top of page

Reisetips Italia: Sant Agata, Sorrento og Amalfikysten

Oppdatert: 27. nov. 2022

Sant´Agata er et lite mat-mekka, med blant annet Don Alfonso 1890, en av Italias beste restauranter.


Fikk du ikke med deg Sabaubia, Italienernes riviera, ligger den her Del 1 .

Dette var sommeren 2022 hvor hetebølgen skyllet over Europa, bortsett fra i Norden. Vi valgte å reise med Norwegian til Roma og så videre sørover. Denne delen av turen handler om områder i nærheten av Sorronto, som vi kjenner fra før, men denne gangen skal vi utforsker området rundt Sorrento. Tror du vil finne en rekke gode tips, spesielt om du er glad i Italiensk mat. I tillegg nyttige tips for at du skal få litt større glede av din tur.

NB! alle mine bilder er tatt med iphone 11.

Amalfikysten venter på deg! Foto (c) Ingar Næss

Normalt ville vi ha reist med tog fra Roma til Sorrento, med bytte i Napoli og buss eller taxi opp til Sant´Agata, men siden det var påbud med munnbind på all offentlig transport og opptil 40 grader, valgte vi heller å leie en bil.


Vårt mål på denne delen av turen var en liten by, litt oppe i fjellet, som heter Sant´Agata sui Due Golfi.

Vi har nettopp hatt noen flotte dager i Sabaudia ca 1,5t fra Roma og nå skal vi opp over Sorrento i en liten by med navnet Sant´Agata sui Due Golfi. Den første gleden vi fikk var at det var åtte til ti varmegrader, kaldere, eller mindre varmt her, enn nede i Sorrento, som hadde hele 41 grader da vi var innom en liten tur. Tips, finn et parkeringshus med en gang, deter svært vanskelig med gateparkering i Sorrento.

Pool, hotel, italy
Sant Àgata Hotel, (c) Ingar Næss, Norway

Så til vårt nye hotell hvor vi skal være i flere netter og ta turer rundt omkring i området, for å gjøre oss bedre kjent. Hotellet vi hadde valgt het Sant´Agata (link nederst på siden), og som viste seg å være et bra alternativ. Hotellet er enkelt, men har et flott bassengområde. Hotellet ligger sentralt og har svært hyggelig eiere og betjening. Dette er også et familie drevet hotell og den ene broderen var samler. Nede i garasjen stod det over tjuve gamle Vesper og ca ti små Fiater. Om du er spesielt interessert får du sikkert en privat innføring.


Vi fikk et flott og stort rom med utsikt mot sentrum. Siden rommet lå med vinduer mot nord, ble ikke rommet varmet opp i løpet av dagen. Noe som er bra selv, med en stillegående air contition. Ja, vi trivdes så bra her at vi ble i hele fire netter. Bassengområdet var en av årsakene til at vi ble lenger en planlagt, men den viktigste var alle de gode restaurantene, som jeg skal fortelle om.


Som sagt var nettopp god Italiensk mat avgjørende for valget, så la oss fokusere litt på tilbudet av restauranter. Først om du er spesielt opptatt av topp matopplevelser, har du en unik mulighet til å oppleve nettopp det her. Midt i sentrum ligger nemlig en av Italias aller beste restauranter, nemlig Don Alfonso 1890.


Vi ble først oppmerksom på denne restauranten i 2019 da Eivind Hellstrøm anbefalte den i sitt program på TV2. Don Alfonso er en to stjerners Michelin restaurant, som også gir byen et generelt et godt renommé, noe som igjen gjør at de andre restaurantene anstrenger seg for å utnytte denne effekten. Noen med meget godt resultat, andre med mindre hell!


Il Fienile - «Value for money»

Som oftest spør vi alltid lokale om god restaurant tips, men denne gengen brukte vi nettet først. Vi skulle ikke på Don Alfonso, det lå ikke i budsjettet denne gangen!


