Reisetips Oslo, 1. Tryvann og Frognerseteren
Oppdatert: 23. feb.
Dette er mitt første reisetips i en serie på, kanskje opp til 20-30 forskjellige tips og råd om hva du kan se, gjøre og oppleve i Oslo! I denne artikkelen kan du lese om Tryvann, Frognerseteren, Midtstubakken og Holmenkollen Kapell.

klikk på pilen og les om bakgrunnen min for å promotere aktiviteter i Oslo.
Bakgrunn! Ofte er det slik at det er de nære tingene man tar for gitt og heller reiser verden rundt for å oppdage nye ting. Vi besøker utstillinger, museer, parker, utsiktspunkt og «must see». I tillegg skal man jo alltid spise og hygge seg. I solo har vi alt dette, og hvorfor ikke velge en eller to dager i året hvor du oppdager Oslo!

Derfor har jeg bestemt meg for å skrive flere artikler fra og om Oslo. Denne beslutningen tok jeg en morgen i oktober 2022, når jeg var ute og gikk en tur med Obelix, min hund, rett ovenfor der jeg bor. Så når jeg stod der ved Holmenkollen Park Hotell og så utover denne utrolig flotte byen vår, ja da sa jeg til meg selv! Du fortjener langt større oppmerksomhet enn det jeg har gitt deg til nå! Les mer om Holmenkollen Park Hotells historie her.
Ørlite historie om Oslos ! Du kan klikke på > for og åpne og lukke historie avsnittet!
Men før jeg går tilbake til nåtiden en kort innføring av historien til Oslo. I Bjørvika, ved Alnas (Loelvas) utløp innerst i Oslofjorden, var det siden jernalderens store jordrydninger vokst frem en markedsplass. Snorre Sturlason forteller at Harald Hardråde «lot reise kaupstad, øst i Oslo». P. A. Munch tidfestet denne begivenhet til 1048. Senere forskning, blant annet arkeologiske utgravninger, har påvist at det har vært bymessig bebyggelse her fra rundt år 1000.
Byggingen av vei opp mot Holmenkollen, 371 meter over havet, startet rundt 1886 og formålet var å bygge opp et utfartssted for byens befolkning. Tenke seg, allerede så tidlig, dette var nytt for meg og at Holmenkollbanen åpnet i 1898. Først fra Majorstua til Besserud, og senere i 1915 opp til Holmenkollen, var også nytt for meg. Før de kunne gjennomføre denne planen, måtte de kjøpe Frognerseterskogen av Aker kommune, (Asker ligger noen mil Syd-vest for Oslo) Tenk at byens beslutningstakere i Kristiania kommune allerede i 1889 var så fremtidsrettet, wow! I tillegg forlenget Holmenkollveien til helt opp til Frognerseteren. Det første utelyset ble tent i tårnet på Trefoldighetskirke rundt 1890! Strømmen til de tusen hjem i Kristiania kom i 1892.
Tryvann, Frognerseteren og Holmenkollen!
Oslos tak kan tilby vakker natur og flott utsikt. Et unikt turområde både sommer og vinter for alle som er glad i turer til fots, på sykkel eller ski, enten det er langrenn, slalåm eller hopp. Husk å sende en takk til kommunestyret fra1885, for alt dette, kun på 20 minutter fra sentrum! Hvilken annen fra hovedstad i verden kan tilby dette.

For å komme opp hit har du flere valg i tillegg til bil og taxi. Du kan ta T-banen, leie en sykkel, med eller uten elektrisitet eller gå. Vel min anbefaling er, om du ikke sykler, å ta T-banen opp og gå ned til Besserud, da vil du kunne få følgende opplevelser.
Tryvann. Helt øverst finner du Tryvann, med Tryvannstårnet. Dette tårnet ble bygget i forbindelse med de første TV-sendingene i Norge i 1962. Det var faktisk senere enn jeg trodde, for jeg så TV hos en klassekamerat allerede i 1956.

Tårnet hadde gjort sin jobb og satt ut av drift i 2017. Hvem som får overta er ennå ikke avgjort, men flere interessenter ønsker å bygge bl.a. en restaurant på toppen av tårnet. (Stengt - melder fra når dette åpner igjen?)
Om eller når du kommer opp hit, på vinterstid vil du finne et yrende liv, både fra folk som benytter Tryvannskleiva slalåm senter og alle som går på langrennsski innover i Oslomarka.
Noen hundre meter nedover er det tur-område og her vil du kunne passere OlavV´s skiløype. Den gamle kongen vår var en skikkelig "folkekonge" og svært høyt elsket av det norske folk. Når Kong Olav V døde ble det for første gang i Norges historie tent lys foran slottet. Tusen vis av lys og blomster og mennesker strømmet til slottsplassen for å hedre hans minne. Jeg tar opp denne tråden litt senere.

