• Ingar Næss

Reisetips Italia, Pozzuoli

Oppdag Pozzuoli, dette er en av Italias skjulte perler, - med en brennende fortid. Ja hadde jeg vist det jeg vet i dag, hadde nok denne turen blitt litt annerledes, for her finnes det meste for de fleste.


Del 3 av minst 4, NB! alle mine bilder er tatt med iphone 11.


På vår vei fra Sorrento og Amalfikysten lander vi helt tilfelding ned i en italiensk perle. Vi skal forsøke å lære å kjenne dette stedet på et døgn og selvfølgelig er jo det helt umulig, men med litt reseach og noe selvopplevd, kan jeg konstatere at hit må vi tilbake.


Pozzuoli

Vi hadde vurdert flere steder på vår vei tilbake til Roma, men falt ned på en liten by som heter Pozzuoli og et område med mengder av historie, men først måtte vi finne et stad å bo.


Vi valgte et hotell med det noe underlige navnet, Gli Deg, et moderne 4-stjernershotell som ligger rett på oppsiden av byen. Dette er et rolige området og har flott panoramautsikt over sjøen og øyene på den ene siden og nabobyer og østsiden av Napoli på den andre siden.


Pozzuolis historie som svært få har fått med seg!

La oss starte med historien. Pozzuolis er en svært populær by takket være anerkjente restauranter, et fiskemarkedet, og havnen som tilbyr fergeforbindelse rundt i Napolibukten. Men få mennesker vet at Pozzuoli er en av bare fire byer i verden som kan skilte med to romerske amfiteatre (i selskap med Budapest, Metz (Frankrike) og Petronell (Østerrike).

Dette kan være litt infor for de spesielt intereserte.

Byen ligger i en bukt, 25 minutter fra Napoli, i et fantastisk område kjent som et geologisk eventyrland. Her finner du kollapsede kalderaer, dampende utslipp kalt fumarole, og den sovende vulkanen Solfatara. Pozzuoli, sammen med nabobyer i Phlegrean Fields, er en del av et UNESCOs verdensarvsted på grunn av den geologiske prosessen kalt "bradyseism" som finnes her, et spesielt geo-seismisk fenomen fra den gradvise hevingen og nedstigningen av jordskorpen forårsaket ved fylling og tømming fra hydrotermisk aktivitet. Det trekker forskere og nysgjerrighetssøkere fra hele verden til å se det selv.


Pozzuoli ble grunnlagt i 529 f.Kr., men ble ikke en by før romerne tok over i 338 f.Kr. og kalte den Puteoli. Byen vokste raskt og ble en viktig havn og kommersielt senter for Romerriket. Apostelen Paulus stoppet her på vei til Roma for å anke sin dom til keiseren, som nevnt i Apostlenes gjerninger. Byen var så viktig at den ble pyntet med to amfiteatre, sammen med templer, boligblokker, et forum og en nekropolis. Det så ut til å være imperiets juvel – helt til havnen i Ostia Antica åpnet, mye nærmere og mer tilgjengelig for hovedstaden. Dermed startet nedgangen til Roman Pozzuoli.

Det er bare fint for nå kan vi som turister kose oss i disse rike arkeologiske områdene.


Pozzuoli har også hatt en rekke seismiske katastrofer og kystkatastrofer som svekket infrastrukturen, men i dag har den et pulserende liv som trekker napolitanere og omkringliggende innbyggere til å spise på restaurantene og spasere rundt i området.

Det er ferger som tar deg til øyene Ischia og Procida og disse skal du planlegge å ta om du......., feil , når du kommer hit!


Det fortelles at regelmessig vulkansk aktivitet i området har formet alt, fra landskapet til maten, og gitt det en veldig distinkt kultur. "Det er annerledes å leve i eller nær en vulkan ja hele kulturen er veldig annerledes.»


Det sies videre at Pozzuoli ikke er et kjent reisemål utenfor Italia, og området har fortsatt den autentiske italienske gjestfriheten. Området er et sted du kan komme for å nyte det "langsomme livet" og det kan jo passe mange turister. Det fortelles videre at Pozzuoli, ligger innenfor et av de største og mest vulkansk aktive områdene på planeten, Phlegrean Fields, noe som endrer livsstilen den generelle livsstilen til innbyggerne.


