top of page
Forfatterens bildeIngar Næss

Reisetips Oslo - 3. Holmenkollen

Oppdatert: 15. des. 2022

Dette er mitt tredje reisetips i en serie på, kanskje opp til femti forskjellige tips og råd om hva du kan se, gjøre og oppleve i Oslo!

Bakgrunn for denne artikkel serien om Oslo, klikk på > til venstre


Holmenkollkollen og Holmenkollbakken!

Først litt historie.

Det første rennet i Holmenkollbakken ble arrangert 1892, etter at Foreningen til Ski-Idrettens

Fremme hadde besluttet å flytte Husebyrennet til Holmenkollen pga. dårlige vær- og snøforhold. Initiativtagere var bl.a. veidirektør Hans Krag, som stod for den første veien til Holmenkollen 1887, og Fritz Huitfeldt. I det første rennet brukte man et hopp av snø og kvist midt i bakken, og Arne Ustvedt satte bakkerekord med 21,5 m.



Ikke på noe idrettsarrangement har det vært samlet flere tilskuere en på Holmenkollens topp dager. Spesielt under OL i 1952 var det over 100 000 personer tilstede.


På denne tiden hadde anlegget også et område som ble kalt for "Gratishaugen" og det var fullt absolutt over alt.

Dette viser den store idrettsgleden det norske folk hadde og fortsatt har i dag.

Holmenkollen er et sammlingssted for feststemte ideretsentusiaster.



Historien om Holmenkollbakken


Anlegget stod ferdig til prøve-VM i 2010. Den nye bakken atskiller seg fra den gamle ved at den er bygd i stål, ovarennet har ikke lenger tårn, men er bygd som en skrå, frittstående fagverkskonstruksjon. Hoppet og kulen er skjermet av store vindskjermer.



Om du vil oppleve Holmenkollen må du komme hit i forbilndelse med Holmenkollen skifestival som arrangeres i “Skisportens hjerte”, hvor de tradisjonelle verdenscupene arrangeres igjen i mars 2023. Det er en fest og se verdens beste skiutøvere konkurrere i løypene og i bakken, og opplev den fantastiske stemningen i Holmenkollen arena.


Om du har planer om å komme og bo i nærheten, må du være svært tidlig ute, om du ikke planlegger å ligge i telt som tusenvis av publikummere gjør hvert år.


Om sommeren kan du ta Kollensvevet i en tau-sklie fra toppen av tårnet på kollen og eller besøke museet som har åpent hele året. Se under


Holmenkollen Park Hotell

Litt historie her også: Holmenkollen Park hotell (Scandic Holmenkollen Park) er et hotell og konferansesenter med adresse Kongeveien 26 i bydel Vestre Aker i Oslo, og nærmeste nabo til Holmenkollbakken.

Holmenkollen Park Hotell (c) Ingar Næss

Hotellet ble opprinnelig oppført som Holmenkollen Sanatorium i 1894. I 1914 ble sanatoriet omgjort til vanlig hotell. Den gamle hovedbygningen i dragestil er tegnet av Balthazar Lange, og regnes som et av hovedverkene i norsk dragestil. På taket angis årstall 1894 i spiret.

Hovedbygningen i dragestil er tegnet av Balthazar Lange (c) Ingar Næss

Sanatoriet ble omgjort til hotell i 1914! For å lese hele historien klikk på > til venstre

I 1982, til ski-VM i Oslo, ble den opprinnelige sanatoriebygningen ominnredet, en tilføyd fløy ble revet og en ny fløy påbygd. I forbindelse med denne ombyggingen fikk hotellet navnet Holmenkollen Park Hotel. Pr. 2019 eies hotellet av Scandic-kjeden og markedsføres under navnet Scandic Holmenkollen Park. Et konferansesenter på hotellet (Sagahallen) ble åpnet i 1991 (arkitekter Tommy Finne og Preben Holst).


Som Nærmeste nabo til Holmenkollen ligger hotellet fantastisk plassert, helt på grensen til Oslomarka.

Enten du kommer som hotell-, konferanse- og eller spise gjest, vil du bli mottatt med en profesjonell service. Hotellet bærer sine 4-stjerner med stolthet og det er bare å glede seg til menyen. I hotellets bistro har de klart å løfte den norske vaffelen til nye høyder, i flere varianter. Skulle du ha bestilt bord i de Fem Stuer er det for å kose deg å nyte god mat, godt drikke og få den servicen som dette hotellet alltid leverer.


Holmenkollen Park er et romantisk og lunt hotell med alle fasiliteter. Dette er et trykt valg.


Skiforeningen

Ved stiftelsen i 1883 var skiløping en relativ ny konkurranseidrett, og foreningens mål var å spre budskapet om bruk av ski til mer enn et praktisk transportmiddel, drive opplæring av teknikker og å være sentral i å skape en arena for sammenkomst i vennlig kappestrid.


Utover 1890 tallet holdt foreningen møter for turløpere i marka og på fjellet. Det var behov for råd om utstyr, klær og smøring. Skigåing var på denne tiden blitt trendy. Skiturer på fjellet ble populære, og etterspørsel etter overnattingssteder økte. Skiforeningen åpnet enkelte hytter i Jotunheimen til jul og påske rundt forrige århundreskifte.

