top of page

Reisetips, Johnny Cash sin historie

Oppdatert: 4. jan. 2023

Om du følger min rute rundt i sørstatene, hvor musikk er en del av innholdet, beveger vi oss nå nordover fra New Orleans mellom flere stater, nemlig Louisiana, Mississippi, Arkanas, og Teenessee. I denne artikkelen skal vi konsentrere oss om Johnny Cash, hvor han er født, ungdomstiden og museet i Nashville.

At Johnny Cash er en legende er det jo ingen tvil om, og for alle "country music fan" er han jo et tydelig ikon. Jo lenger nordover jeg kom fra New Orleans jo tydeligere ble det.


Men først en liten avstikker!

Jeg var en ørliten tur innom Jackson (ms), og på ett av museene, Mississippi Civil Rights Museum, fant jeg en overraskelse som virkelig var fan. Når jeg var i Orlando på reiselivsmessen IPW opptrådde en av den mest populære country sangerne i USA der. Ikke viste jeg at han var så stor og eller at The World of Marty Stuart-utstillingen, eksisterte og at den var i Jackson.

Denne utstillingen utforsker Stuarts liv og arven hans med å samle countrymusikkens historier, hvor Johnny Cash er en sentral person.

Utstillingen inkluderer hundrevis av gjenstander som aldri er vist før i Mississippi, inkludert Martys første gitar, originale håndskrevne Hank Williams-manuskripter, gitarer fra Merle Haggard og Pops Staples, kostymer fra Porter Wagoner og Dolly Parton, personlige gjenstander fra Johnny Cash, inkludert hans første svarte opptreden dress, og mye mer. At han har tatt arven er det ingen tvil om for han er den nye "Man in Black".


Kort om Marty Stuart er en fem ganger GRAMMY Award-vinner som har tilbrakt livet sitt gjennomsyret av musikken fra sin landlige sørlige oppvekst. Han begynte å opptre med bluegrass-gruppen, Sullivans. Som 13-åring var han på reise med Lester Flatt, etterfulgt av år i Johnny Cashs band. Han var selv vitne til hvordan store artister kommuniserte og knyttet til et publikum. Han fant veien til en vellykket solokarriere i Nashville, og ga ut albumene Hillbilly Rock og Tempted, begge skapte hitsingler som så ham gå en vei som artist i sin egen rett. Men han lengtet etter å komme tilbake til den sanne lyden av countrymusikk. Lyden gikk videre fra Maddox Brothers og Rose til Flatt, Buck Owens, Merle Haggard og Johnny Cash. I 1999 ga han ut The Pilgrim, et konseptalbum forankret i tradisjon, men likevel utpreget progressiv i sin tilnærming. Han dannet Fabulous Superlatives (Harry Stinson, Kenny Vaughan, Paul Martin, erstattet av Chris Scruggs i 2016) og sammen har Stuart og bandet tatt det beste fra tradisjonen – førsteklasses musikerskap, fantastiske vokalharmonier, matchende vestlig slitasje, energi og lidenskap – og skapte et hillbilly-band med en lyd som alltid ser fremover og imponerer publikum rundt om i landet. Stuart har fungert som president for Country Music Foundation (1994-2001) og planlegger for tiden å bygge Marty Stuart Center for Country Music i hjembyen Philadelphia, Mississippi.

Dette var et lite sidesprang, men setter the man in black i et ennå større perspektiv.


Johnny Cash

Så kjappe fakta Johnny Cash 26. februar 1932 12. september 2003 Johnny Cash uttalte at han aldri opptrådte uten å ha på seg svart, da han trodde at det å bruke svart ga ham lykke til fordi han hadde på seg en svart T-skjorte og jeans til sin første spillejobb noensinne. Mens han var i luftforsvaret, lærte Johnny Cash å oversette russisk morsekode. Johnny Cash kjøpte Johnny Carsons hus i Encino etter at Carson flyttet til New York og begynte å være vertskap for The Tonight Show. Kingsland, Arkansas, Nashville, Tennessee "Mannen i svart" John R. Cash

Historien! (fra han biografi)

Cash ble som sagt født 26. februar 1932 i Kingsland, Arkansas. Sønnen til fattige sørlige baptist-deltakere, Cash, et av syv barn født av Ray og Carrie Rivers Cash, flyttet med familien i en alder av 3 til Dyess, Arkansas, slik at faren hans kunne dra nytte av New Deal-oppdrettsprogrammene som ble innført av president Franklin Roosevelt. Der bodde Cash-klanen i et femroms hus og dyrket 20 dekar med bomull og andre sesongmessige avlinger.


Johnny Cash vokste opp i et fattig bondesamfunn hvor tilbrakte store deler av de neste 15 årene ute på marka, og jobbet sammen med foreldrene og søsknene sine for å betale ned gjelden deres. Det var ikke et lett liv, og musikk var en av måtene Cash-familien fant flukt fra noen av vanskelighetene. Sanger omringet den unge Cash, det være seg morens folke- og salmeballader, eller arbeidsmusikkens folk sang ute på marka.


