top of page
  • Ingar Næss

Reisetips: Sicilia, Italia, mer enn The Godfather!

Oppdatert: 31. okt. 2022

Reisetips.

Sicilia er absolutt mer enn The Godfather, men absolutt det også, alt avhengig av hva du leter etter! Jeg skal ta deg en liten tur til filminnspillingen, men det meste av det vi opplevde på denne turen, var området som ligger syd for Catania, som er den nest største byen på Sicilia.


Vi var spente på hva Sicilia skulle gi oss. Mange sier Sicilia er fantastisk og noen er ikke helt enig. Jeg skal forsøke å gi noen tips som kan gjøre turen til noe svært positivt. Det er også viktig å huske at Sicilia er en stor øy, så om du skal oppleve hele øya trenger du minst to uker. Vi hadde gleden av å være her i en uke.

Om du har lyst til å ta en svipptur til "byen"hvor bl.a. bryllupet stod i The Godfather må du kjøre ca en time nordover til Savoca.

Om du velger denne veien vil du også passere Etna og ta en tur ditt. Når du kjører i denne retningen må du bare ta en overnatting. Her har du en meget god anbefaling. The Lemon House er et lite moderne Bed and berakfast tilbud hvor du kan kose deg.


Dette er en klar anbefalinger, Christel har bodd her i mange år og har ett ønske, du skal trives. Romene er nyedlige og ikke minst sengene er helt topp, for en sliten rygg. Det er bare å glede seg til frokosten, den lages med kjærlighet. Det er et flott sted å være et par netter når du skal utforske alle anbefalingene du får. Les mer på nettet.


Vi tok turen opp til Savoca for å få et lite innblikk i et av de mest kjente områdene i denne klasikkeren av en film. Det er ikke lange kjøreveien, men det kan være litt vanskelig med parkering siden denne lille landsbyen er liten og veiene smale. Det er enkelt å finne frem.

Her ser du huset hvor det berømte bryllupet ble filmet. Det er el lite museum der i tillegg til en liten kafe. I nærheten finner du også noen suvenier og du ønsker å ta det med deg hjem som et minne.

Om du planlegger lunch her oppe, vil jeg heller anbefale en øl eller en kaffe og ta lunchen nede ved stranden. Der finnes det faktisk minst en meget bra, vår anbefaling er Aloha Mare om du liker fisk og sjømat, ellers har Christel flere gode tips.


Apropos gode tips. Om du spør Christel om hvor du bør reise sier hun bl.a. Noto. Så vi snudde nesen sydover og booket et unikt hotell! Tenuta Olive Alive.

Anbefales!

Dette ble bare bedre og bedre om du sjekker på TripAdviser eller Hotels.com får de TOPP karakter hele veien.

Ikke bli skremt av kjøreveien det siste stykket. Det er bare for å gjøre opplevelsen på hotellet ennå bedre!

Helt ærlig, dette stedet er en perle, men husk å snakk med verten! Spør om vin og servering ved bassenget! Transport til Noto eller stranden. Dere må ikke glemme det helt nye spa anlegget et på hotellet! Rommene er store, badet flott, frokosten helt vidunderlig. Beste kaffen jeg fikk på Sicily! Hagen er nydelig og bassenget bare herlig. Om vi noen gang skal til Sicily igjen, ja da skal vi innom her. Anbefales på aller beste, - helst mer enn en natt! Husk det er bare å nyte.

Så til Noto.

Dette er en flott liten by med sine severdigheter og flere gode restauranter. Alt avhengig hva du gjør på dagtid om du ikke bare nyter hagen og bassenget på hotellet eller tar deg en tur til Lido de Noto, eller den større byen Siracusa.

Dette sier Wikipedia: Noto er en by og kommune i provinsen Syracuse, Sicilia, Italia. Det ligger 32 kilometer sørvest for byen Syracuse ved foten av Iblean-fjellene. Det gir sitt navn til området rundt Val di Noto. I 2002 ble Noto og kirken erklært til UNESCOs verdensarvliste.

Vi ble to netter på hotellet og koste oss masse.


Så tok vi turen videre til nytt et hotell i særklasse, litt nærmere Siracusa.

Hovedgrunnen var at vi ønsket noen dager med ro og bare nyte og benytte ettermiddag og kveld i gamlebyen i Siricusa.


