top of page

Reisetips Oslo - 2. Roseslottet

Updated: Apr 9

En sansearena for hele mennesket! (bestill biletter)

Hvor godt kjenner vi vår egen historie? Ja det må være lov å stille dette spørsmålet, når vi stadig lærer mer hver dag. Derfor blir opplevelsen en ennå sterkere attraksjon og ennå sterkere etter du har opplev denne attraksjon.

Ja, akkurat dette skjedde meg, da jeg begynte å skrive denne artikkelen etter mitt besøk på Roseslottet.

Her er en oppdatering med noen bilder tatt i desember 2022 etter den første snøen har langt seg.


Dette er min historie med bilder og ord, slik jeg har opplevd initiativtakernes mål og intensjon, og ikke minst alle som ble berørt av den andre verdenskrig her i Norge. Alt har nok ikke helt falt på plass ennå, derfor skal jeg fortsette å oppdatere denne artikkelen. I tillegg vil jeg også rette søkelyset på NRKs serie "Last Jøder"

PÅ toppen av Oslo finner du Roseflottet (c) Roseslottet

Først en liten anmodning.

At denne første artikkelen fra Oslo skulle bli så sterk for meg, hadde jeg aldri trodd på forhånd, men bra var det. Det har gjort at målet mitt med en artikkelserie om Oslos attraksjoner har fått en ny dimmensjon.


Mitt mål er at du, som Osloborger, skal motiveres til å bruke byen vår og alle dens attraksjoner litt mer og så motiver andre til å gjøre det samme! Så har du ikke vært på Roseslottet, er dette et flott sted å begynne!


Dette er selvfølgelig også en anbefaling og invitasjon til alle dere andre, enten du er turist, kanskje bor her midlertidig, er her noen dager på jobb eller bare en som har lyst til å se og lære mer om Oslo!


Velkommen til Oslos tak!

Oslos tak kan tilby vakker natur og flott utsikt. Et unikt turområde både sommer, høst, vinter og vår. Dette er til for alle som er glad i turer til fots, på sykkel eller ski, enten det er langrenn, slalåm eller hopp. Send gjerne en takk til kommunestyret i Kristiania i 1885, som la forholdene til rette.


Jeg nevner de 4 årstidene ovenfor og de er en viktig del av Roseslottets "misjon":

- Krigen tok ingen fridager, det skal ikke friheten gjøre heller.


Initiativtakerne forteller at denne levende installasjon skal harmonisere med nettopp naturen, årstidene og været og sånn sett vil hver dag i Roseslottet oppleves unikt. Det bidrar også til individets mulighet for frie og åpne refleksjon. Hvilken annen hovedstad i verden kan tilby alt dette, kun 20 minutter fra byens sentrum! Da er det bare å si velkommen og ha en flott opplevelse.


Roseslottet: Dette er en sterk historisk utstilling, som alle burde ta en tur innom. Husk at T-banen går helt opp, så tilgjengeligheten en meget god!

Foto Sand Nox, Roseslottet

Roseslottet er en kunstinstallasjon som har til formål å fortelle historien om okkupasjonen av Norge under den andre verdenskrig. Den skal vise de grunnleggende prinsippene for demokrati, rettsstat og humanisme som da ble satt ut av kraft.

Du lurer kanskje på hvorfor navnet Roseslottet og med full rett. Roseslottets navn er inspirert av den tyske ikke-voldelige motstandsgruppen Den Hvite Rose. Denne gruppen har ikke fått noen plass i krigshistorien, men det fantes flere tyske grupper som aktivt motarbeidet Hitler, hans regime og deres forkvaklede tankegods. En av dem som ga motstandsgruppene et ansikt var Sophie Scholl som ble henrettet knapt 22 år gammel den 22. februar 1943. Hun var med i organisasjonen Hvite Rose.

For egen regning: Tenk på hva Ukraine gjennomgår i disse dager og hvilken passiv, men aktiv rolle verden har tatt i å hjelpe og bistå alle Ukrainere for at de skal få sin FRIHET tilbake. Ikke ta din egen frihet for gitt, for vi vet aldri om eller når vi mister den igjen.