Skiforeningen administrasjonsbygg (c) Ingar Næss

Foreningen til Ski-Idrettens FremmeSkiforeningen – er en av Norges største og eldste friluftsorganisasjoner med om lag 72 000 medlemmer. Skiforeningen skal inspirere flere til økt aktivitet i Marka og Holmenkollen hele året.

Generalforsamlingen, som avholdes hvert år, er foreningens øverste myndighet. Fra stiftelsen i 1883 har hovedintensjonen vært å arbeide for «utbredelse av ski-idrett og annet friluftsliv. Foreningen formidler skihistorie og arrangerer skirenn i Holmenkollen. Foreningen er åpen for alle."

Nedslagsfeltet for tilretteleggingsarbeidet som foreningen gjør, når ca. 1,2 millioner mennesker. I tillegg tilrettelegger foreningen for sykling i Marka gjennom merking av sykkeltraseer.

Fra Barnas Holmenkollsøndag (c) Ingar Næss

Foreningen fremmer skiidretten gjennom å drifte Norges eldste og største skiskole, og arrangerer Holmenkollmarsjen og Barnas Holmenkollsøndag som er verdens største barneskirenn. Dette er meget populært og tusenvis av barn stiller til start hver år.


Skiforeningen tilrettelegger for hverdagsidretten i Holmenkollen nasjonalanlegg, hvor det er idrettsarrangement og andre aktiviteter hele året.


Foreningen eier Skimuseet og driver Holmenkollen kultur- og turisanlegg, som er Norges mest besøkte turistanlegg.

Skiforeningen har arrangerte Holmenkollrennene siden 1892, senere World Cup Nordisk Holmenkollen. Dette arrangeres i dag av Holmenkollen Skifestival. Du kan også besøke Skimuseet opp i selve bakken.


Etter du kanskje har tatt Holmenkollbanen / T-banen opp til Tryvann og gått hele veien ned kommer du til Holmenkollen Restaurant, hvor du kan ta T-banen tilbake til Majorstuen.


Holmenkollen Restaurant en liten perle og et yndet sted for lokale naboer og et nyggelig stoppested før du tar T-banen ned til sentrum.

Igjen starter vi med litt historie. Holmenkollen restaurant, Holmenkollveien 119, tidligere kalt Sportsstue og restaurant, oppført av dr. I. C. Holm som sportsstue for ungdom i 1892. Den ble tegnet i dragestil av Holm Hansen Munthe, senere ombygd og modernisert en rekke ganger. Restauranten som lå like nedenfor Holmenkollen leir under krigen, var rekvirert av tyskerne, og det ble oppført en mannskapsbrakke like ved. Den ble solgt i januar 1947.


Restaurantens gamle interiører er fint bevart, men eksteriøret har ikke lenger det opprinnelige dragestilspreget. Utsikten over byen gjør at den regnes til en av byens utsiktsrestauranter.

Holmenkollen Restaurant (c) Ingar Næss

Om du besøker Holmenkollen Restaurant en høst dag eller på vinteren blir du møtt av en fantastisk peis, hvor du kan sette deg ned og kose deg med noe godt i koppen eller glasset. Dog er vel hovedgrunnen til at du kommer hit for å spise, samtidig som du kan nyte av den fantastiske utsikten over Oslo.

Restauranten serverer både lunsj og middag, og arrangerer også både store og små selskaper. Jeg har selv hatt gleden å nyte av både mat og drikke her mange ganger og det er alltid hyggelig å komme tilbake. God mat og god service er alltid en selvfølge.

Denne vil også oppdateres om kort tid med mer tekst og bilder fra restauranten.


Her er det tips om steder å besøke i Oslo. Jeg skal presentere dem etter tur. Meld deg på vårt nyhetsoppdatering. Logg inn på toppen av hjemme siden.


1. Tryvann, Frognersetreren med Midstubakken og Holmenkollen Kapell.


2. Roseslottet til Vebjørn Sand. Dette er viktigere enn noen gang, siden det handler om vår frihet og hva vi mister om eller når det bklir krig. Vi må aldri, aldri glemme!


3. Holmenkollen, med Historiske Holmenkollen Park Hotell og Holmenkollen Restaurant. - her er du nå!


4. Frognerparken og Vigelandsparken Et fantastisk park og skulpturanlegg med en spennende historie som du også kan lese mere om på Vigerladsmuseet under. I parken kan du også hygge deg med venner og eller ta en tur innom parkens restauranter og kisosker.


- Vigelandsmuseet, Mannen, Kunsten, Parken og Museet! Mannen Gustav Vigeland har i tillegg til sin kunst, også en sterk erotisk historie.


Kommer

· Det Kongelige Norske Slott

· Oslo Rådhus

· Nasjonalmuseet

· Aker Brygge

· Akershus Festning

· Operaen

· Deichmanske Bibliotek

· Munchmuseet

· Ekeberg Skulpturpar

· Fredete hus og områder i Oslo

- Fram, Kontiki, Vikingeskip

og ca 50 andre steder å se, oppleve, smake og nyte, lytte til her i Oslo!



Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page