top of page

Italia – Lazise, pastakurs og vinsmaking!

Oppdatert: 12. apr. 2023

Kanskje du er som meg! Når jeg skal reise til Italia gleder jeg meg i uker, om ikke måneder før jeg pakker kofferten. Så når datoen nærmer seg for selve avreisen, begynner jeg å drømme om all den fantastiske maten og alle smakene. I tillegg den utmerkede vinen og ikke minst atmosfæren som italienerne lager, bare ved å være seg selv! Ja dette gjør at hjernen min har det skikkelig bra!


Nå skal vi til Gardasjøen og en by som heter Lazise, og til en fantastisk vinprodusent som heter Tinazzi. Bli med så kan du lære å lage din egen pasta! Jeg var her i 2014 og harv dessverre ikke alle bildene av hotell og bespisning, så den blir litt enkel, men jeg hadde en meget hyggelig opplevelse har og derfor, kun som et lite tips!

Kanalen i Lazie, omkranset av restauranter og hoteller. Foto Ingar Næss. (c)

Dette er selvfølgelig også et tips til deg som skal på din «vanlige» ferie, for tilbudet her har kun en begrensning og dere må være minimum to personer for pastakurs. Turen går som sagt til Lazise, som ligger helt ved bredden av Gardasjøen, omkranses av vakre åser og vingårder, som et fantastisk bakteppe.

Om du ikke er lokalkjent, ligger Lazise kun 30 minutter fra Verona, som igjen ligger 1,5t fra Venezia, hvor Norwegian lander. Sjekket litt priser i dag 15/10-22 Fly fra kr 2500,- på lowfare+ t/r Oslo. Sentrale hoteller i Lazise fra kr. 900,- til 1500,- og leiebil fra kr. 550,- på flyplassen i Venezia!Først litt bakgrunn på denne flotte vinprodusenten.

Tinazzi vingård, som ligger ved bredden av den vakre Gardasjøen i Veneto-regionen, ble grunnlagt i 1968 gjennom lidenskapen og utholdenheten til Eugenio Tinazzi. Selskapet drives nå av sønnen hans, Gian Andrea Tinazzi, som bare var 18 år gammel da han startet, men allerede drevet av en gründerånd. Gian Andreas barn, Giorgio og Francesca, ble med sin far da de ble eldre for å hjelpe ham med å føre tilsyn med familiebedriften og fortsette det ambisiøse prosjektet med en vingård i konstant vekst.

Photo from Tinazzi - here we see one of our historical grape suppliers

I dag er Tinazzi et konsolidert familieeid foretak med flere eiendommer og kjellere lokalisert i Veneto og Apulia. Hovedkvarteret ligger i Lazise, ​​Veneto, hvor hele produksjonen av vinene fra denne regionen overvåkes. Familieeiendommen Tenuta Valleselle ligger på de fortryllende åsene i Gardasjøen og arrangerer matlagingskurs og spesielle arrangementer.

Foto av familien Tinazzi

Et nylig oppkjøp av Tinazzi er Poderi Campopian, hjemmet til Amarone og Valpolicella av høy kvalitet. På 2000-tallet, under en tur til Salento-halvøya, forsto Gian Andrea Tinazzi potensialet til Primitivo og andre autoktone druesorter og investerte i landstedet Feudo Croce. Senere overtok Tinazzi vinprodusenter kooperativet Cantine San Giorgio, som i dag kontrollerer hele produksjonen til selskapet i Apulia.


Til tross for at familien har gjort lønnsomme investeringer i Apulia, er suksessen til vingården fortsatt i stor grad bestemt av det høye ryktet til Valpolicella-vinene. For å maksimere produksjonen av Amarone og rødvinene i Veneto-regionen, har Tinazzi i 2015 åpnet et "appassimento"-senter på Sant'Ambrogio di Valpolicella, hvor de beste buntene blir nøye utvalgt under høsting, satt på "plateaux", spesialbrett for tørking, og stå i tørkerom ("fruttaio") til neste januar før de avstilkes og knuses.

Vinmaker: Giuseppe Gallo


En morsom gest! Tinazzi Generation feirer Tinazzi-familien med et spesielt utvalg av førsteklasses viner fra Veneto – Amarone della Valpolicella og Valpolicella Ripasso Superiore og fra Puglia Primitivo di Manduria. Andrea, Giorgio og Francesca Tinazzi valgte vinene som skulle representere dem og signerte personlig hver flaske. Navnene på viner er dannet av initialene deres og året de ble født i.

Tinazzi-familien har skapt Tinazzi Italian Experience for å tiltrekke seg vinelskere i alle aldre fra hele verden. I tillegg til vinene vil vinturistene kunne oppdage gledene ved mat og lokal mat, vennskap og samvær, livet i vingården og forholdet til årstidene.


Ulike typer aktiviteter gjør det mulig å oppdage den uberørte skjønnheten til italienske steder som vingårdene i Tenuta Valleselle, et sjarmerende landsted på de vakre åsene i Gardasjøen, eller Masseria Feudo Croce i Salento, et steinkast fra Gardasjøen.

Foto fra pastakurset. Foto Ingar Næss (c)

Aktiviteter om du ønsker å lære og lage din egen pasta og smake de herligste viner.:

Om dette er noe for deg koster det 50 euro for Pastakurset og fra 10-15euro for vinsmakingen avhengig av hvilke tre viner du ønsker å smake på og lære om. Her er er programmet.

Ankomst til Tenuta Valleselle med egn transport kl. 10:00

Her lærer du og tilberedning din egen hjemmelaget pasta. I tillegg lærer du å tilberede dressing med sesongens grønnsaker, som skal passe til den den perfekte Tiramisù lunsjen. Dette er alltid et spennende og svært hyggelig måltid, siden det er gjestene som selv har tilberedt all maten.


Så blir det avgang fra Tenuta Valleselle kl. 14.00.

Nå skal vi la ganen få en ytterligere nytelse, vi skal smake viner produsert av vingården Tinazzi, sammen med måltidene.

Tenuta Valleselle i Veneto-regionen (Bardolino, Verona) og Feudo Croce i Puglia (Carosino, Taranto) er de ideelle stedene for å organisere nydelige middager omgitt av vingårder samt private og kulturelle arrangementer, utstillinger og workshops. Så her kan du planlegge ditt strategimøte eller andre arrangement som passer inn om du reiser sammen med kolleger.


Vi overnattet i Lazise som er en svært så hyggelig by, som sagt helt inntil Gardasjøen.

Har ikke noen hotell- og restaurant anbefalinger nå, men de kan komme når som helst!


God tur - bare ta kontakt om du har spørsmål så skal jeg hjelpe deg.NB!

- Jeg vil minne om at her kan legge kundesamlinger, strategimøteer eller det som passer din bedrift best, flere hotell og vingårder tilbyr flere typer lokaler for bedrftsarrangementer. En godt planlagt tur hit behøver ikke å koste mye mer enn et oppholde på et norsk høyfjellshotell, men i tillegg får du med deg harlige opplevelser.
Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page