Santa Agata, Il Fienile restaurant (c) Ingar Naess

Vi valgte heller byens nummer en, basert på sitt "kortreise kjøkken", Il Fienile. Vi fant denne restauranten på TripAdvisor og takk for det. Dette er en nytelse fra start til slutt. Hotellet vi bodde på bestilte plass for oss og en av eierne kom og hentet oss i en liten sjarmerende gammel Fiat 500.

Sjåføren var av den yngste sønnen, Antonio, som også var servitør. Han smilte hele tiden og var svært hyggelig, som resten av familien. Han fortalte at de hadde drevet dette stedet i ti år, nettopp i disse dager.


Restauranten ligger ca 900m fra hotellet, oppe i en ås med en flott utsikt over Amalfikysten.

Som nevnt, var de kjent for sine egne lokale grønnsaker og olivenolje, en nydelig sådan. Vi valgte en treretters og i tillegg fikk vi en velkomst smak.


Vårt valg ble Marinated beef carpaccio with flakes of Parmigiano and balsamic vinegar, Ravioli stuffed with shrimps, crab, and cheese with seafood og Deep-fried shrimps and squids, med lokal nydelig vin. Dessert ble en kake og kaffe. Når jeg i tillegg legger til service og amosfære til matopplevelsen er dette en en anbefaling jeg kan garantere for.


Når vi skulle betale ble vi skikkelig overrasket, her var det mye for pengene, så derfor stiger anbefalingen lang utover de grensene som settes på TripAdviser. Selvfølgelig ble vi kjørt tilbake til hotellet også, "det skulle bare mangle". Anbefales!

Så tusen takk for maten til hele familien.

Maria Rosa mamma, Giacomo store bror og Antonio og Luici pappa, Guarracino`s
Il Fienile (c) Ingar Naess

Maria Rosa mamma, Giacomo store bror og Antonio og Luici pappa, Guarracino`s


Som sagt flere ganger, Sant’Agata er en svært hyggelig by, med en god atmosfære, i tillegg er stedet et flott utgangspunkt for hyggelige dagsturer om du ønsker å se deg litt omkring.


Om du ønsker å reise litt rundt og se småstedene i dette området og eller deler av Amalfikysten, er Sant’Agata et flott utgangspunkt. Er Sorrento målet tar det kun rundt 25 minutter å kjøre ned dit. Det går buss, men kanskje en taxi er bedre!


Oversikt over Sorrento (c) Ingar Næss

La oss begynne med Sorrento.

Vi var her første gang i 2019, etter noen dager i Napoli. Når vi den gangen gikk av toget i Sorrento, husker jeg at det var som en åpenbaring. Endelig en ren og vakker by, hvor alt virket hyggelig. Ja vårt første møte med Napoli er en helt annen historie. I år valgte vi kun en dagstur en dagstur for å shoppe litt siden du kan gjøre gode kjøp på skinnvarer. (vesker)


Sjøsiden av Sorrento (c) Ingar Næss

Mange velger selvfølgelig å bli noen netter, ja kanskje en uke eller mer i Sorrento og bare elsker byen. Jeg skal være forsiktig, men vi opplevede at den nå er blitt «invadert» av mengder med turister. Ja det er kanskje baksiden av medaljen når mange har skrytt av denne flotte byen i årevis.

Uansett er byen fortsatt et flott feriealternativ, men som alltid når du skal booke hotell vær ute i god tid, om du ønsker lett tilgang til stranden, som igjen ligger ca 30 meter under byen. Vi sjekket litt og prisene har steget kraftig, men det er fortsatt mulig å gjøre et varp. Som sagt Sorrento har et rent og flott sentrum, med masser av butikker og topp restauranter. Når vi bodde i her i 2019 og hadde en flott opplevelse.

L`Antica Trattoria, Sorrento, (c)

Det er spesielt en restaurant i Sorrento jeg vil anbefale og det er L`Antica Trattoria. Her for du topp mat, topp service og meget god atmosfære. Her har de en hyggelig uteplass innenfor «muren» og atmosfæren gjør god mat. ennå litt bedre. Dette er et trygt valg.


