top of page

Stonehenge - Mystikk og Mysterium

Stonehenge, en av verdens mest ikoniske arkeologiske steder, er en prehistorisk struktur som ligger på Salisbury-sletten i England. Dette forhistoriske monumentet har fascinert og forvirret både forskere og besøkende i årevis med sin opprinnelse, betydning og funksjon. Stonehenge består av massive steinblokker som er plassert i en sirkulær formasjon, og det antas å ha blitt bygget i flere faser mellom 3000 og 2000 f.Kr.

Stonehenge UK - foto Ingar Næss

Nå kommer vi fra Bournemouth, som for oss var en stor skuffelse, men om du skal studere er det helt sikkert bra. De har en flott strand og noen gode restauranter, om du leter litt ekstra, men ellers er Eastbourne å foretrekke.


Stonehenge

Siden vi hadde kjøpt et "medlemskort" når vi besøkte Dover Castle, bestemte vi oss for å stikke innom denne historiske plassen, noe som sparte oss for lange køer. Skal du hit er det viktig å få med deg historien, derfor har jeg lest meg opp litt så du skal slippe det.


Kort oppsummering av historien.

Det er mange teorier om hvorfor Stonehenge ble bygget, men den nøyaktige hensikten med strukturen forblir en gåte. Noen forskere mener at det kan ha vært brukt som en astronomisk kalender, da solen og månen stiger og setter seg i linje med visse steiner på bestemte tider av året. Dette kan ha vært viktig for å markere viktige tidspunkter som solsnu og jevndøgn, noe som var av stor betydning for de tidlige jordbrukssamfunnene.


En annen teori er at Stonehenge hadde en religiøs eller seremoniell funksjon. Det har blitt funnet menneskelige levninger i nærheten av området, og det antas at det kan ha vært brukt som en gravplass eller et sted for rituelle seremonier. Det er også mulig at det ble sett på som et sted for helbredelse, med mennesker som reiste langveisfra for å få helsemessige fordeler fra strukturens mystiske krefter.

Byggingen av Stonehenge var en imponerende teknisk prestasjon for den tiden. De massive steinblokkene som utgjør den indre ringen, veier flere tonn hver, og det er fortsatt en viss uenighet blant eksperter om hvordan disse massive steinene ble transportert og plassert på stedet. Dette har ført til spekulasjoner om bruk av rullesteiner, slede og til og med leirer laget av vått trevirke for å flytte de tunge steinene.


Selv om mye av Stonehenge's mysterium forblir uløst, forblir det en bemerkelsesverdig påminnelse om menneskets tidlige historie og evne til å konstruere imponerende strukturer med begrensede ressurser. Monumentet fortsetter å tiltrekke seg besøkende fra hele verden, som kommer for å beundre dets enestående skjønnhet og å spekulere på dets formål. Stonehenge står som et symbol på menneskets nysgjerrighet og evige søken etter å forstå våre røtter og vår plass i kosmos.


Etter en time setter vi nesen mot Bath. Dette gleder vi oss til!

0 kommentarer

Comments


bottom of page