Takk til google som viser vei

På vei opp til hotellet trodde vi at dette vulkanske området var et "steinbrud", men det viste seg at det var nettopp et Phlegrean Fields. Da fikk vi svar på hvorfor så mange var her for å ta bilder.


Dette området har også skapt noen unike opplevelser for besøkende, inkludert dykking i en arkeologisk undervannspark – den eneste i sitt slag. Tenke seg at på grunn av de vulkanske aktivitetene har en del av den gamle romerske havnen "blitt senket" ned rundt 3 meter, så her kan du dykke og se statuene og søylene og mosaikkene på gulvet. Det er noe som er gjør Pozzuoli unik i verdenssammenheng.


Anfiteatro Flavio Neroniano (c) IN

Andre ting du kan se er bl.a. Anfiteatro Flavio Neroniano, Macellum Temple of Serapis, Lake Avernus, Campi Flegrei Vulkanområde med kratere og gamle ruiner, Sibyllens hule Arkeologisk utgravingssted, innsjø og historie, Aragonese Castle of Baia


Det blir også fortalt at det fruktbare vulkanske jordsmonnet som finnes i området betyr at Pozzuoli har et rykte for å dyrke noe av den smakfulle maten i Italia, men de er mest kjent for sin sjømat. Folk fra Napoli vet at fisk fra Pozzuoli-området er best, så de kommer hit for å spise veldig god fisk i restaurantene. (dette har jeg lest meg opp på etter besøket, men da har jeg jo noe å glede meg til neste gang jeg skal hit.)


Når vi først snaker om mat så får vi ta med en liten historie fra vår første kveld her. Vi planlegt åbesøke en av de bedre restaurantene, men den skulle være i nærheten. De tok dessverre ikke telefon såvi fikk ikke bestilt, så vi kjørte bare ned de to minuttene dette tok. Dessverre fullt var beskjeden vi fikk!

Vi i sjekket TripAdviser og fant en ny adresse, la den inn på Google map og kjørte. Det så ikke så langt ut, men den utvalgte restauranten lå rett på andre siden av en liten kolle, men vi måtte kjøre rundt. Det tok ca 10 minutter og når vi kom frem begynte vi å lure på om det var riktig, Vel for å gjøre en lang historie kort adressen var riktig, men restauranten hadde flyttet.


Vi var sultne, fant en ny mulighet rett i nærheten og bestemte oss for en enkel pizza! Lokalene var rene, nyoppussede og pizza ovnen var varm, folk stod i kø for å hente sin "take away", så dette måtte være bra!

Ke Vuo Pizzeria (c) Ingar Naess

Kelnerern snakket litt engelsk og lurte på om vi ville prøve noen av deres spesialiteter, fra "street food" menyen. Vi er ikke vanskelig å be og bestillingen ble forrett som hun bestemte og en pizza som hovedrett. Igjen ble vi overrasket med noen deilige smaker, så om du kommer hit noen gang be om street food meny. Det tok litt lengre tid med pizzaen, men når den kom var den helt ok, men jeg savnet tomatsausen.


Stedet heter Ke Vuo Pizzeria og vi sier bare takk for maten!


Anfiteatro Flavio Neroniano

I dag skulle vi ut på vandring i 34 grader +, og for meg er det meget varmt, men her er det bare å stå på. Heldigvis skulle vi kjøre en del, men gleden varte ikke lenge for etter noen få minutter var vi fremme ved første stopp, - Anfiteatro Flavio Neroniano.


Dette flaviske amfiteateret, er det tredje største romerske amfiteateret i Italia. Bare det romerske Colosseum og amfiteateret i Capua er større. Dette ble sannsynligvis bygget av de samme arkitektene som tidligere bygget det romerske Colosseum.

Anfiteatro Flavio Neroniano,
amfiteateret (c) Ingar Naess

Anfiteatro Flavio Neroniano, amfiteateret bygget flere hunder år før Kristus, her er det aktive arkeologisk utgravinger fra gladiatorenes historie og romersk arkitektur. Området ligger midt i byen og er svært lett tilgjengelig. Som du vet er det alltid mange som tilbyr guider slik at du skal få med deg mest mulig detaljer. I denne byen kan det kanskje være smart.