Derfor er en tur opp til Roseslottet mer enn en opplevelse, det er også en sterk vekker for alle som setter pris på sin frihet, i dag og i morgen. Oslo 16.januar 2023, Ingar Næss.


Ideen om denne installasjonen ble lansert tidlig i 2017 av kunstneren Vebjørn Sand og Eimund Sand som kunstparken Roseslottet. Deres kunstneriske visjon var å benytte de fem krigsårene som bakteppe, for å grave frem grunnpilarene i samfunnet.

Vebjørn Sand foran det viktigste bildet i utstillingen, Frihet! (c) Fotograf Ingar Næss
Vebjørn foran det viktigste bildet, Frihet! (c) Fotograf Ingar Næss

Jeg møtte Vebjørn Sand da jeg besøkte Roseslottet og stilte spørsmålet om hvilket av maleriene som best illustrerte ideen bak Roseslottet. Hans svar kom raskt. "Dette bildet", sier han, og går raskt opp til bildet som illustrerer Friheten. "Det er jo friheten som er det aller viktigste vi har. I tillegg rettsstaten, demokratiet og humanismen, for å minne om at dette er verdier som lett kan mistes om man ikke tar vare på dem."

Så raste han avgårde for å gjennomføre en guidet tur for besøkende. Intensjonen ble satt, jeg hadde ikke tenkt på det ordet som så viktig, men nettopp "frihet" er jo fortsatt høyaktuelt. Dette ordet er så viktig å tenke på hver eneste dag, bare se hva som skjer rundt oss, i dag (oktober 2022)!


Derfor er det også vanskelig å velge ut motiv for å illustrere fortellingen, men her har du et lite utvalg. Klikk på bildet for å forstørre og bla gjemmom alle. Et lite tips på veien når du besøker Roseslottet. Husk å være nysjerrig, ha god tid og tenk på det store ordet "frihet".

Videre fortelles det. Vi berører både kjente og mindre kjente sider ved okkupasjonen, krigsfangenes lidelser, de ukjente enkelt-individene, hverdagslivet, krigsseilernes drama, motstandskampene i sør og nord.


Fokuset forsterkes i beskrivelsen at de ønsker å fortelle historien om krigen uten å demonisere eller glorifisere, sentralt i fortellingen står individet og dets valg.

Derfor blir forfølgelsen av de norske jødene gitt stor oppmerksomhet i bildeserien og antisemittismen, før og under krigen, skildres på en utrolig måte. Det sterkeste bildet er kanskje det av 5år gamle Ellinor som blir arrestert, sendt til en leir og drept. Dette er et sterkt tema, som er godt forklart i Ellinors Hus.


Det kunstneriske språket ønsker å engasjere, utfordre og konfrontere. Kort sagt, vekke inntrykkene til live. Vi ser ikke på verden med et akademisk/analytisk blikk. Som nevnt er våre krigsseilere en viktig del av utstillingen, de har fått lite eller ingen oppmerksomhet før etter 2010. Nå kommer det både bøker, film og her får de sin egen plass i utstillingen, gjennom sterke billedlige fortellinger.

Stedet er en sansearena for hele mennesket. (c) Ingar Næss

Den pedagogiske ideen er å levendegjøre historien gjennom personlig fortelling og ulike kunstneriske uttrykksformer i en spektakulær scenografi – alt på grensen til Oslos dype skoger. Wow!


Jeg har lyst til å forsterke et av områdene i utstillingen. Under min prosess med å beskrive denne utstillingen, bestemte jeg meg for å leve helt ut det Vebjørn Sand skrev om Mozart prosessen sin! Han sier:

Mozart var med å inspirere Vebjørn Sand (c) Ingar Næss

"Da jeg malte de første bildene i denne serien, lyttet jeg til Mozart. Det slo meg at maleriene ble bedre og friere og med en annen rytme. Jeg fortsatte derfor å lytte til Mozarts musikk når jeg malte i tiden oktober 2020 og juni 2021!"


Du kan videre lese at Martin Romberg, som er Roseslottets musikalske leder forteller at Mozarts musikk kommer fra opplysningstiden. Dette er samtidig mens den franske menneskerettighets-erklæringen og den amerikanske uavhengighetserklæringen ble skrevet.