Fra en tidlig alder viste Cash, som begynte å skrive sanger i en alder av 12, en kjærlighet til musikken som omsluttet livet hans. Da hun kjente guttens gave til sang, skrapte Carrie sammen nok penger til at han kunne ta sangtimer. Men etter bare tre leksjoner ba læreren hans, betatt av Cashs allerede unike sangstil, ham om å slutte å ta leksjoner og aldri avvike fra hans naturlige stemme.


Religion hadde også en sterk innvirkning på Cashs barndom. Hans mor var et hengivent medlem av Guds pinsekirke, og hans eldre bror Jack virket forpliktet til å bli med i prestedømmet til hans tragiske død i 1944 i en elektrisk sagulykke. Erfaringene fra hans tidlige bondeliv og religion ble tilbakevendende temaer i Cashs karriere.


Dyess Colony, Johnny Cash

Så gikk veien videre til, Dyess Colony, Johnny Cash sitt hjem der han vokste opp, men som sagt han ble født i Kingsland, Arkansas. Dyess Colony ligger underkant av en time fra Memphis, langt ute på landsbygda. (se kart nederst)


Under en webside som viser hvordan JC sin popularitet faktisk har reddet dette "gatekrysset" langt ute på landet i Dyess Colony. Uten statlige midler og støtte fra Arkansas State University hadde det ikke vært mye igjen, - om noe.


Web-side som viser litt av før og nå i "sentrum" Dyess


Jeg hadde litt for store forventninger om dette stedet, for når jeg kommer frem er det lite

som forteller deg at dette faktisk er hjemplassen til en av USA´s største Country artister som ungdom. Men inne i ett av hovedhusene er det en bilde presentasjon av historien. Jeg har sikkert sagt dette flere ganger på denne turen, men amerikanerne er flinke til å etablere museer om sine kamper, kriger og kjente personer. Noen med stort forkus på å få flest mulig besøkende og andre som bare er stolte av at de faktisk har et lite museeum, slik som her.


Her er de stolte ansatte som ivaretar Johonny Cash sitt minne her i Dyess Colony.


Skulle du ta turen innom, be om å få se den lille utstillingen inne i hovedhuset i "sentrum"!


Så skulle vi ta turen til, "huset", som var det viktigste for å se der han bodde med familien i ungdomstiden For å komme dit må du kjøre rundt 10 minutter på en svært støvete landevei, kjør pent og stopp om du møter biler.

Vel fremme ligger det godt inngjerdet og pent renovert lite hus, som også er helt identisk innvendig med møbler og utstyr fra den tiden.


Til og med sengen til Johnny Cash er oppred.


Det er gøy å ha vært her, men når jeg spør meg hvorfor de ikke har gjort mer ut av denne muligheten, sier de at det er et stort museum i Nashville, og at der ikke har penger til å konkurrere med dem.


Se video fra huset: (beklager men det ble feil på filmen så jeg har erstattet med bilder, men talen er original)


Jeg takker for meg og setter snuten mot, Memphis og ikke minst Nashville og Johnny Cash museet.


Litt mer historie:

Han begynte i luftforsvaret i 1950. Han var med på å grunnlegge et band etter at han ble utskrevet, og i løpet av få år hadde Johnny Cash and the Tennessee Two scoret hits med sanger som "Walk the Line." Cashs karriere ble nesten sporet av på 1960-tallet av et alvorlig rusproblem, men ekteskapet hans med June Carter og det anerkjente albumet Johnny Cash at Folsom Prison (1968) satte ham tilbake på sporet. I senere år ble Cash med i country-supergruppen the Highwaymen og ga ut en serie innspillinger med produsent Rick Rubin.

Om du vil lese hele biografien så kan du gå inn her


La oss ta turen til Nashville og starte i Johnny Cash museet for i dag skal vi lære mer om historien om denne utrolig høyt anerkjente amerikanske musikkeren.

På din tur gjennom dette komplette museet om Johnny Cash sin karriere bør du sette av litt ekstra tid og kanskje benytte deg av omvisningen. Det dukker også opp noen av han artist kolleger gjennom utstillingen.


"Jeg tror han vil bli husket for måten han vokste som person og artist," skrev Kris Kristofferson i 2010, etter Cashs utvelgelse av magasinet Rolling Stone som den 31. største artisten gjennom tidene. "Han gikk fra å være denne fyren som var like vill som Hank Williams til å bli nesten like respektert som en av fedrene i landet vårt. Han var venn med presidenter og med Billy Graham.


" Han burde hatt ansiktet sitt på Mount Rushmore."


Etter min runde i dette museet tok jeg turen innom Johanny Cash baren rett utenfor , for å høre litt "live" musikk og slukke tørsten!


God tur om du velger å ta turen på disse veiene.

Les litt mer om Nashville, gå til toppen av menyen

Kart til Dyess Colony fra Kingsland, Hot Springs og Memphis.Kart: New Orleans til Dyess Johnny Cash bardomshjem

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page