top of page

Reisetips Oslo - 4. Forognerparken og Vigelandsanlegget

Oppdatert: 19. jan. 2023

Dette er et "must see" i Oslo.


Ofte er det slik at det er de nære tingene man tar for gitt og heller reiser verden rundt for å oppdage noe nytt. Vi besøker utstillinger, museer, parker, utsiktspunkt og «must see». I tillegg skal man jo alltid spise og hygge seg, og alt dette kan vi jo også gjøre mer av her i Oslo.


Mitt håp og motivasjon med disse artikkelene om attraksjoner i Oslo er at vi alle skal besøke minst ett etter to steder, vi ikke hadde vurdert å besøke, hvert år.


Frognerparken

Tenk så heldige vi er som har Forgnerparken, den mest besøkte parken i Norge og den ligger i Oslo. Frognerparken er åpen hele døgnet, har gratis inngang og kanskje derfor har den masser av besøkende hver eneste dag, både av turister og av Osloborgere.

Vinter i Vigelandsparken

Frognerparken og Vigelandsparken (c) Ingar Næss. Om du har lyst til å bla gjennom alle bildene, bare klikk på ett av dem!

Først litt historie:

Jeg er faktisk litt imponert at det allerede på 1700-tallet ble anlgt store hager i Oslo, eller den gangen Kristiania. Dette skjedde da den daværende eieren av Frogner Hovedgård, Hans Jacob Scheel, ønsket seg en barokkhage. Denne hagen ble senere utbygget av blant annet Bernt Anker, som kjøpte gården i 1790. Han utvidet hovedbygningen til nåværende lengde, som du kan se når du besøker museet.


Her finner nesten hele historien, bare klikk på > tegnet på venstre side.

Mer enn bare skulpturer også noen planter og trær!

Noen ganger er det flott at vi har noen som faktisk tar vare på historien vår og Frognerparken er også blitt fredet etter kulturminneloven.

Når du går i parken må du ikke kun se på skulpturene, men også la blikket søke på alle trerne som faktisk gjør parken til det den er. Her finner du mange ulike treslag; Parklind, Spisslønn, Platanlønn, Alm, Poppel og Ask. Om du ikke viste det har parken også Norges største rosesamling, som består av 14 000 roser fordelt på 150 ulike arter.


Velkommem inn i parken!

Dette er hovedporten som er en gave fra Oslo Sparebank

Vigelandsparken, med den berømte Fontenen (c) Ingar Næss

Vigelandsparken

Dog er det nok den berømte skulpturparken, Vigelandsparken, som gjør Frognerparken ettertraktet for turister fra hele verden. Parken inneholder over 200 av Gustav Vigelands skulpturer. Vigelands-anlegget ble i hovedsak ferdigstilt mellom 1939 og 1949. Vigeland har også stått for design og arkitektonisk utforming av parken. Les mer på Vigelandsmuseet.


«Monolitten» er en 17 meter høy steinsøyle hugget ut av en steinbauta som inngår i Vigelandsanlegget i Frognerparken i Oslo. Den er plassert på «Monolittplatået» på høyden Tørtberg. Steinblokken ble tatt ut av ingeniør Anders Beer ved steinbruddet ved Hov ved Iddefjorden i 1922, og siden fraktet til Oslo på en lekter.

Klikk på bildet for fler bilder.


Den ble ferdigstilt av Gustav Vigerlands steinhuggerassistenter, svensken Nils Jönsson, dansken Karl Kjær, og nordmannen Ivar Broe i 1943 Søylen, som består av 121 figurer, står på Vigelandsanleggets og Frognerparkens høyeste punkt og er 17 meter høy. Den monumentale skulpturen er omgitt av en sirkeltrapp med 36 figurgrupper av granitt anbrakt som rader oppover trappen. Monolittplatået omkranses av en lav balustrade av granitt med åtte dobbeltporter av smijern. Navnet antyder at skulpturen er hugget av en eneste granittblokk (gresk mono, 'én' og lithos, 'stein').

Mange spør, hvorfor er de nakne? (c) Ingar Næss

Der er kun en grunn sil at alle skulpturene er nakne og der er fordi de skal være like. Ingen klasseforskjell, kun et menneske som er seg selv, enten de er unge eller gamle! Så fint sier nå jeg!