Men en ting må vi ta med her. Når kongen skulle på ski her oppe, i sin egen skiløype, brukte han bilen, men en gang tok han Holmenkollbanen. Det var i 1973 når vi hadde bensin-rasjonering. Dette blide viser at også kongen vil betale sin egen billett. Det var slik han var, og dette bildet ble et symbol på kongehuset den gang.
Slalom- og alpinanlegg i området rundt Tryvannshøgda ovenfor Holmenkollen. Anleggets lengste løype er Wyllerløypa på 1400 meter og fall på 381 meter.

Flotte bakker - Skimore Oslo med alpint om vinteren – info finner du her: Skimore Oslo -

Stå på slalom "midt i Oslo kommune!
Se web-Kamera - klikk her.
Dette er en super akebakke for både barn og voksne!

Skimore kjelkeutleie på Frognerseteren – info og tekst finner du her: link her
Voksenkollen Hotell - oppdateres

Lysebu Hotell og restaurant - oppdateres

Historiske Frognerseteren, en restaurant med sjel!

Først litt historie: Husk du kan klikke på > for og åpne og lukke historiefortellingen.
I 1865 kjøpte konsul og bankier Thomas Heftye landområdet rundt Frognerseteren. Den gang var stedet en seter som lå under Frogner Hovedgård, derav navnet. Thomas Heftyes interesse for friluftsliv og bonderomantikk var stor. Dette avspeiles i at han var med å stifte Den Norske Turistforening i 1868 og var formann i foreningen frem til sin død i 1886. I 1889 kjøpte Kristiania Kommune stedet av Heftyes enke. Kommunen satt straks i gang å bygge deler av det som er dagens Frognerseter. I 1891 sto det som er den eldste delen av huset ferdig. Huset er tegnet av arkitekt Holm Munthe og er holdt i den tidstypiske dragestilen. Stedet har alltid vært drevet som kafé og restaurant, uten overnatting. Frognerseteren ble snart populær blant byens finere herrer og derfor ikke så tilgjengelig for sportsfolket som den var tiltenkt. Da Frognerseteren ikke ble stedet for sportsfolket, satte kommunen i gang byggingen av Frognerseteren Sportshall, som ligger 50 meter legger ned. Sporten sto ferdig i 1896. Bak tegningen sto også denne gang arkitekt Holm Munthe. Etter åpningen av Holmenkollbanen i 1915, har tilstrømningen til Frognerseteren vært jevnt stigende og besøket i dag er upåklagelig.
Frognerseteren Restaurant med sin historie og beliggenhet ar fortsatt et svært populært spisested. Fremdeles serverer de slitne og skiløpere som unner seg Frognerseterens berømte varme sjokolade og eplekake i Kafeen, men Frognerseteren har også en av Oslos beste restauranter.
På vei videre nedover passerer vi VM-løypene for langrenn og et av hoppene Midtstubakken. Dette benyttes mest som treningsanlegg for hopperne.

Tidligere stod det en mindre hoppbakke med størrelse på K-punkt på 85m i Midtstuen, like ved der den nye bakken er anlagt. Den første Midtstubakken ble anlagt i 1927. Bakken har blitt revet og ombygget tidligere, blant annet ble det gjort en stor ombygging av bakken i 1956.
Den nye Midtstubakken ligger i Midtstulia, og har en bakkestørrelse på 106 meter. Bakken er plastbelagt, slik at den også kan benyttes om sommeren. Det er Økaw Arkitekter i samarbeid med Grindaker landskapsarkitekter som har tegnet bakken. De har tilpasset den etter terrenget i Midtstulia, og tilløpet er på bakkenivå.
Har du lyst til å lese mer om bakgrunn og historie, klikk på > for å åpne
Dermed konkurrerer ikke bakkens profil med Holmenkollbakken sett fra Oslo sentrum. Også tribunene er tilpasset terrenget. Midtstubakken er en del av Holmenkollen nasjonalanlegg, som var arena for hopp, langrenn og kombinert under Ski-VM 2011. Oslo bystyre vedtok i desember 2007 å bygge nye hoppbakker både i Holmenkollen og i Midtstuen. Det måtte man gjøre slik at bakkene kunne tilfredsstille de sportslige kravene fra det internasjonale skiforbundet FIS til å arrangere et mesterskap. Utbygger av den nye Midtstubakken har også laget et vannmagasin nederst i Midtstulia. Det brukes til snøproduksjon i Holmenkollen nasjonalanlegg. Tjernet kan også benyttes til bading om sommeren. Det ble åpnet fire rekrutteringshoppbakker i Midtstulia i 2012. Rekrutteringsbakkene ligger tett opptil Midtstubakken. Disse bakkene er også plastbelagt, slik at de kan benyttes om sommeren.
Holmenkollen Kapell ligger på andre siden av veien og denne benyttes av blant andre av den Norske kongefamilien i julen.