Shopping er en av de store attraksjonene i gamlebyen. Om du skal være her i noen dager, bruk første dagen til å se deg om før du shopper. Noen steder er det mulig å prute, spesielt på skinnvarer.


Prutetips: Om du har bestemt deg for hva du liker, så mye at du ønsker å kjøpe, ikke vis det for tydelig. La selgeren få ta initiativet. Se på flere av de tingene han viser deg. Når du får prisen, vis at du synes det var litt dyrt ift ditt "budsjett"! Om han har vist deg en rimeligere, si at prisen på den er fin, men at du liker bedre den du har lyst på. Si så at omjeg får denne for samme pris, så tar jeg den. Husk at dette er en "forhandling" og om du må betale en eller to euro mer, har du kanskje jordten god handel. Det har også han, eller henne., men det er lettest å prute med menn.


Om du ikke pruter litt på alt, er det selgeren som alltid er mest fornøyd.


Du kan også bruke Sorrento som utgangspunkt for en tur til Capri og eller andre rundreiser langs kysten.

Så tilbake til Sant´Agata!

Om du velger å ta en liten rundtur fra SantʼAgata, har du flere valg. Dog lærte jeg at om du ønsker å stoppe opp spise og eller bade, dropp bilen for det er liten sjanse for at du finner en parkeringsplass, men du kan være heldig.


Min første kjøretur, gikk via Termini og Roncato, hvor du får flott utsikt mot øya Capri. Her er det også mulig å stoppe på et par steder og ta bilder. Så fortsetter du nedover mot kysten og kanskje stoppe opp i Baia delle Sirene og tar en dukkert, eller fortsetter til Marina Lobra.

Utsikt mot øya Capri. (c)

Her kan du også bestille båttur til Capri og andre rundturer, men det er nesten ikke mulig å parkere, noe jeg fikk erfare. Jeg klarte å lure til meg en rask espresso, men så begynte de å tute. Uansett var det en morsom kjøretur ned til marinaen, siden jeg kjørte feil. Der var det bratt og smalt, ja meget bratt.


Jeg anbefaler at du sjekker med hotellet der du bor, når bussen eller annen transport går til Bagni Regina Giovanna, et yndet badested, det samme gjelder the Pignatella Beach og Riviera di Marcigliano, hvor du også kan bestille hotell.


Neste stopp på denne runden er Lo Scoglio di Gaio og Lido delle Sirene, før du ender opp i selve Sorrento.Bare for å ha nevnt det så er det flere større parkeringshus i Sorrento, hvor du betaler rundt 3euro timen.


Tilbake i Sant`Agata etter en tur til Sorrento er det godt med en dukkert i bassenget og kanskje noe kaldt å drikke. Vi lar ofte vandringer rundt i gatene på de stedene vi bor avgjøre hvor vi spiser, etter at vi har sjekket litt rundt på TripAdvisor og andre anbefalinger. I kveld skulle vi teste naboen til Don Alfonso 1890, Lo Stuzzichino, som hadde fått en uttalelse i Michelin guiden.


Grunnen til at jeg skriver dette er for å sette litt fokus på det som, nesten kan kalles for misbruk av Michelin logoen. Vel å merke, basert på vår erfaring fra besøket. Ta en titt på bildene under, som er screen shot fra TripAdviser så ser du hvordan det fremstår.


Ført vil jeg si at vi gledet oss stort, for mange hadde anbefalt dette stedet, vi hadde ikke bestilt, men tok sjansen.


Vi sjekket menyen på utsiden og så at dette var helt standard priser som på en vanlig restaurant, og begynte å lure litt på hva jeg ikke hadde fått med meg. De hadde jo en Michelin logo på presentasjonen på TripAdvisor.


Uansett vi gikk inn og ble mottatt med stor vennlighet, fikk et bord og vann sammen med menyen. Stemningen var meget god og alt tydet på at dette ville bli bra. Gjester strømmet på, og det var tydelig at dette var et populært sted og vi forstod at mange var gjengangere som gjorde sin entres. Vi kunne ikke tatt feil, dette måtte bli bra.

