top of page

24 tips til hva å gjøre på Svalbard

Oppdatert: 23. mar. 2023

Husk alle må ha med pass!

Her finner du tips til de fleste "to do" tingene i Longyearbyen på Svalbard og områdene rundt. Jeg har også lagt inn linker til de fleste som tilbyr informasjon, aktiviteter og turer. I tillegg noen aktuelle arrangementer som er faste, men spredd utover året.

Svalbard har også en rekke fantastiske restauranter med smaker du ønsker å komme tilbake til. Det samme gjelder menneskene som legger forholdene tilrette for at du skal få et flott opphold, lykke til!


Ting å gjøre i Longyearbyen

Visit Svalbard - informasjon

Foto: Adrian Nielsen

Om du trenger mer informasjon er Visit Svalbard et kunnskapshus. De vet det meste om alt, så sette er både et sted å lære og besøke. Bor du på Polfareren hotell er det ca 20 meter å gå over veien, altså lengst opp i selve "hovedgata".


1 Svalbard museum

Svalbards 400-årige historie samt faktorene som gjør liv mulig på øygruppa. Du vil få innføring i det tette forholdet mellom sjø og land, natur og kulturhistorie. Utstillingen er også familievennlig, med flere små aktiviteter som passer for barn.

I dagens museums utstilling i Forskningsparken vises unike gjenstander fra ulike perioder i øygruppas historie. Der kan publikum se hatten som ble funnet i Barentzs overvintringsleir fra 1596-97 på Novaja Zemlja, strikkede strømper fra en hvalfangergrav på 1600-tallet og et russisk-ortodokst kors satt opp på Breibogen på 1700-tallet. Dette er likevel bare en liten del av museets totale gjenstandssamling. Link til Svalbard museum


2 Svalbard Kirke

Svalbard kirke er et vakkert kirkebygg hvor det kan være godt å komme på besøk til. Siv Limstrand er ny sokneprest i Svalbard - den første kvinnelige soknepresten på Svalbard. Hun har vært gateprest i Vår Frue kirke i Trondheim.

Svalbardsamfunnet er utrolig heldige som har fått henne, sies det av folk som kjenner henne. Link til Svalbard Kirke.


0 Galleri Svalbard - beklager, men dette er permanent stengt.

Om du søker etter Galleri Svalbard er det dessverre stengt, men det går noen rykter om at det skal åpne igjen i sentrum - Jeg vil oppdatere når jeg vet noe mer.


3 Nytt Galleri - Nordover

Men det har kommet et nytt galleri i sentrum - Nordover

Klikk på linken over og få med deg litt av hva som skjer der.



I skrivende stund er Kåre Tveters permanente utstillingen med kjente Svalbard-motiv med og markerer 100 år siden hans fødsel.


Jeg anbefaler absolutt en tur innom her. Du finne galleriet i nord enden av Coop-bygget


Selv rakk jeg dessverre ikke å besøke dette galleriet i åpningstiden, men jeg fikk med meg en liten konsert i deres lokaler under Polar Jazz som arrangeres hvert år første uken i februar.

er en ørliten smakebit.

Du kan ellers lese mer om Polar Jazz arrangementene her


4 Svalbard Bryggeri

Her kan du få en omvisning og høre hvordan Svalbard Bryggeri ble en realitet, hvordan tidligere gruvearbeider og flyger Robert Johansen fikk ideen til et eget bryggeri på Svalbard og hva det skulle kreve av tålmodighet for å kunne realiseres.


Du kan få omvisning i bryggeriet, kunnskap om bryggeriprosessen og smaking av fem sorter øl som er brygget på 2000 år gammelt arktisk brevann fra Bogerbreen. Link til Bryggeribesøk och smaking!


5 Gruve 3

I disse dager fra slutten av januar og til 18 mars 2023 er det Popup Norge som har inntatt gruven og presenterer topp kokker og deres menyer hver uke. (se under på arrangement)

Popup Norge i Gruve 3 på Svalbard (c) Ingar Næss

Ellers kan du bestille tur og få presentert gruvens historie.

Da blir du med til Store Norske Spitsbergen Kullkompani og der på en vandring i Longyearbyen sin rike gruvehistorie, mens du tar og føler på hverdagen til en «gruvebus» i Gruve 3. Opplev den kullsvarte historien om gruvedrift på Svalbard.

Du kan bli hentet på hotellet, slik som gruvearbeiderne ble hentet før i tiden. På vei til gruva får du høre litt om de viktigste lokale severdighetene før du blir møtt av en guid ved Gruve 3.


