutikk. Helt utrolig både utvendig og innvendig.


Men det var denne gaten som var mitt første mål og her var det trøkk.

Denne ettermiddagen går turen til Beale Street, hvor lyden fra gamle blues legender sitter i veggene. I dag er gaten kjent for sine restauranter og spillesteder, hvor musikken varer til langt ut i de sene nattetimer. Jeg hadde noen hyggelige timer her og traff både engelske og amerikanere. Den ene av disse gutta var Manchester United fan, men når han hørte at jeg var fra Norge sier han: Jeg håper virkelig at Braut Haaland lykkes, i City, han er en skikkelig bra ung spiller. Det blir gøy å følge han, sier han og så skåler vi for det!


Jeg stakk innom de fleste av barene og lyttet til de forskjellige bandene og valgte meg ut et par jeg skulle høre mer på i morgen! Nå var det tidlig i seng for jeg hadde et tett program i neste dag!

Ja dagen startet med en tur til Graceland, hjemmet til Elvis. Jeg kjøpte en VIP-billett, men det er bortkastet for du havner uansett inn i kø med alle de andre, jeg sparte kanskje noen minutter, men ikke anbefalt.

Her får dere et lite inntrykk av hus og interiør og baksiden, som fremstod noe nøytral.


Du får en guidet lydfil som du henger rundt halsen og som følger deg på din runde rundt i huset. Det gjør at du blir litt mer kjent med mennesket og artisten Elvis. Besøket avsluttes ved graven. Jeg forsøkte å kjøre opp for å ta et bilde, men det tok fem sekunder før første vakt stoppet meg, så det ble bare et dårlig bilde utenfor porten!


På motsatt side av Graceland er det en rekke utstillinger som omhandler myten og mannen Elvis. Det er jo litt gøy og ha vært her og sett hvordan han levde og alt han hadde av kostymer, biler osv.

Deretter går turen til Sun Studio, hvor luften dirrer av musikkhistorie. Elvis, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis og Ike Turner har alle spilt inn megahits i det lille studioet. Spennende så hit må du ta turen for at den skal bli komplett. Passer vel med litt sort/hvit bilder.


Også verdt å få med seg er National Civil Rights Museum/Lorraine Motel. Det var her Martin Luther King Jr. ble skutt den skjebnesvangre dagen i 1968 – og på rom 306 er alt som det var den dagen. Resten av museet tar for seg borgerrettighetsbevegelsens historie.


Som sagt kvelden ble benyttet til å lytte til flere bra band som fylte gatene med god stemning. Når du skal planlegge pga at du kanskje må velge enten Memphis eller Nashville så blir det den siste, men jeg anbefaler at du tar med deg begge, så har du fylt opp «minneboken» din!


Uansett går turen til Nashville i morgen.0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page