Hotellet vi valgte, Caiammari Boutique Hotel & Spa, ligger i en tidligere adelsmannsbolig ca en km fra Arenella-stranden og syv km fra sentrum av Siracusa. Dette er et elegant 4-stjerners hotell som ligger på Plemmirio-halvøya. Hotellet tilbyr gratis sykler, spa, botaniske hage og 2 utendørsbassenger. Rommene er stilfullt innredet. Vi benyttet oss av restauranten Hibiscus som serverer en blanding av siciliansk og gourmetmat med en omfattende vinkart. Frokosten var bra med en kontinental/italiensk buffé med økologiske råvarer. For dere som er interesert i strender tilbys det transport til strendene Arenella, Fanusa og Plemmirio. (mai til oktober)


Siracusa

Siracusa er en av de mest spennende byene på Sicilia for den som er interessert i arkeologi og antikkens historie. Siracusa ble grunnlagt som koloni av grekere fra Korint i år 734 eller 733 før Kristus. De slo seg ned på den lille øya Ortygia – i dag en landtunge forbundet med broer til fastlandet, som omfatter gamlebyen Ortigia. Siracusa har også en hel bydel på fastlandet, Parco Archaeologico, som utelukkende er viet romerske og tidlig-kristne fortidsminner. Siracusa er oppført på Unescos liste over Verdensarven.


Vi koste oss i gamlebyen, med sine trange smug og store torg. Masser av småbutikker og restauranter, kafeer og barer. Kunstnere som presenrerer sine egne verker og alle de andre som forsøker å selge deg kreative minner.

Igjen ikke undervurder viktigheten av å bestille om du skal på de beste restaurantene og husk et siciliensk mat er ikke det samme som italiensk. Smaken kan ofte være mer bitter, vi fikk aldre sjekket ut hvorfor, men opplevde det flere ganger. Det samme gjelder vinen, som du skal få et eksempel på her, men husk! Her er det spørsmål om hva du liker og ikke liker.


Dette er kun et eksempel på en type vin:

Appassimento-metoden kan utføres på ulike måter. Den innebærer tørking av druer, noe som resulterer i fyldige, konsentrerte viner med noe restsødme. Og det er her spørsmålet dukker opp: Hvem var først - Veneto eller Sicilia? Og kanskje enda viktigere: hva er forskjellen på disse - og hva blir best?

I den Italienske nordøstlige regionen Veneto høstes druene ved optimal modning og spres forsiktig utover store brett. Brettene plasseres oppover i et hyllesystem og her blir druene overlatt til seg selv – nå skal de tørke.

Det er disse tørkede druene som er bakgrunnen og selve utgangspunktet for den berømte vinen Amarone. For å lage ripasso derimot, brukes skallrestene etter amaroneproduksjonen. Man lar en fersk Valpolicellavin gjøre sammen med disse, og vips: en ripasso er født. Et godt eksempel på en slik vin er Antiche Terres Ripasso. Den er per i dag en av Norges mest kjøpte rødviner.

Så til den store forskjellen på Sicilia, for her er ting ganske annerledes. Utgangspunktet er det samme: nemlig å lage vin basert på tørkede druer. Selve tørkemetoden utføres på en helt annen måte enn i nord-Italia. Mens de i Veneto tørker druene etter innhøstning, skjer tørkeprosessen på Sicilia mens druene fortsatt henger på selve planten – altså før innhøstningen.

Den Sicilianske metoden foregår i praksis slik: druene tørkes på vinstokken ved at man «knekker» druegrenen forsiktig, slik at næringstilførselen fra grentil drue stoppes. Drueklasen henger så her på vinstokken i ca. 8 – 10 dager. Vannet i druene fordamper, og druens vekt reduseres. Dette resulterer i høyere konsentrasjon og sukkernivå i hver drue. Druene plukkes og legges på tank for å gjære. Resultatet blir det samme som i Veneto: fyldige, rødviner med deilig restsødme. Produsenten Vigneti Zabù var først med å gjenoppta denne metoden i nyere tid, med vinen I Passi; en rødvin som tappes på treliters-boks. (ref vinkilden)


Når det gjelder andre typer vin vil kanskje smakene være ennå mer forskjellige, siden også jordsmonnet er så forskjellig.


Litt fakta:

Fly til Sicila - vi valgte Catania med Norwegian. Det går også fly til Palermo.


Jeg tror:

Jeg tror Sicilia blir bedre om du har vært der noen ganger og lært knepene på hva som smaker best og hvor du koser deg mest.

Jeg tror du vil ha glede av denne ruten og så kanskje lande i Palermo på neste tur, det skal jeg i løpet av 2022.


Vi fly med Norwegian til Catania.


1 kommentar

Siste innlegg

Se alle
bottom of page