Gruve 3 er plassert i fjellsiden over flyplassen i Longyearbyen. På vei til gruveinngangen passerer vi det globale frøhvelvet. Her ankommer vi anlegget med en flott utsikt over Adventfjorden. Det er 20 år siden gruvearbeiderne lå på bakken og hentet ut det sorte gullet fra fjellet. Hvordan var det å jobbe i gruvene på Svalbard? Her kan du oppleve en gruvearbeiders hverdag. Vi utstyrer deg med hjelm og hodelykt, og tar deg med på en kulturhistorisk vandring dypt inn i fjellet. Guiden byr på historier om livet i Longyearbyen, hvordan gruvebusen levde og hvordan samfunnet var før i tiden. Link til turopperatør


Ut på tur på land og vann

6 Svalbard Husky

Bli en del av familien, og opplev og få mange nye firbente venner. Med slede eller hjul under deg og hunder foran kan du oppleve flotte turer inn i Svalbards fantastiske natur.

Svalbard Husky (c) Ingar Næss

Svalbard Husky er en liten familieeid bedrift som består av rundt 100 hunder. De spesialiserer seg på korte og lange ekspedisjonsturer, med fullt fokus på hele hundeopplevelsen.


Her handler det om å få smaken av hundekjøring og hvordan det er å være hundekjører. Guidene er utdannede og sertifiserte med erfaring innenfor hundemiljøet. Selv om det er selve kjøringen som står i fokus når du besøker dette stedet, er det absolutt viktigste hundene du skal møte. Her blir du fort kjent med hundene og de gleder seg hver og en til å hilse på deg. Hundene er sosiale og imøtekommende, enkle å bli kjent med om du er hundperson eller litt skeptisk. Uansett er de super ivrige etter å komme seg ut på tur.

Hundekjøring Svalbard (c) Ingar Næss

Jeg hadde en fantastisk opplevelse sammen med både hundene og menneskene. Husk disse hundene er fantastisk snille, jeg og eierne garanterer deg at du har absolutt ingen ting å være redd for. Følg guidenes tips og råd og du vil få en fantastisk opplevelse. Om du leser hovedartiklen vi du møre en av mine venner første møte med hund, noe som ble en fantastisk "forelskelse". Her er link en til hoved artikkelen. her vil du også se en liten video fra turen. Her link til Svalbard Husky Anbefales.


7 Vinteropplevelser med Snøscooter og hundeslede.

Visste du at over 60 % av Svalbard er dekket med is? Uansett hvor du ferdes på Svalbard, vil det være vanskelig å unngå å se en isbre. Men hvordan ser det egentlig ut inni disse breene? Det er mange forskjellige tur - her kan du lese litt om mine opplevelser i februar 2023.


Ellers skal du kontakte Svalbard Adventures, både for snøscooter og når du skal planlegge dine båtturer på vinteren.


7b Nordlyseventyr

Nordlysvinteren på Svalbard strekker seg fra oktober til februar, men det siees også at du kan være heldig helt frem til midten av mars. Dog er det som alt annet i naturen du får ingen garantier for noe som helst.


På Svalbard er nordlyset helt spesielt, når det dukker opp, og du kan oppleve det både natt og dag i mørketiden. Det grønne lyset som danser over den arktiske øygruppen og skaper en magisk stemning i polarnatten. Den beste opplevelsen er å komme seg vekk fra bebyggelsen og gatelykter, til et sted med total mørke. Du skal ikke måtte kjøre langt ut av Longyearbyen for å få dette.

8 Better Moments er en annen tur opperatør som også har alternativer.

Du kan ellers lese om mine hyggelige båtopplevelser i sommersesongen - klikk her Dette var faktisk en flott opplevelse både å se isbredene "kalve" og alt fuglelivet.

Svalbard (c) Ingar Næss

Vi hadde også gleden av å oppleve hvalross safari midt på natten med Better Moments tur arrangjør på sommeren - Dette var en herlig tur som anbefales. Sjekk med tur oppratøren når de har disse turene. Klikk her


0 Pyramiden

Jeg var her sommeren 2020 og hadde en fantastisk historisk opplevelse. Les mer om min opplevelse og historien - her


Pressemelding: Det russiske statseide selskapet Trust Arcticugol ekskluderes fra Svalbard Reiselivsråd

Pressemelding fra Svalbard Reiselivsråd og Visit Svalbard AS Longyearbyen 12. oktober 2022 Med bakgrunn i Russlands invasjon av Ukraina, og de brudd på folkeretten og menneskerettigheter dette innebærer, har styret i Svalbard Reiselivsråd besluttet å ekskludere det russiske statseide selskapet Trust Arcticugol fra foreningen.

Pyramiden Svalbard (c) Ingar Næss

Vi tar turen til det forlatte russiske gruvesamfunnet Pyramiden, som tidligere var den største bosetningen på Svalbard med ca 1500 innbyggere. På slutten av 90-tallet ble byen fraflyttet, og nå ligger den igjen som en spøkelsesby innerst i Billefjorden. Alle bygningene og mange tekniske installasjoner står ennå. Det er ikke vanskelig å forestille seg stedet med yrende aktivitet. I Pyramiden vil det være anledning til å se seg om.