Holmenkollen kapell, Holmenkollveien 142, ligger høyt og fritt i bakken på nordsiden av Holmenkollen skianlegg, en beliggenhet som har gjort at kapellet er kommet med på utallige bilder av skihoppere i Holmenkollbakken. Holmenkollen kapell og er en av byens mest populære bryllupskirker, og den er også kongefamiliens kirke når de er på julefeiringen på Kongsseteren.

Klikk for å lese historien om Holmenkollen Kapell
Allerede i 1891 tok veidrektør Hans Krag (1829–1907) og professor dr. Bredo Morgenstierne (1815–1930) initiativ til å få reist et kapell på Holmenkollen. Holmenkollselskapet og Voksenkollselskapet holdt av et ca. 10 daa stort areal til tomt for kapellet. I 1894 ble det avholdt arkitektkonkurranse, og kapellet ble deretter oppført etter tegning av arkitekt Holger Sinding-Larsen. Kapellet ble bygd i nasjonal stil av tømmer med svære dimensjoner. Det ble tatt i bruk i 1903, men først innviet som kapell i 1913 med 300 sitteplasser. Det hadde et eget preg som frilufts kapell ved at det foruten den vanlige prekestolen også hadde en utvendig prekestol på kapellets nordside med adgang bare fra kirkens indre, mot en amfiteatralsk stigning i terrenget. Denne prekestolen ble dog ikke brukt. Allerede i 1891 tok veidrektør Hans Krag (1829–1907) og professor dr. Bredo Morgenstierne (1815–1930) initiativ til å få reist et kapell på Holmenkollen. Holmenkollselskapet og Voksenkollselskapet holdt av et ca. 10 daa stort areal til tomt for kapellet. I 1894 ble det avholdt arkitektkonkurranse, og kapellet ble deretter oppført etter tegning av arkitekt Holger Sinding-Larsen. Kapellet ble bygd i nasjonal stil av tømmer med svære dimensjoner. Det ble tatt i bruk i 1903, men først innviet som kapell i 1913 med 300 sitteplasser. Det hadde et eget preg som frilufts kapell ved at det foruten den vanlige prekestolen også hadde en utvendig prekestol på kapellets nordside med adgang bare fra kirkens indre, mot en amfiteatralsk stigning i terrenget. Denne prekestolen ble dog ikke brukt. Kapellet ble totalskadd i en påsatt brann 24. august 1992. Et nytt kapell ble reist etter de originale tegningene, men med enkelte mindre endringer, innviet 3. mars 1996 (ark. Arne Sødal). Den så vidt raske gjenreisningen ble muliggjort bl.a. takket være en pengeinnsamling, der prinsesse Astrid fru Ferner stod i spissen. Det at kapellet ble gjenoppbygd etter de gamle tegningene, vakte atskillig debatt i arkitekt- og antikvar-kretser. Motstanden mot en såkalt pastiche forhindret imidlertid ikke menigheten i å få gjenreist kapellet slik det hadde vært. Kirken har nå 200 sitteplasser.
Her er det tips om steder å besøke i Oslo. Jeg skal presentere dem etter tur. Meld deg på vårt nyhetsoppdatering. Logg inn på toppen av siden.
1. Tryvann, Frognersetreren med Midstubakken og Holmenkollen Kapell.
2. Roseslottet til Vebjørn Sand. Dette er viktigere enn noen gang, siden det handler om vår frihet og hva vi mister om eller når det bklir krig. Vi må aldri, aldri glemme!
3. Holmenkollen, med Historiske Holmenkollen Park Hotell og Holmenkollen Restaurant.
4. Frognerparken og Vigelandsparken Et fantastisk park og skulpturanlegg med en spennende historie som du også kan lese mere om på Vigerladsmuseet under. I parken kan du også hygge deg med venner og eller ta en tur innom parkens restauranter og kisosker.
5. Vigelandsmuseet, Mannen, Kunsten, Parken og Museet! Mannen Gustav Vigeland har i tillegg til sin kunst, også en sterk erotisk historie.
Kommer
· Det Kongelige Norske Slott
· Oslo Rådhus
· Nasjonalmuseet
· Aker Brygge
· Akershus Festning
· Operaen
· Deichmanske Bibliotek
· Munchmuseet
· Ekeberg Skulpturpark
· Fredete hus og områder i Oslo
- Fram, Kontiki, Vikingeskip
og ca 50 andre steder å se, oppleve, smake og nyte, lytte til her i Oslo!