top of page

Reisetips Oslo, 1. Tryvann og Frognerseteren

Oppdatert: 23. feb. 2023

Dette er mitt første reisetips i en serie på, kanskje opp til 20-30 forskjellige tips og råd om hva du kan se, gjøre og oppleve i Oslo! I denne artikkelen kan du lese om Tryvann, Frognerseteren, Midtstubakken og Holmenkollen Kapell.



klikk på pilen og les om bakgrunnen min for å promotere aktiviteter i Oslo.


Ørlite historie om Oslos ! Du kan klikke på > for og åpne og lukke historie avsnittet!

Tryvann, Frognerseteren og Holmenkollen!

Oslos tak kan tilby vakker natur og flott utsikt. Et unikt turområde både sommer og vinter for alle som er glad i turer til fots, på sykkel eller ski, enten det er langrenn, slalåm eller hopp. Husk å sende en takk til kommunestyret fra1885, for alt dette, kun på 20 minutter fra sentrum! Hvilken annen fra hovedstad i verden kan tilby dette.

East of Oslo by night (c) Ingar Næss

For å komme opp hit har du flere valg i tillegg til bil og taxi. Du kan ta T-banen, leie en sykkel, med eller uten elektrisitet eller gå. Vel min anbefaling er, om du ikke sykler, å ta T-banen opp og gå ned til Besserud, da vil du kunne få følgende opplevelser.


Tryvann. Helt øverst finner du Tryvann, med Tryvannstårnet. Dette tårnet ble bygget i forbindelse med de første TV-sendingene i Norge i 1962. Det var faktisk senere enn jeg trodde, for jeg så TV hos en klassekamerat allerede i 1956.

Tårnet hadde gjort sin jobb og satt ut av drift i 2017. Hvem som får overta er ennå ikke avgjort, men flere interessenter ønsker å bygge bl.a. en restaurant på toppen av tårnet. (Stengt - melder fra når dette åpner igjen?)


Om eller når du kommer opp hit, på vinterstid vil du finne et yrende liv, både fra folk som benytter Tryvannskleiva slalåm senter og alle som går på langrennsski innover i Oslomarka.


Noen hundre meter nedover er det tur-område og her vil du kunne passere OlavV´s skiløype. Den gamle kongen vår var en skikkelig "folkekonge" og svært høyt elsket av det norske folk. Når Kong Olav V døde ble det for første gang i Norges historie tent lys foran slottet. Tusen vis av lys og blomster og mennesker strømmet til slottsplassen for å hedre hans minne. Jeg tar opp denne tråden litt senere.

Originalmøtet der Kong Olav tok trikken. FOTO: SCANPIX Foto: Martinsen, Jan A.

Men en ting må vi ta med her. Når kongen skulle på ski her oppe, i sin egen skiløype, brukte han bilen, men en gang tok han Holmenkollbanen. Det var i 1973 når vi hadde bensin-rasjonering. Dette blide viser at også kongen vil betale sin egen billett. Det var slik han var, og dette bildet ble et symbol på kongehuset den gang.


Slalom- og alpinanlegg i området rundt Tryvannshøgda ovenfor Holmenkollen. Anleggets lengste løype er Wyllerløypa på 1400 meter og fall på 381 meter.



  • Flotte bakker - Skimore Oslo med alpint om vinteren – info finner du her: Skimore Oslo -

Stå på slalom "midt i Oslo kommune!


Dette er en super akebakke for både barn og voksne!


  • Skimore kjelkeutleie på Frognerseteren – info og tekst finner du her: link her


Voksenkollen Hotell - oppdateres


Lysebu Hotell og restaurant - oppdateres



Historiske Frognerseteren, en restaurant med sjel!


Først litt historie: Husk du kan klikke på > for og åpne og lukke historiefortellingen.

Frognerseteren Restaurant med sin historie og beliggenhet ar fortsatt et svært populært spisested. Fremdeles serverer de slitne og skiløpere som unner seg Frognerseterens berømte varme sjokolade og eplekake i Kafeen, men Frognerseteren har også en av Oslos beste restauranter.



På vei videre nedover passerer vi VM-løypene for langrenn og et av hoppene Midtstubakken. Dette benyttes mest som treningsanlegg for hopperne.

Midtstubakken (c) Ingar Næss

Tidligere stod det en mindre hoppbakke med størrelse på K-punkt på 85m i Midtstuen, like ved der den nye bakken er anlagt. Den første Midtstubakken ble anlagt i 1927. Bakken har blitt revet og ombygget tidligere, blant annet ble det gjort en stor ombygging av bakken i 1956.

Den nye Midtstubakken ligger i Midtstulia, og har en bakkestørrelse på 106 meter. Bakken er plastbelagt, slik at den også kan benyttes om sommeren. Det er Økaw Arkitekter i samarbeid med Grindaker landskapsarkitekter som har tegnet bakken. De har tilpasset den etter terrenget i Midtstulia, og tilløpet er på bakkenivå.

Har du lyst til å lese mer om bakgrunn og historie, klikk på > for å åpne



Holmenkollen Kapell ligger på andre siden av veien og denne benyttes av blant andre av den Norske kongefamilien i julen.

Holmenkollen Kapellet (c) Ingar Næss

Holmenkollen kapell, Holmenkollveien 142, ligger høyt og fritt i bakken på nordsiden av Holmenkollen skianlegg, en beliggenhet som har gjort at kapellet er kommet med på utallige bilder av skihoppere i Holmenkollbakken. Holmenkollen kapell og er en av byens mest populære bryllupskirker, og den er også kongefamiliens kirke når de er på julefeiringen på Kongsseteren.


Klikk for å lese historien om Holmenkollen Kapell


Her er det tips om steder å besøke i Oslo. Jeg skal presentere dem etter tur. Meld deg på vårt nyhetsoppdatering. Logg inn på toppen av siden.


1. Tryvann, Frognersetreren med Midstubakken og Holmenkollen Kapell.


2. Roseslottet til Vebjørn Sand. Dette er viktigere enn noen gang, siden det handler om vår frihet og hva vi mister om eller når det bklir krig. Vi må aldri, aldri glemme!


3. Holmenkollen, med Historiske Holmenkollen Park Hotell og Holmenkollen Restaurant.


4. Frognerparken og Vigelandsparken Et fantastisk park og skulpturanlegg med en spennende historie som du også kan lese mere om på Vigerladsmuseet under. I parken kan du også hygge deg med venner og eller ta en tur innom parkens restauranter og kisosker.


5. Vigelandsmuseet, Mannen, Kunsten, Parken og Museet! Mannen Gustav Vigeland har i tillegg til sin kunst, også en sterk erotisk historie.


Kommer

· Det Kongelige Norske Slott

· Oslo Rådhus

· Nasjonalmuseet

· Aker Brygge

· Akershus Festning

· Operaen

· Deichmanske Bibliotek

· Munchmuseet

· Ekeberg Skulpturpark

· Fredete hus og områder i Oslo

- Fram, Kontiki, Vikingeskip

og ca 50 andre steder å se, oppleve, smake og nyte, lytte til her i Oslo!



Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page