top of page

New Orleans, er langt mer enn Bourbon street!

Oppdatert: 11. jan. 2023

(vil bli oppdatert med flere tips i august 25)

New Orleans, en by med tonn av historie og daglige fester, ja mange fester. Det er ingen tvil, hit kommer 20 millioner turister for å ha det hyggelig, men byen har så mye mer, om du tar turen utenfor Bourbon street i The French quarter. New Orleans sitter ikke fast i fortiden,

nye cocktailbarer, spisesteder og barer med levende musikk, gjør gamle nabolag til moderne og trendy hangouts. Et av områdene heter Warehouse District, hvor jeg selv hadde to hyggelige matopplevelser.


Uansett hvor du spiser søker de fleste etter tonene fra de ekte New Orleans musikkerne, slik også for meg hvor jeg fikk en hyggelig overraskelse.

Preservation Hall (C) Ingar Næss

La meg med en gang anbefale minst 3-4 dager for å få med deg det aller viktigste. Det holder med litt av helgen, om du ikke er under 25 år og ønsker at det skal bli skikkelig trøkk.


Når jeg var her i juni 2022, var det som om alle utdrikningslag, gebursdager og bryllup, som ikke hadde blitt feiret de siste to årene, var sluppet løs. Stemningen var svært meget høy, uten noe negativitet, kun massevis av glede og fest, i alle leire.


Dette sier turist kontorert til New Orleans i en mail til meg i dag 26/6-22! Husk å påpek at New Orleans er the Cultural Capital of the South, og vi er midt I feiringen av 2022 med Allstate Sugar Bowl, Mardi Gras, NCAA Men’s Final Four, Navy Week, Zurich Classic, French Quarter Festival, Jazz Fest, og mye mer, så det er bare å bestille billetter allerede nå.

Allstate Sugar Bowl

Skal du hit i sommer har vi også den store Essence Festival of Culture og ikke minst NOLAxNOLA musikk festival som starter i september, 23/9 til 9. oktober.


Det sies også at New Orleans inviterer til å ta det litt rolig formiddagen, men mitt tips er å komme seg ut på tur så tidlig som mulig, når temperaturen er litt mer behagelig. Er du interessert i en tur med en hjuldamper, må du bestille på forhånd og det samme kan også gjelde for de som ønsker seg en tur inn i sumpene.


Sump tur kan være for eksempel med Cajun Encounters. Her varierer prisene fra 35$ til 60$, om du ønsker å bli hetet. Her er det ekte sydstats natur med masse dyr og ikke minst krokodiller. De får nok mat så det er ingen fare for angrep, om vi skal tro guide.

Skal du ta et eleve-cruise for eksempel med New Orleans Steamboat Company, finner du priser fra 40$ til 55$m/lunsj. Alle som kom av båten virket veldig fornøyde med opplevelsen. Det er flere båtselskap så sjekk hva som passer best når du selv ankommer.


Om du heller vil slappe av på land en formiddag er Croissant D'or Patisserie, et nydelig sted i viktoriansk stil. Eller, for mer urban kjas og mas, ta kaffen og pulveraktig beignet på ikoniske Café du Monde ved siden av Jackson Square.

Om du så ønsker en to-timers spasertur i det franske kvarteret, det eldste nabolaget i byen, med besøk også i den store hallen, er dette et alternativ. Guiden fordyper seg raskt inn i arkitektoniske høydepunkter i det franske kvarterets historier om bemerkelsesverdige lokalbefolkningen.


I kveld skal jeg på en ikonisk konsert med de skikkelig "gamle gutta". Konsertlokalet heter Preservation Hall og ligger i det Franske kvartalet, ikke langt fra Bourbon street, men først skal jeg ut å spise på en av New Orleans beste restauranter, gleder meg.

Herbsaint topp restaurant! (c)

Klikk på linken over bildet, for å nyte et herlig måltid sammen med meg!


Ekte New Orleans Jazz!

Du må besøke Preservation Hall! Dette er et lite lokale, med plass til ca 50 personer, med eldgamle trebenker, men det glemmer du straks de begynner å spille. Her finner du ekte New Orleans Jazz med meget god stemning i lokalet og de aller feleste er der for de de elsker musikken! Dessverre er det noen få som bare kommer innom fordi det stod på programmet deres, men alle vi andre storkoste oss. Konserten varer i underkant av en time og når det var slutt var det lov å ta frem kamera, men uten blitz! Jeg var heldig og fikk en god samtale med 2/3 av bandet etter konserten og da kom den store overraskelsen.