Deler av bygningen var stengt, men utansett får du et godt inntrykk av byggekunsten på denne tiden. At det fortsatt brukes penger til vedlikehold og utgraving i dette området er svært viktig og viser oss alle at kvalitet er viktig. Selv om du har vært i Roma og sett Coluseum er dette litt unikt for her kommer du også under selve amfiteateret.


Så gikk turen ca tyve minutter sør østover til en liten by, Bacoli. Her var planen å kjøre til Faro Capo Miseno, opp gjennom smale veier, en dyp tunell og på til bakeveien stikke innom Aragonese Castle of Baia. At begge var stengt var ikke i vår fantasi, men det er ingen vits å gråte over tapte muligheter, når de fortsatt står i kø. Uanset bestemte vi oss for en kaffe og is nede i byen, som hadde sin egen sjarm, fine strender og hygelige smårestaurater.


Etter pausen bestemte vi oss for å kjøre til sentrum av Pozzuoli og ta en titt på et stort pallas, men dette var ikke vår dag. Her var det stengt for en total renovering. Så da ble det byvandring som et lite alternativ, men det var ikke mye mennesker ute på denne tiden siden temperaturen var langt over tretti grader.


Etter en hyggelig gatevandring og litt shopping, dro vi tilbake til hotellet.


Hotellet var faktisk et nydelig sted, med en praktfull utsikt og ikke minst en solnedgang som blir husket. Hotellets viktigste kunder var bryllupp og alt var lagt tilrette for praktfulle selskap. Rommene var flotte og rene og med den samme fine utsikten.

Om du ønsker å tilbringe dagen eller noen timer i bassenget er det rent og flott.


Jeg kan gi godkjent continental frokost og det var det eneste vi spiste der. Det er et rimelig og bra hotell for turister, med sin gode beliggenhet. Anbefales.


Bra beliggenhet, rent og rolig område, bra valg!Den neste restauranten er vurdert av TripAdviser som nummer tre, men hvordan smaker maten da på de beste? Er det noe helt annet enn smaken og atmosfæren som avgjør. Vi forsøkte på en søndag, da var det fullt, men i dag skulle vi forsøke og med langt større hell denne gangen!


N'copp 'a Terra

WooW! Dette er en fantastisk restaurant!

N'copp 'a Terra, (c) Ingar Naess

WooW! Dette er en fantastisk restaurant, med italiensk smaker og retter som du bare vil ha mer av! Meget hyggelig betjening og atmosfære. Om du kun skal velge en restaurant i Italia velg denne!

Vi delte blåskjell og en fantastisk god lokal forrett, eggplant parmigiana! Hovedrett pasta i to varianter, den ene med potetstappe, overraskende god, men min variant var fantastisk! (fant ikke navnet igjen) Nydelig lokal vin anbefalt av kelneren!


Stemningen og atmosfæren var helt nydelig og passe oss meget bra, men er du på jakt etter et litt mer "ordentlig" miljø, velg det, men da går du glipp av de beste smakene. https://no.tripadvisor.com/ShowUserReviews-g194864-d17465062-r850043605-N_copp_a_Terra-Pozzuoli_Province_of_Naples_Campania.html#

Takk for maten - dette var nok en sterk, 5, 6 eller 10 avhengig av hva skalan er på toppen!Nå skal vi opp på hotellet og slappe av før vi reiser til Roma i morgen.

(c) Ingar Naess

Ellers finnes det en øy med varme kilder som hjelper mot alt. Forsøker å finne tilbake til artiklen.


God natt og vi gleder oss til neste besøk her.


Ny artikkel fra turen kommer i morgen, da reiser vi til Roma. Jeg har anbefalt dette tidligere, men ikke kjør kystveiene om du ikke har en helt egen plan. Kjør raskeste vei, A1 eller andre hovedveier. Vurder om det lønner seg å kjøre inn i Roma fra nord, da du ofte kan komme unna trafikk kaos.
0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle