top of page

Reisetips: Svalbard sommeren 2020

Oppdatert: 25. feb. 2023

Her får du raske reisetips på en tur til Svalbard! Om du er i tvil, ikke tenk, bare løp og kjøp!

God tur!

Svaldbard (c) Ingar Naess StudioF2.no

Opplev sommeren og høsten på Svalbard med base i Longyearbyen i løpet av noen få dager. Svalbard et meget bra alternativ om du har noen dager til overs hvor du ikke har booket dine feriedager.


Svalbard er selv på sommeren og høsten både eksotisk, spennende og svært hyggelig, så jeg anbefaler absolutt en tur. Hvor lenge du skal bli er litt opp til hvilke aktiviteter du ønsker, men på 4-6 dager kan du ha flott en opplevelses rik tur.


Fakta: Svalbard er et fellesnavn på ishavsøyene som ligger mellom cirka 74° og 81° nordlig breddegrad og 10° og 35° østlig lengdegrad. Øyene utgjør en del av Kongeriket Norge, dekker 61 022 kvadratkilometer og har 2940 innbyggere (2021). Administrasjonssenteret er Longyearbyen.

Den største og viktigste øya er Spitsbergen (37 814 kvadratkilometer); dernest følger (etter størrelse) Nordaustlandet (14 467 kvadratkilometer), Edgeøya (5073 kvadratkilometer) og Barentsøya (1291 kvadratkilometer) samt en rekke mindre øyer. Mer isolert ligger Kvitøya, Kong Karls Land og Hopen, og lengst i sør Bjørnøya.

Navnet Svalbard er avledet av sval, 'kjølig', og bard, 'kant, rand'. For mer info se link nederst!

Norwegian på vei til Svaldbard (c) Ingar Naess StudioF2.no

Du flyr enten med Norwegian eller SAS, via Tromsø. Totalt ca 4t med mellomlanding, priser fra 2000,- og oppover. Husk at du mellomlander i Tromsø og må ut av flyet og vise pass nede i transitt avdelingen. Oppholdet i Tromsø er på rundt 20-30 minutter. Da er det bare å lene seg tilbake og glede seg til turen til Longyearbyen.

Mitt første inntrykk når vi så spissen på øyriket, å så stort det er. Selv om jeg hadde sett Svalbard på kartet og masse bilder har det aldri slått meg at det er på størrelse med Danmark. Vi hadde en flott innflygning med sol og dermed flott oversikt over nærområdene til Longyearbyen. Ja vi gledet oss.


Norwegian lander på Svaldbard (c) Ingar Naess StudioF2.no

Rask og effektiv håndtering av bagasje og så rett inn på bussen. Du betaler for t/r, husk å ta vare på billetten. Ta et bilde med mobilen.


Vårt stoppested var Svalbard Hotell, Polfarerern, meget bra hotell med svært hyggelig betjening, kan absolutt anbefales.

Hvilke forventninger du har styrer jo hvordan du vil oppleve ankomsten til Longyearbyen, men vi ble skikkelig overrasket. Når vi ankom hotellet satt gjestene på uterestauranten ved hotellet i T-skjorte og kortbukser og nøt sin øl. Stemningen var svært god, - men de overholdt smittevern grensen!

Du må ikke bli overrasket når du får beskjed om å ta av deg skoene, så pass på at du har sokker uten hull når du reiser hjemme fra!

Det er viktig å huske at sommer og vinter er mer forskjellig enn du først kan tro, men du kan IKKE ferdes i utmark om sommeren. Det er forbudt å kjøre utenfor veiene pga skader som ikke gror på mange år, så mi anbefaling er å velge maks en tur som er landbasert om du er interessert i gruvevandring eller besøk på en hundegård. Det betyr velg båtrelaterte turer på sommeren.

Hadde jeg vist det jeg vet nå hadde jeg valgt en tur til Isfjorden Radio som også inkluderer en overnatting og en gourmet middag.

Vi valgte to turer med båt på vår første tur til Svalbard. Dagens fangst og Pyramiden,


Anbefaling: Dagens fangst/Better Moments

Når du skal velge turer på havet er Dagens Fangst absolutt et godt alternativ. Her får du muligheten til å oppleve både havets dyreliv på nært hold. De tilbyr turer på ettermiddag/kveld og siden solen skinner hele døgnet så er det en hyggelig opplevelse. Med en lukket båt (RIB) som tåler både vær og vind, kan du dra ut på fjorden i tørre, varme og ikke minst trygge omgivelser.De sier at de reiser komfortabelt og hurtig dit det er mest «action», men samtidig kan de ikke garantere at du får oppleve kongen på havet, blå hvalen. De legger veldig bra til rette for gode naturopplevelser i Isfjorden og inkludert får du servert god mat, så her er det bare å glede seg


Walrus in Svaldbard (c) Ingar Naess StudioF2.no

​Dette skriver de selv: Dyrelivet i Isfjorden har de siste årene økt markant. Sjansen for å se en isbjørnmamma på tur med sine små, en blåhval vise halefinnen eller en knølhval leke ved båten er stor, da vi vet hvor vi skal begynne å lete.

De dagene de store pattedyrene glimrer med sitt fravær, vil vi likevel gi deg en fantastisk naturopplevelse. Vi vil da dra til de mest spektakulære breene Isfjorden har å by på. Disse enorme ismassene er i konstant forandring og vil hele tiden slippe sine «kalver» ned i fjorden.

Hvalross på Svaldbard (c) Ingar Naess StudioF2.no

Her har vi store muligheter til å se hvalross ligge å sole seg på isen og tusentalls fugler som bruker det næringsrike vannet foran breen til sitt matfat. Dette er nettopp slik vi opplevde turen, selv om ikke isbjørn og blåhval dukket opp, men det gjorde sjøløvene. En stor flokk lå på land og slappet av i midnattsolen, mens to mindre grupper koste seg i havet rundt båten vår.

Hvalross på Svaldbard (c) Ingar Naess StudioF2.no

Isbreer gjør Svaldbard vakkert (c) Ingar Naess StudioF2.no

Her er det store krefter som arbeider.

Vi la til i et rolig område og fikk servert hjemmelaget suppe og god varm drikke.

Vi takker Better Moments for å gjøre sitt beste for at turen ble svært behagelig og innholdsrik, selv om overfarten tilbake ble litt hompete.

Isbreer gjør Svaldbard både spektakulært og vakkert (c) Ingar Naess StudioF2.no

Fly info fra 2020:

Fra Oslo 14:45 → Fra Tromsø 16:25 → 18:05 og returen fra Svalbard er 18:55.

Priser fra ca 2000,- pr person med Norwegian

Til Svalbard flyr du med Norwegian, og flytiden fra Oslo er ca. 4 timer med mellomlanding i Tromsø. Daglig i sommersesong. Prisen på flybilletter avhenger av tid på året og bestillingstid i forkant av reisen. Nå kan du for eksempel bestille fly tur/retur i mars for rundt 2000 kroner, men drøyer du for lenge må du ut med både det doble og tredoble.


Svalbard er kanskje ikke den første sommerdestinasjonen du tenker på, for hva kan man egentlig gjøre på Svalbard om sommeren? Nord for Norge og bare 100 mil fra Nordpolen ligger øygruppen Svalbard – verdens nordligste bebodde område. Her finner du urørt arktisk villmark og et unikt dyreliv, men også smakfulle restauranter og musuem. Sesongvariasjonene er store på Svalbard – om sommeren erstattes de mørke vintermånedene erstattes av strålende sol som lyser døgnet rundt. Her lister vi opp noen aktiviteter du må oppleve om du besøker Svalbard i sommermånedene!

Om sommeren mellom mai og august går faktisk ikke solen ned på Svalbard. Det betyr 24 timer med dagslys per dag i 130 dager. Høres deilig ut? For å oppleve midnattssol på best måte finnes det scooter-, båt- og vandreturer på Svalbard. Det finnes flere alternativ, og ett av disse står turoperatøren Better Moments for. På deres snøscooter-utflukt drar man på tur med en lokal guide som finner den beste ruten for akkurat den dagen. Tanken på å dra på snøscootertur midt på natten i et glitrende snølandskap i fullt dagslys lokker mange til å booke denne turen. Turen starter fra Longyearbyen og tar deg rundt til Spitsbergen på en befriende og herlig måte.

Blant høye, mektige fjell og den enorme Nordenskiöldisbreen ligger den forlatte Russiske gruvebyen Pyramiden. Pyramiden er en mektig, brutalt isolert og øde by med tomme bygninger og mye historie. Den ligger vakkert til i Billefjorden, og er et pupoulært sted å dra til på ekskursjoner. Tilbudet av båtreiser er stort – du kan for eksempel velge en to-dagers tur med båt der du til og med får sykle og gå rundt i byen. Det finnes også dagsturer der du med katamaran ferdes gjennom fjorden mot Pyramiden. Et herlig alternativ for den som har lyst til å oppleve mystiske isbreer, gruvebyer og eksotisk dyreliv.

For å se de fantastiske utsiktene Svalbard har å by på, anbefaler vi en guidet tur høyt opp i fjellet for å se på det storslagne landskapet. Snødekte fjelltopper, strålende sol og frisk luft i kombinasjon med dramatiske isbreer blir et minne for livet. Du kan velge vanskelighetsgrad og turlengde selv – denne to-dagersturen starter fra Longyearbyen og byr på ekstremt fin utsikt. Er du på Svalbard i mai og juni og er interessert i å oppleve Svalbard i selskap med firbeinte venner, finnes det flere alternativer for hundesledeturer. Poli Arctici tar deg med ut i den snøscooter-frie delen utenfor Longyearbyen. Velg den turen som passer deg og opplev Svalbard på beste måte!

Liker du å padle er alternativet kajakk en herlig opplevelse på Svalbard. For eksempel tilbyr Hurtigruten Svalbard ulike pakker der du kan padle i Adventsfjorden – en av de mest historiske fjordene på Svalbard. Her padler du fra fargeglade Longyearbyen mot spøkelsesbyen Hiorthamn mens du nyter utsikten av den vakre og eksotiske villmarken. I sommerhalvåret finnes det over 100 trekkfugler på øyene, og det ikke uvanlig å møte på seler i vannet. Kajakk er en bra måte å se Svalbard på, og de dyktige guidene hjelper deg med å maksimere opplevelsen.

Høres det bra ut med toppmoderne komfort i historiske omgivelser, anbefaler vi å overnatte på hotellet Funken Lodge. Med 88 premiumrom og suiter, restaurant i verdensklasse og cocktailbar, bor du i et unikt miljø med storslagen panoramautsikt over Longyearbyen. Hotellet tilbyr også store konferansemuligheter med kapasitet til 140 personer – perfekt for bedrifter og organisasjoner. Selvfølgelig kan du slappe av i loungen med peis og bibliotek eller besøke gym- og relaxavdelingen.


Jeg jobber med denne - kommer mer - still gjerne spørsmål i chat´n


Her er noen flere bilder:

Landskapet på svalbard er bare vakkert og for alle som reiser om sommeren vil kunne oppleve naturen uten snø. Da kan du "lese" endringer og utviklingen i bergmassene. Ja det er faktisk helt eventyrlig.

Svaldbard både spektakulært og vakkert (c) Ingar Naess StudioF2.no

Klikk på bildene for å kunne bla i større format.

Fargeglede som har gjort Longyearbyen kjent (c) Studiof2

Fugleliv rundt Longyearbyen, Svalbard (c) Studiof2.no

Hundeslede Longyearbyen, Svalbard (c) Studiof2.no

Fugleliv rundt Longyearbyen, Svalbard (c) Studiof2.no

Reinsdyr rundt Longyearbyen, Svalbard (c) Studiof2.no

Reinsdyr rundt Longyearbyen, Svalbard (c) Studiof2.no

Reinsdyr rundt Longyearbyen, Svalbard (c) Studiof2.no

Reinsdyr rundt Longyearbyen, Svalbard (c) Studiof2.no

Travel tips from Svalbard, Norway - Explore the real wildlife, but April and early May is best for winter hollyday


Om du ønsker å lese alt Store Norske Leksikon skriver klikk her

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page