top of page

Florida, sommer og sol hele året!

Oppdatert: 14. jan. 2023

Ja sommer og sol hele året, er nok en av hovedårsakene til at millioner turister reiser til Florida, men nå er det jo slik at Florida er enormt stort, har en masse forskjellige tilbud og ikke minst, - viktige historier.

At mange ønsker å forbli unge både i sjel og utseende er det jo ingen nyhet, men kanskje er det en av årsakene til at de reiser til St Augustine. For er det ungdomskilden «Fountain of Youth» de leter etter, så er det nettopp her i St Augustine de kan finne den. Skulle det være historie de er opptatt av, vel da finner de også den eldste kontinuerlig okkuperte bosetningen av europeisk og afroamerikansk opprinnelse i USA.

(fakta på slutten av artiklen)

Byen ble grunnlagt i 1565 av spanske oppdagere, som hadde hørt et rykte.....

Dag 1, Roundtripp 2022, St. Augustine FL, USA.

St. Augustine kan dateres helt tilbake til 1565. For de, få, som har lest historien sin, vet at det er 40år før Jamestown ble bosatt. Jeg blir også fortalt at det er før pilgrimenes etablering i Plymouth Rock. Det fortelles videre at den spanske oppdageren Juan Ponce de León var overbevist om at han ville finne den sagnomsuste ungdomskilden de hadde i regionen og selv om historikere stort sett har avvist historien, har det ikke stoppet byen fra å omfavne legenden.


St. Augustine er mye mer enn Fountain of Youth-industrien. Hvis du er på jakt etter en by fylt med spansk og maurisk historie om vekkelsesarkitektur, samt sørstatssjarmen, har du funnet det rette stedet.


Beviset på at St. Augustines gamleby er viktig, finner vi i «National Register of Historic Places», og er selvfølgelig den eldste delen av byen. Mange av bygningene dateres tilbake til 1700-tallet, med flere av gatene har eksistert ennå lenger enn det. Områdets utforming er slik det var, noe som gjør at du kan ta inn den sjarmerende spanske og mauriske pastisjarkitekturen i ditt eget tempo.


De viktigste tingene å se etter Fountain of Youth er Lightner-museet, det fantastisk bevarte Ximenez-Fatio-huset og ikke minst Colonial Quarter, hvor skuespillere opptrer som smeder, butikkeiere, musikere og musketere og bringer liv til denne spansk kolonilandsbyen. Så må du selvfølgelig ikke glemme det store fortet!


The Castillo de San Marcos

Stående som en vaktpost over St. Augustine, landets eldste by, er Castillo de San Marcos en sann historie. Fortet er plassert strategisk på Matanzas Bay, og ble bygget av spanjolene for å beskytte byen og er det mest besøkte historiske stedet i St. Augustine.
The Castillo de San Marcos, et av de mest besøkte turistst attraksjonene

Stående som en vaktpost over St. Augustine, landets eldste by, er Castillo de San Marcos en sann historie. Fortet er plassert strategisk på Matanzas Bay, og ble bygget av spanjolene for å beskytte byen og er det mest besøkte historiske stedet i St. Augustine.


Vi må husk at dagen USA er i vårt perspektiv et ungt land, men fortsatt etter mer enn 300 år, har åpenbart fortet gjort jobben sin med å beskytte innbyggerne i St. Augustine, slik at byen kan vokse og trekke tusenvis av turister hvert år.


Castillo de San Marcos er det eldste murfortet på det kontinentale USA. Etter at 9 treforter designet for å beskytte St. Augustine ble brent av inntrengere, tok den spanske militsen på seg den monumentale oppgaven med å bygge et steinfort som skulle beskytte byen og dens skattkammer, fra pirater, britene og andre angripere. Castillo er laget av coquina, en lokalt hentet steinlignende blanding laget av skjell og kalkstein. Bruken av coquina som byggemateriale for både Castillo de San Marcos og det nærliggende Fort Matanzas skapte festninger som var nesten uintagbare. Byggingen av Castillo begynte i 1672 og tok 23 år å fullføre.


Denne sterkere festningen ble aldri tatt i kamp. Castillo spilte en sentral rolle i å beskytte den spanske St. Augustine fra 1700-tallet til slutten av 1800-tallet. I 1924 ble Castillo, eller Fort Marion som det ble kjent på den tiden, erklært et nasjonalt monument av president Calvin Coolidge.

Det var faktisk ganske så interesant og være utlending å se hvor intereserte amerikanerne var under omvisninger og presentasjoner som foregikk inne i fortet. Ingen tvil om at de er like stolte av dette som jeg er av Tønsberg, min føde by, og Slotsfjellet.


Ungdomskilden, Fountain of Youth

Husk å se video av "effekten"!

Guiden min forteller at å droppe, Ponce de Leóns, Fountain of Youth Archeological Park, er som å besøke New York City for første gang og hoppe over Frihetsgudinnen. Denne parken er rett ved stedet der Conquistadorene først gikk i land etter å ha oppdaget Florida "The Place of Flowers" i 1513.

Her er det flott utsikt over Matanzas-elven og St Augustine. Når vi var der var flere som hadde tatt med mat og satt og koste i denne flotte parken, mens de ventet på ev av de mange presentasjonene av hvordan det var «den gang da».Ikke glem å ta en tur innom gavebutikken og ta en flaske av vårens sagnomsuste vann, selv om de ikke kan garantere at det vil legge tiår til livet ditt.