Restaurant Lo Stuzzichino, (c) Ingar Næss

Vi valgte våre retter fra menyen, forretten ble tomat og mozzarella klassisk italiensk, hovedrettene ble kalv og lam. Vi hadde fått drikke og forretten kom i løpet ev noen minutter. Da kom skepsisen tilbake.


Om du får en positiv uttalelse i en Michelin-guide, er det vel noen elementer du kan ha lov til å forvente. En av de er måten maten presenteres på og hvordan den serveres. Vi spiste vår forrett som smakte ganske kjedelig, men med litt salt og en dråpe ekstra olivenolje ble det bedre, men ikke bra. Jeg spiser mye med øynene, men dette var ikke bra. Om du klikker på bildene under, ser du til venstre den jeg fikk og til høyre hvordan den ser ut på nettsiden.

Så kom neste overraskelse, tre minutter etter de hadde tatt bort tallerken fra forretten kom hovedrettene. Tre minutter!

Det er mulig at jeg er sær og bortskjemt, men dette hadde vært bedre på «danskebåten»!


Når du bestille lam til hovedrett i Italia forventer du at det smaker både godt og ser godt ut, men denne var helt smakløs, men den så ok stekt ut. Det var også alt.

Kalven (bildet over til høyre) var blek og trist der den lå med sine friterte poteter og noen salatblader.

Veloppdragne som min kone er, spiste vi opp maten og ventet på at de skulle komme å rydde av slik at vi kunne få bestilt dessert.

Nå var restauranten full og alle løp rundt som en gjeng med høns. Etter en stund fikk vi våre deserter, som ble denne dagens opptur, det skal de ha. Vi koste oss med en god avslutning, men betale fikk vi ikke gjort på nesten 45minutter. Her var det rutiner som skulle følges og «sjefen» skulle ta betalingen og takke for besøket. Det tok som sagt sin tid, men han var blid og hyggelig og det pleier jo å hjepe! Beklager, men dette blir ingen anbefaling.


Derimot blir neste middag en skikkelig høydare!


Først skal vi på ny lokal tur til et av stedene langs Amalfikysten.

Det er mange grunner til at Amalfikysten er folks lepper, en av dem er at det er svært anderledes og vakkert på sin måte.


Positano, (c) Ingar Naess

Om du skal oppleve dette området på skikkelig vis vil jeg allerede nå anbefale minst to - tre dager. Bestill overnatting og ta en av de mange båtturene som kan frakte deg til Positano, eller et av de andre stedene som du kan finne i dette området som Ravello, Praiano og Maiori.


Positano er "den hengende" byen, ja her er nær sagt alle hus forankret i fjellet. Det gjør også at du uansett hvor du er vil ha en magisk utsikt. Om du kjenner "middagsbukta" i Oslofjorden er dette nesten det samme, bortsett fra at de ikke ligger så tett og koster det ti dobelte. (ja, ja, ikke alle)

Om du gjør som meg og tar en sving gjennom de smale veiene ned til Positano. Vel jeg er ikke sikker på om det er så smart. Her er det køer og vanskelig å stopp og få tatt noen gode bilder, men ja det går med litt «italienske» holdninger på hva som er lov og ikke. Jeg har lært at bilen skal stå og båtene skal benyttes. Ikke ta buss hit!


Nå er det slik at når du først kommer hit vil du få en fantastisk opplevelse om du planlegger godt. Her finner du små enkle leiligheter fra noen tusenlapper (utenom sesong) og fantastiske luksus hotell til over trettitusen pr natt, som Le Sirenuse (bilder fra hotellet og Airbnb) Jeg regner med at det er mulig å se hvilke bilder som hører til hvilken prisklasse.

Siden dette var min første tur i dette området, ble det mye læring og om eller når neste tur kommer blir det i mai/juni eller september, for da er de verste «køene» borte!