«Sinnataggen» er en skulptur i Vigelandsanlegget i Frognerparken i Oslo. Den forestiller en liten, sint gutt og regnes som Gustav Vigelands mest kjente skulptur. «Sinnataggen», som er støpt i bronse, ble sannsynligvis modellert i 1928 og montert som én av 58 skulpturer på «Broen» i skulpturparken i 1940.


Om du tar turen innom Vigelandsmuseet etter din tur i parken vil du kunne lære langt mer om alle hans verk også modellene av Sinnataggen.

Rett på andre siden står "Liten leende pike" som enten smiler til, eller ler av "Sinnataggen"! I alle sine år på denne siden av broen har hun nesten aldri blitt fotografert, men det må det bli slutt på!

Ta ditt bilde og vis verden at det er mer enn sinna snå gutter her.

Ja det må den nå blit slutt, se den flotte bakgrennen du få når du velger denne modellen. Om du vil gjøre henne like populær er det bare å poste på TikTok, Snap, Favebook, Instagram osv.


Frogner Friluftsrestaurant åpnet dørene 17. mai 1918. Akkurat 100 år senere åpnet Anne på landet i de samme lokalene. Etter en omfattende restaurering er caféen åpen, også om vinteren med over 40 sitteplasser inne.

Her serveres hjemmebakst og lunsj- og middagsretter i tillegg til øl, vin og god kaffe. All maten er laget fra bunn og med hjertet. Uteområdet er stort, så det er nesten alltid en ledig plass. De over 100 år gamle utemøblene er pusset opp med hjelp av Frognerparkens venner.


Restauranten er nesten en del av Frogner Hovedgård og Bymuseet ligger i hjørnet som er ned mot Frogner. I hjørnet av Frognerparken, som ligger nærmest Majorstua, ligger Frogner stadion og Frognerbadet.

Ved hovedinngangen fra Kirkeveien finner man lekeplassen Frognerborgen. Lekeplassen er tilrettelagt for familier, og har fastmonterte griller og benker og bord.

I Frognerparken finner man både en kafe og en restaurant. Det er utplassert fastgrill i parken, og egne avfallsbeholdere for engangsgriller.


Det er også offentlig toaletter i parken. I parken er det også et eget hundejordet som er et friområde for hund.

Hundesletta Frognerparken (c) Ingar Næss

Frognerelva renner inn nord i Frognerparken og danner to dammer inne i parken, Frognerdammene.







Frognerparken er også svært hyggelig sted å lufte både kropp, sjel, ektefeller og hund også om vinteren. God tur!


Frognerparken (c) Ingar Næss

Oppdateres løpende - Husk å registrere deg for å følge oppdateringene. gå til toppen



Her er det tips om steder å besøke i Oslo. Jeg skal presentere dem etter tur. Meld deg på vårt nyhetsoppdatering. Logg inn på toppen av siden.


1. Tryvann, Frognersetreren med Midstubakken og Holmenkollen Kapell.


2. Roseslottet til Vebjørn Sand. Dette er viktigere enn noen gang, siden det handler om vår frihet og hva vi mister om eller når det bklir krig. Vi må aldri, aldri glemme!


3. Holmenkollen, med Historiske Holmenkollen Park Hotell og Holmenkollen Restaurant.

4. Frognerparken og Vigelandsparken Et fantastisk park og skulpturanlegg med en spennende historie som du også kan lese mere om på Vigerladsmuseet under. I parken kan du også hygge deg med venner og eller ta en tur innom parkens restauranter og kisosker. - her er du nå!


- Vigelandsmuseet, Mannen, Kunsten, Parken og Museet! Mannen Gustav Vigeland har i tillegg til sin kunst, også en sterk erotisk historie.


Kommer

· Det Kongelige Norske Slott

· Oslo Rådhus

· Nasjonalmuseet

· Aker Brygge

· Akershus Festning

· Operaen

· Deichmanske Bibliotek

· Munchmuseet

· Ekeberg Skulpturpark

· Fredete hus og områder i Oslo

- Fram, Kontiki, Vikingeskip

og ca 50 andre steder å se, oppleve, smake og nyte, lytte til her i Oslo!





Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page