Pyramiden Svalbard (c) Ingar Næss

Du vil få servering både når du benytter snøscooter og båt.

Med scooter kjørers det gjennom områder der det kan være svært mye sel, noe som kan øke sjansen for å få et glimt av den sagnomsuste isbjørnen.


9 Magdalenefjorden

Magdalenefjorden er en 10 km lang og 5 km bred fjord helt i nordvest på Spitsbergen, Svalbard. Den skjærer seg inn fra vest i Albert I Land, 60 km nord for Ny-Ålesund.

Fjordsidene utgjøres av Reuschhalvøya i nord og Hoelhalvøya i sør, som er delvis snødekte. Fjordsidene går relativt bratt opp mot 6-700 meters høyde. I nord starter Sørgattet mot Reuschhalvøya og Danskøya. Området ligger i Nordvest-Spitsbergen nasjonalpark. Fjorden er meget malerisk. Allerede i 1839 var La Recherche-ekspedisjonen her og kunstnerne om bord malte og tegnet fra Magdalenefjorden. Den er blant de mest besøkte turistmålene for cruisetrafikk i denne delen av Svalbard. Hvert år besøker ca. 20.000 menesker de gamle nederlandske og engelske hvalfangergravene på Gravneset midtvets på fjordens sørkyst, like øst for Gullybukta.

Link 1 Her må du dessverre lete selv da jeg ikke har noen direkte link.


Mat i gourment klassens topp!


10 Gruvelagret restaurant

Svalbard er natur, mørke , snøscooter, hundekjøring, matopplevelser og underholdning på løpende bånd. Så må vi heller ikke glemme alle de hyggelige menneskene som lager den fantastiske maten og månen som gir oss det lille ekstra!

Gruvelagret restaurant Svalbard (c) Ingar Næss

Gruvelagret.

Gruvelagret har blitt kåret til byens beste restaurant og nå gleder jeg meg til å smake på menyen. Kanskje er de fortsatt helt på toppen. La meg med en gang røpe at jeg fortsatt kjenner de fantastiske smakene.


Les gjerne min opplevelse av dette flotte spisestedet - klikk her

Anbefales for Gruvelagret - klikk her


11 Polarfareren restaurant (og hotell)

Polfareren hotell, et matmekka!

Når du kommer hit og velger et sted og bo, kan du gjøre det enkelt å sjekke inn på Polfareren hotell. Fordelen er at du da bor på et hotellet med en fantastisk meny.


Restauranten har flere ganger blitt anerkjent for sin mat og forventningene er høye, men klarer de å overgå Gruvelagret. Jeg gleder meg, igjen! Anbefaler at du leser hele min presentasjon av meny av mat og viner - klikk her

Polfareren restaurant Svalbard (c) Ingar Næss

La oss bare legge en ting bak oss med en gang, det er to helt forskjellige lokaler, så er det sagt. Dette skal kun handle om maten. Nå har jeg bestemt meg for å gå litt ekstra i detalj på denne presentasjonen.

Polfareren restaurant Svalbard (c) Ingar Næss

Menyen er basert på sesongens råvarer og de forteller at teamet har hentet inspirasjon fra norske og lokale råvarer. Kokkene er gode på moderne teknikker for å gi oss, både en hyggelig, men ikke minst en spennene matopplevelse. Uansett årstid er de kortreiste råvarene og den egenproduserte maten, nøkkelen til den gode smaksopplevelsen. Kjøkkenteamet samarbeider tett med lokale fangstmenn og høster tang, tare og sopp fra det vakre Svalbardlandskapet. Serveringspersonalet er to jenter i tyveårene, som begge elsker det norske klimaet og ikke minst Svalbardnaturen.

Anbefale les hele artikkelen her om du ikke allerede har gjort det.


Klikk for mer info om Svalbard Hotell om du velger å bo i hotellet restauranten er.


Arrangementer i Longyearbyen gjennom året - her for 2023


12 Kun 2023 - PopUp Norge fra slutten av januar til 18 mars


13 Polarjazz Festivalen 3. - 6. februar

Masse flotte artister og konserter - husk å være tidlig ute med bestilling av billetter - det var utsolgt på flere arranfement i år (2023)



14 Arctic Chamber Music Festival 23. - 26. februar 15 Solfestuka 3. - 11. mars


16 Svalbard Skimaraton 17 Spitsbergen Maraton 4. juni 18 Longyearbyen Pride 19. - 21. august 19 Isfjord Radio Musikkfestival 1. - 3. september 20 Longyearbyen Litteraturfestival 2. - 9. september 21 Oktoberfest 1. oktober 22 Smak Svalbard 4. - 8. oktober 23 Dark Season Blues 27. - 30. oktober 24 Jul i Longyearbyen

Siste innlegg

Se alle

留言


bottom of page