Jeg presenterte meg og fortalte at jeg kom fra Norge og det vokner trompetisten skikkelig til og roper ut; "Jag elske Norge and Oslo". Så fortalte han at at hadde to sønner som bodde i Tromsø, langt nord i Norge, og at han hadde vært i Norge flere ganger. Hans navn er Gregg Stafford og jeg måtte love å hilse til hans gode venn, Gunnar Gotaas i Magnolia Jazzband. - Så da er det gjort. Det var dessverre kø bak meg av andre som også ville ha et bilde, men takk for tiden jeg fikk! Det er ikke mange videoklipp med musikk fra dette populære lokalet, da det er forbudt å filme under konserten. Men her her et ett om du er interessert.


Etter en slik herlig konsert er det helt naturlig å fortette og oppsøke flere av barene og restaurantene som har levende musikk, og her i New Orleans de ligger som perler på en snor i dette området.


På toppen av New Orleans.

Ta heisen opp på toppen av Vue Orleans

Tid for litt historie og tipset er da og ta heisen helt opp på Vue Orleans.


På vei opp heisen får du en forsmak på fortellingen og historien om New Orleans. I tillegg til en fantastisk utsikt får du en flott presentasjon av de sortes kamp for sine rettigheter og stemmerett. Jeg anbefaler at du setter av minimum en time her oppe. Blir du tørst eller sulten har de også en liten kafe helt på toppen hvor du også kan gå rundt ute på terrassen.

Hvor kan du bo:

Ja dette spørsmålet må du ta stilling til selv, men det er en masse alternativer på bl.a. AirBnB

sentralt og noen ganger med parkeringsplass. Det er nok å velge i her, siden det finnes over 6600 tilbud å velge mellom. Det sier seg selv at dette har blitt en konkurrent til hotellene som det fortsatt er mange å velge melliom.

Kun ment som illustrasjonsbilde!

Selv bodde jeg super sentralt på New Orleans Marriot, 555 Canal Street. Dette er et stort hotell på 40 etasjer, helt ok service, men det koster å parkere hele 45$ pr døgn. Dette er ca. prisen per døgn i hele sentrum. Om du ønsker gateparkering anbefaler jeg at du finner et hotell litt utenfor sentrum. Hotellet er rent og sengene er fantastiske, i alle fall for min rygg!

Det er en flott bar i resepsjonsområdet og bra restauranter hvor bl.a. frokosten serveres.


Det er nok av busser og trikker som går i Canal Street og Uber er rett rundt neste sving. Må du ringe etter taxi kan det koste mer enn det dobbelte om du skal kjøre et stykke. Så vet du aldri når de kommer. Står de utenfor hotellet og du skal kun en kort tur er det helt ok og bruke taxi, det er min erfaring.

Historien om New Orleans i korte drag:

New Orleans ble grunnlagt som fransk Nouvelle-Orléans på en sving av elven Mississippis østbredd i 1718. Ingeniøren Adrien de Pauger utarbeidet den tidligste byplanen som omfattet det nåværende Vieux Carré og besto av 66 kvadrater som dannet et parallellogram. I 1721 hadde New Orleans 470 innbyggere og ble året etter utnevnt til Louisianas hovedstad. Fra 1763 til 1802 tilhørte byen Spania, deretter Frankrike igjen til 1803, da Louisiana-territoriet ble solgt til USA.


Byen vokste raskt først med amerikanske, franske, kreolske og afrikanske befolkningsinnslag og senere med europeiske immigranter. Slaver arbeidet på store Plantasjer med Sukkerrør og bomull utenfor byen. I 1840-årene innvandret mange tyske og irske immigranter. På kanaler og jernbane ble det eksportert produkter nordøstover blant annet til New York. New Orleans ble en av verdens største havnebyer, og på vestbredden av elven Mississippi vokste bydelen Algiers raskt. Les mer:


Gianna Ristorante (c)

I kveld er det nye matgleder på restaurant Gianna i samme Warehouse District


Når du velger å reise til New Orleans, planlegg hva du har lyst til å oppleve og bestill med en gang du kommer ned om du ønsker guidet turer. Det blir fort fullt.


Som sagt New Orleans er en by du må sette av minst 3-4 dager til for å få med deg det viktisgste, men jo mer tid jo mer opplevelser. Jeg storkoste meg og det tror jeg du også vil gjøre, uansett når på året du kommer. Høsten er super bra og har masse aktiviteter,


God tur



For meg går turen videre og jeg skal nå nordover mot Memphis og Nashville, men før jeg kommer så langt skal jeg innom flere små fantastiske steder på veien oppover. De kan du lese om bl.a. her.

I tillegg ta en titt på dette stedet Houmas House and Gardens




0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentários


bottom of page