top of page

Reisetips: Sommer i Norge, Verdens Ende på Tjøme!

Oppdatert: 11. apr. 2023

Reisetips, Verdens Ende på 5 minutter. Kun 30 minutter fra Tønsberg norges eldste by!


La oss dra til Verdens Ende og kose oss i sommer!

Ja hvorfor ikke, - Tjøme og Verdens Ende er et sted de fleste nordmenn har hørt om og har lyst til å oppleve. Og i år blir det masse sol her og ikke minst varme svaberg som ligger og venter på deg!


Tekst og foto (c) Ingar Næss.

Verdens Ende ligger helt ute på sydspissen av Tjøme et par mil fra Tønsberg. Herfra får du majestetisk utsikt mot horisonten og Færder nasjonalpark. Verdens Ende er nok mest kjent for sitt vippefyr som er bygget opp av rullesten hentet fra Tjømes strender helt tilbake til 1932.


Ideen om Vippefyret kom fra Petter Appelsvold som var Tjømling. Siden jeg også er fra Tjøme kan jeg bekrefte alt som skrive positivt om dette stede og at den fantastiske idéen om å lage et turistanlegg på Verdens Ende fortsatt nytes av turister fra alle vedensdeler. Vippefyret ble åpnet i 1934 og året etter kom Norges, på den tiden, største akvarium og "dyrepark". Hit kom skolebarnr fra fjern og nær for å besøke det populære akvariet.

Om du tar turen innom Tjøme Historielag i ”Victorhuset”på Haug gård, Viktorsvei 1, så kan du se mer bilder fra denne tiden.

Her ser du bilder fra 1956, hvor lederen Songe-Møller koser seg med killingene.

Verdens Ende omfatter et stort friluftsområde med fantastisk beliggenhet. I juni 2015 ble den gamle funkisrestauranten revet, og erstattet med et nytt bygg. Her åpnet Færder nasjonalparksenter juni 2015. Senteret huser nasjonalparksenter med utstilling, restaurant og kontorer for nasjonalparkforvaltningen. 2.etg. er bygd som en rotunde i glass, med 360 graders utsikt og utstillingsareal.

Når du stikker innom den nye restauranten på Verdens Ende for en matbit eller noe å drikke, får du i tillegg en fantastisk utsikt over skjærgården, vippefyret og horisonten mot både syd, øst og litt mot vest. Den store serveringsplassen er hyppig i bruk og inne er det plass til over åtti gjester. Her kan du kose deg med en alt fra småretter til og fantastiske selskapsmenyer, i tillegg har de bar med alle rettigheter..


Besøkssenter Færder Nasjonalpark

Verdens Ende er en del av Færder Nasjonalpark. I Besøkssenteret Færder nasjonalpark finner du blant annet en butikk, i tillegg kan du besøke utstillingen. Utstillingen består av en digital utstilling som viser livet under vann. I 2 etg kan du nyte panoramautsikt over nasjonalparken. Her arrangeres også kurs og ulike seminarer, i tillegg til guidede turer.

Friluftsområde ved Verdens Ende har storslagen utsikt mot Skagerrak

Den store moloen som forbinder "fastlandet" med alle holmene og skjærene på utsiden, gjør at det også finnes en trygg småbåthavn på Verdens Ende.


Verdens Ende, Photo (c) Ingar Næss. (Naess)

Og du må ikke tro at du bare kan komme til Verdens Ende når det er pent vær. Ta en tur når sjøen går hvit på utsiden, når bølgene slår over holmer og skjær, og Færder fyr og dets lysglimt vil gjøre besøket til en opplevelse.


Det er ypperlige badeforhold fra svaberg og holmer, for barn er det en egen barnevennlig badeplass. Det er også badeplattform beregnet for bevegelseshemmede. Grillplass og gode parkeringsmuligheter.Bildet er tatt klokken 0430 hvor mange mennesker er ute for å nyte den fantastiske og unike soloppgangen på Verdens Ende.


Verdens Ende, Photo (c) Ingar Næss. (Naess)

Det hender at det både blåser kuling og storm, men allikevel skinner solen på Verden Ende. I bakgrunnen skimter du også Færder fyr.


Egen bildeserie fraFærderFyr kommer littsenere.

Verdens Ende, Photo (c) Ingar Næss. (Naess)

Her er vi ytterst på Verdens Ende - velkommen!


Beklager at det ikke bare er typiske sommerbilder, men det er jo bare å ta en tur i ferien så kan du oppleve sommeren med egne øyne!


God tue!


Hvordan komme seg til Vedens Ende:

Med bil tar kun ca 30 minutter fra Tønsberg sentrum og du finner en stor parkeringsplass når du kommer frem. Derifra er det enkelt å gå de siste meterne ut til Verdens Ende. (bevegelseshemmede har egne regler for å kunne kjøre inn).


Om du har lyst på en båttur til Verdens Ende, er det en fast rute fra Tønsberg hver dag i sommersesongen. (Færdercruise) Da kan du i tillegg oppleve den fantastiske skjærgården, mens du koser deg ombord.

Ønsker du å bestille taxi båt plukker Fjordtaxi deg opp på brygga i Tønsberg eller et annet sted i skjærgården.


Bussen fra Tønsberg tar under en time med linje 022. Du finner rutetidene i reiseplanlegger på www.vkt.no eller ring Ruteopplysningen 177.

- flere reise og aktivitetstips fra Tjøme og Tønsberg kommer snart:

· Stall Verdens Ende og Den lille dyreparken

o Den lille dyreparken ligger på Stall Verdens Ende like ved parkeringsplassen, og er åpen hver dag fra 24. juni til 27. august. Gratis inngang.

· Stall Verdens Ende er åpent hele året og har ridning for alle aldersgrupper. Turridning i disse omgivelsene er for mange en flott opplevelse.

· Havna Hotell og restaurant

· Tjøme Golfklubb, tilbyr også trenging og kurs· Aktiv Fritid – opplevelser med utsikt har sykkelutleie, zipline, klatring og rappelering med Via Ferrata. (NB! Corona regler)


· Tjøme Skatepark

o Her kan du se på amatører og proffe skatere kjøre rampe i en av landets beste skateparker, eller låne gratis utstyr for å prøve selv. Gratis aktiviteter som frisbeegolf, sandvolleyball mm.


· Falskjermhopping på Jarlsberg ved Tønsberg· Slottsfjellet i Norges eldste by.


Verdens Ende, Photo (c) Ingar Næss. (Naess)

© 2020 Fotograf Ingar Næss (Naess)

Travel tips from Norway, Explore Norway's oldest city og only 30 minutes drive you will reach The End of the world - Verdens Ende

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page