Som igjen var inspirasjon for Eidsvildsmennene når de skrev vår Grunnlov i 1814!


Selv åpnet jeg Spotify og søkte opp Mozart, noe jeg vil anbefale at du også gjør når du leser denne fortellingen! Start gjerne med, Piano Conserto 21 in C Major, som du finne på "Mozarts best of".

Motstandskvinner og menn møter deg på de 100m du vandrer gjennom denne delen av dette historiske kunstverket. (c) Ingar Næss

Tysk offiser, som kanskje spiller Mozarts Piano sonate No 12 i F Majo, Adagio (c) Ingar Næss

Tilbake til start. Når du starter vandringen i Roseporten blir du møtt med 46 portretter av tidsvitner. Det er blant annet noen av de siste gjenlevende motstandsfolkene fra okkupasjonen: Jakob Strandheim, som er siste gjenlevende fra Shetlandsgjengen og motstandskvinnen Lillian Gabrielsen fra Rjukan. Ranveig Forsberg er med som tidsvitne fra Narvik.

Tidsvitner (c) Ingar Næss

Vi møter blant andre Petra Olsen, den siste gjenlevende lotten fra motstandskampen på Sørøya. Videre finner vi et portrett av Eystein Røset, den siste gjenlevende som kjempet i kampen om Narvik. Du finner også portretter av gjenlevende «huleboere» fra tvangsevakueringen av Finnmark, og andre viktige motstandskjempere.


Noe av det siste man leser på vei ut av Roseslottet er et sitat skrevet av den tyske rettshistorikeren Otto Gritschneder; "Den som sover i et demokrati, våkner opp i et diktatur."



Prosjektet er spekulært og henvender seg til alle, på tvers av religion, livssyn og politisk ståsted og uavhengig av alder.


Det kommer en oppdatering om Leif Justers bidrag.


Siden T-banen / Holmenkollbanen stopper 30 meter fra inngangen er veldig enkelt å komme seg hit opp. Så la gjerne bilen stå, slik som Kong Olav V gjorde da han skulle opp hit for å gå på ski.

Som sagt oppdateres videre og med nye bilder når snøen kommer.


Anbefales!


Her er noen flere vinterbilder. Artikkelenn vil bli oppdatert løpende slik at bildene får sine beskrivelser. I tillegg skal jeg presentere Eimund Sand og hans bidrag bedre.


De fem gull-konstruksjoner i installasjonen skal symbolisere de fem krigsårene, mens en 26 meter høy søyle skal hedre krigsseilerne og marinen. Dette er blant de installasjonene som Eimund Sand har produsert,


Takk for følge og god tur.


Se "Last jøde"r på NRK-TV


Les også boken "Elven" av Roald Røstad. Jeg hørte lydboken.

Tileggsinformasjon

(Noen avsnitt er skjult, så for å lese de må du klikke på > tegnet!)

Klikk på > og les om bakrunn på hvordan jeg fikk ideen til denne artikkelserien.


Hvorfor Roseslottet og hvem var Den Hvite Rose


For å komme opp til Roseslottet trenger du enten bil eller trikk og derfor er denne delen av historien viktig. Om du ikke bare bruker beina og ikke er interessert i historie! Klikke på > for og åpne og lukke historie avsnittet!


Oppdateres løpende - Husk å registrere deg for å følge oppdateringene. gå til toppen


Kommer:

- Roseslottet - her er du nå.

- Frognerparken og Vigelandsparken

- Vigelandsmuseet

· Det Kongelige Norske Slott

· Oslo Rådhus

· Nasjonalmuseet

· Aker Brygge

· Akershus Festning

· Operaen

· Deichmanske Bibliotek

· Munck Museet

· Ekeberg Skulpturpark

· Fredete hus og områder i Oslo

- Fram, Kontiki, Vikingeskip

og ca 50 andre steder å se, oppleve, smake og nyte, lytte til her i Oslo!

Alle bilder har (c) om du ønsker å benytte noen, ta kontakt så finner vi ut av det!


0 comments
bottom of page