top of page

EnAmerikaner i Italia ble inspirasjoinen!

Oppdatert: 27. feb. 2023

NB! dette er kun et kort enkelt tips!

Tro det eller ei, men slik startet denne fantastisk herlig Italia turen. Jeg hadde spilt en golfrunde på Tjøme golfklubb og satt i bilen på vei tilbake til hytta. Jeg var litt sliten og ikke minst sulten. Satte meg inn i bilen og dyttet inn CD-platen med en ny lydbok av John Grisham, som jeg hadde allerede hørt på den i ca en time. Boken het "En amerikaner i Italia".


Alle som har lest noen Grisham bøker, vet at han er en god forfatter og skriver fengende. (for noen hundre millioner av oss) Dette var intet unntak.


På en måte blir det litt feil å ødelegge for deg som vil lese boken først, stopp her og kom heller tilbake. For alle dere andre som bare venter på fortsettelsen så kommer den her.


Vel jeg sitter å lytter på Ivar Nergårds fantastiske innlesning av denne boken. Han bare tar meg inn i handlingen og fyller meg med smaker, Italienske smaker.


Jeg betemmer meg og snur bilen etter noen minutters lytting, kjører tilbake til Spar, siden jeg tror at de har de beste Italienske smakene i sine hyller. Jeg er sulten som en ulv, sliten etter 18-hull og utrolig spent på hvordan boken fortsetter. Jeg drar med meg oster, skinke og alt annet det står "italia" på, hvitløk har jeg og så drar på hytta!


Min kjære ser jeg kommer med bærepose og lurer på hva som skjer, for hun leser meg som en åpen bok, i denne sammenhengen var det jo var det noe som skulle skje! Jeg forteller at neste ferietur går til Parma! Jeg hører et "ok" og setter fra meg bæreposene med Italienske smaker på benken og sier. "Jeg er solgt, vi må bare reise til Parma og oppleve alle de fantastiske smakene som er der! Noen ganger er alt så enkelt, hun elsker å reise, jeg elsker å reise, men til denne smaken av Italia - woow! Jeg har en bærbar CD-spiller og setter inn øreproppene og begynner tilbrede noen bruschetta. Dette skal bli bra!


Den ammerikanske fotballspilleren Rick Dockery var proff amerikansk fotballspiller helt til den dagen han tabbet seg skikkelig ut og hele USA lo av ham. Ingen amerikanske klubber ønsket ham mer. Men agenten hans klarer å finne en klubb likevel. Rick spør selvsagt: "Hvilken klubb?" Jo, Panterne i Parma, Italia! Italienere spiller faktisk amerikansk fotball. Meget motvillig går Rick med på å prøve i hvert fall. Han vet ingenting om Parma (ei heller hvor det er), han har heller aldri vært i Europa og snakker eller forstår et ord italiensk!


Jeg skal ikke gjenngi hele boken, den må du lese selv, men så mye skal jeg si, at når Rick ankommer Parma blir han mottatt som en reddende engel og helt. Siden flere av restauranteierne og kokkene i Parma var svært fotballintereserte, hadde de laget en velkomstfest vi alle bare kan missunne han. Det var etter dette måltide jeg bestemte meg for Parma.

Dette bildet er hentet fra de ekte Panterne i Parma


Vi planla for å få mest mulig ut av denne turen. Jeg er nok noe mer opptatt av mat enn min kjære, men vi nyter sammen og det er jo det viktigste. Vi bestemmer oss for å ta fly til Milano, men kjøre direkte til Parma. Besøket i Milano skulle vi ta på veien hjem. Vi hadde lagt inn tre andre steder til vi skulle besøke og de var, Rapallo, Santa Margherita og Portofino. Reste av turen ble bestemt av tilfeldighetene.


Parma

Kjøreturen fra Milano til Parma er i rundt 1,5t m bil, ca det samme med tog og 7t med sykkel.


Tidspunktet for vår avreise var i juli, og vi hadde fått et supertilbud på et femstjerners businesshotell, gå avstand til sentrum for halv pris. Jeg tenkte at det må vel være noe feil, men når vi booket inn var alt helt topp.


Vi pakker ut og starter vandringen opp til sentrum, for å bli kjent. Det er varmt og deilig, men vi er både litt tørste og litt fnysene, så vi ser etter et sted hvor det er litt skygge og fristene for våre ganer. Vi finner et lite smug og der ligger nettopp det vi leter etter, en liten bar med to små bord utenfor og noen puter på trappen. Et skilt med "dagens": Ett glass musserende lokal vin, en talerken med brød, parmaskinke og vellagret parmasan. Kun 40 kroner. Jeg hadde gladelig betalt det dobbelte og mere til.


Jeg håper du klarer å sette deg inn i bildet. Du er i Parma, en av de italienskes mathovedstadene, det er ca 25grader, lunt i skyggen, med en liten tekk gjennom smuget vi sitter i. Verten kommer ut med bestillingen og smiler, buon appetito. (jeg håper det smaker) Jeg trekker inn aromaen mens jeg lukter på vinen. Det var en lokal musserende og tar en liten smak. Opplevelsen kan ikke beskrives på annen måte enn, - himmelsk. Så litt parmasan og en ny liten smak på vinen. En nytelse langt over alle forventninger. Parmaskinken sammen med parmasan og en liten bit av brødet gjør at jeg forsvinner inn i min egen lille verden. Min kone donker borti meg og visker at, "nå må du slutte å stønne"! Det er bare å si beklager, men dette var bare fanastisk. Førti kroner og et lite himmelsk måltid. Ja, - pakk å reis Parma er stedet. Jeg lyver ikke når jeg sier at dette var kanskje den beste, enkle retten, jeg noen gang har smakt. Igjen et wooow!


Det er vikig å si tydelig, - når du får en fersk vellagret parmasan i Parma, er det ikke mulig å sammenligne med noen annen osteopplevelse. Du har liksom kommet hjem. Når jeg sitter å skriver tror jeg nesten at vi tar en ny tur dit i sommer, om så bare en langhelg.


Om du er av typen som ønsker en guidet tur har du masse å velge mellom og her har du en link til noen av de beste, men det koster jo litt, bare så det er sagt. Klikk her


Når du skal til Parma bør det være 80% for maten, spar alt det andre til en annen by i nærheten. Du kan jo dra videre til Mondena hvor du finner noen av verdens beste restauranter, men da må du nok ha bestilt bord for noen år siden.


Men husk, - ofte er det enkle det aller beste, og ofte skaper nettopp det de gode minnene, God tur!


Etter to dager og fem måltider av ypperste klasse, satte vi kursen mot Rappallo, via La Spezia, en tur på ca 2t40min.

Rapallo er en liten koselig by helt nede ved kysten, et steinkast fra Santa Margherita og to steinkast til Portofino. Hyggelige steder når du ikke må ligge lenge på ett sted.


Vi benyttet Norwegian til Milano, enkelt å kjøre derfra.Det kommer flere innlegg fra denne rundturen


0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page