Om du skulle å velge å kjøre bil i dette området, husk å ta det med ro. Stopp for å ta bilder, ikke kjør å se. Stopp heller 10 ganger mer enn du hadde planlagt. Husk du er i Italia, da kan du også parkere som en Italiener. Snakk med alle i bilen på forhånd. Ikke stress. Ikke vær redd for å stoppe litt i enden eller si starten av en rekke med parkerte biler, men bruk sunn fornuft. Husk du må kjøre samme vei tilbake så du får to sjanser. Dog er mitt tips ta en bårttur og legg inn stopp. God tur.Så tilbake i Sant´Agata igjen. Jo lenger vi var i denne lille byen jo bedre likte vi den. Sant´Agata har en god og hyggelig atmosfære og mage forskjellige spisesteder og barer, ja noe for en hver smak.

Rett på andre siden av Don Alfonso ligger en bar og restaurant som har vært her like lenge, altså fra slutten av 1800 tallet. Det unike her er atmosfæren som er helt avslappet og latteren sitter løst. Den gamle eieren hadde også lært opp sin katt til å røyke og denne gimikken benyttet de fortsatt i sin enkle markedsføring. Pizzan her er meget bra, men om du kun ønsker å slappe av med et grass er du like velkommen. Verdermi per Credere


Det er som sagt ikke store byen, men om du ønsker å shoppe litt går det, men det er fort gjort. Vi skal igjen planlegge kveldens restaurant og snakker med vår hotellvert. Han anbefaler oss Restaurant Mimi og her skal vi spise hjemmelaget pasta. Som sagt så gjort. Vi stikker bortom og er heldige og får det siste ledige bordet.Dette er ikke en Michelin restaurant, men en humørfylt restaurant, noe som passer oss bra. Vi får menyen og bestiller. Siden det er så varmt også på kvelden, drikker vi mye vann og lokal vin. De har ikke det største utvalget, men de treffer meget godt.


Vi blir anbefalt Bruschetta med tomat til forrett, enkelt tenker du kanskje, men! Ja nå eksploderer smakene, woow! Dette var ekte italiensk mat. At tomater kan smake så godt. Nå kan det hende at jeg er litt mer glad i italiensk mat enn de fleste , men jeg lover dette var magisk.

Til hovedrett bestiller jeg, som anbefalt, hjemmelaget pasta med hummer. Nå har forventningene steget mange hakk og vi håper at vi ikke blir skuffet. Det var ingen fare, denne retten topper alt vi har spist til nå på denne turen. En ting vi har lagt merke til er at de ikke koker pastaen myk, men lar det være masse tyggemotstad igjen. At de har en sky/saus basert på sjømat og hummerskjell gjør dette måltidet magisk! Dette er verdt hele turen, hit må dere reise og her må dere spise. Ikke vær bekymret for prisen, den er langt innenfor alt.


Min kone hadde valgt hjemmelaget lasange og den var også en vinner. Ja hva mer kan man ønske seg enn hyggelig selskap, god atmosfære, vin og fantastisk italiensk mat! Vel det må være en god Tiramisu og en god kopp kaffe til avslutning.


Takk for maten til kelneren, Dylan, The Chef him self, Peppe, og hans sønn, Liberat, som assistent.


Såtar vi en spasertur til hotellet ogder får vi servert en ypperlig rødvin som bonus. En perfekt avslutning på en topp aften.


Da er det bare å takke for oss og forlate et hyggelig Hotel Sant’ og en den sjarmerende lille byen, kanskje vi sees igjen!


Nå skal vi ta fatt på de siste dagene og vi har bestemt oss for å utforske områdene rundt Napoli, derfor setter vi nesen nordover.


Turen fra Roma og hit med bil er ca4t 50min, fra Sabaudia 3t 20 min.Neste stopp er kun 1t 30min fra Sant´Ageta og blir en ny nytelse, bli med i morgen til Pozzuoli.Siste innlegg

Se alle

Comentários


bottom of page