Jeg tok tak i både en turist og en av de lokale historiefortellerne for å se hvor effektiv ungdomskilden faktisk var, siden jeg selv fortsatt kjenner at årene renner av.

Her har du Alfred og hans reaksjon - se video under


Lightner Museum

Er du opptatt av kunst og arkitektur i tillegg til historie er Lightner Museum en flott opplevelse.

Lightner Museum for alle som er kunst og arkitektur
Lightner Museum i det tidligere Alcazar Hotel, som ble bygget i 1888

Museet ble grunnlagt av Otto Lightner, fra Chicago i 1948, og presenterer bl.a. Lightners unike samling av Americana, dekorativ kunst og naturhistoriske verker.


Museet holder til i det tidligere Alcazar Hotel, som ble bygget i 1888 av Henry Flagler, en tidligere jernbanemagnat. Bygget ble designet av Carrère og Hastings, som var et spansk Renaissance Revival-hotellet og vertskap for tusenvis av gjester som elsket deres rekreasjonsfasiliteter, inkludert verdens største svømmebasseng, tyrkiske og russiske dampbad, tennisbaner og en gymsal.

Alcazar stengte under depresjonen og det tidligere feriestedet i Gilded Age ble forvandlet til et museum for kunst og gjenstander av Otto Lightner.


I dag er hjertet av Lightner-museet dens mangfoldige og ekstraordinære samling, inkludert lamper av Louis Comfort Tiffany, amerikanske og europeiske malerier, geologiske prøver og skjell samlet fra hele kloden, og mekaniske musikkinstrumenter fra viktoriatiden. Mange av de besøkende bruker hele dagen og mere til, fortelles det.

Uansett er det en morsom suvenir


Ximenez-huset

Ximenez-huset ble bygget som et kjøpmannshjem og butikk i 1798, senere ble bygget "Miss Fatio's", St. Augustines mest fasjonable pensjonat. I dag er det et historisk hus museum, autentisk restaurert for å gjenspeile sin storhetstid under Floridas første turismeboom fra 1830- til 1850-tallet. Hvert rom forteller en unik historie om tidlige besøkende og hvordan de opplevde den eldste byen.


Uten mat og drikke!

Når du blir sulten er det selvfølgelig masser av alternativ, jeg fikk flere anbefalinger, men valgte en liten hyggelig restaurant med navnet, Sea Food i St. George street, gågaten.

Jeg hadde lyst på en rask, sunn lunsj og valgte fersk fisk med salat. Om du er her om ettermiddagen og eller kvelden er det levende musikk i hagen på baksiden. Maten var god, personellet svært hyggelig, så stedet kan anbefales foret besøk.


Potter's Wax Museum

På vei til bilen oppdaget jeg en liten kuriositet, et gammelt vokskabinett!

Potter's Wax Museum ligger i 31 Orange Street, St. Augustine. Totalt finner du over 160 voksskulpturer som dekker et bredt spekter av virkelige og fiktive figurer, inkludert kjente politikere, underholdere, skrekkfigurer, historiske personligheter, sportsstjerner og andre kjendiser. Til og med en helt fra min egen barndom dukket opp, nemlig Davy Crockett.

Morsomt å se hvordan de lager maskene. Selve museet ligger i en eldgammel bygning med masse historie.


St Augustine Alligator Farm

Så tok jeg en snartur innom St Augustine Alligator Farm. Siden jeg kom på «feil tidspunkt» og det var litt sove tid, kunne besøkende vekke dem litt ved kjøpe en pose med mat og når den ble kastet ut i vannet, ja da ble det, som sagt litt liv. Det var først når selve hovedmatingen var at det ble skikkelig kamp om godbitene. Det var et hyggelig sted med alle fuglene som koste seg rundt hele annlegget.

St Augustine Alligator Farm er åpent hele året og er det anlegget som har de fleste krokodillearter, i verden (sier de selv). Her er det i tillegg masser av fugler og andre dyr, fossiler og Gomek, en gigantisk krokodille.

Jeg fant meg en ny venn blant alle fuglene


Klatrepark

Etter du er ferdig her er det bare å gå rundt hjørnet til en klatrepark. Her kan du få en god utsikt over alle alligator parkens attraksjoner, fra parkens klatrevegg eller via en av to taubane som vil sende deg svevende i luften flere meter bakken.


St. Augustine Lighthouse

St. Augustine Lighthouse

Når du først er i dette området, er det kun noen få meter til et av de mest ikoniske stedene i byen, nemlig St. Augustine Lighthouse. Det fortelles at denne berømte attraksjonen, stadig vises på nasjonale TV-serier og nyhetsartikler, ikke rart siden denne byen er etablert på en hel nasjons «oppdagelse» og etablering. Men det var vel Leiv Eriksson som oppdaget Amerika. Uansett dette er historisk grunn og vært et besøk.

Tar du turen helt opp de 219 trinnene får du en flott utsikt over hele området

Når du er i Florida, gjør som lokalbefolkningen og få din daglige dose vitamin D på en nærliggende strand. I St Augustine betyr det å dra til Anastasia State Park for bading, kajakkpadling og eller stand-up paddleboarding i Atlanterhavet. Her finner du fire mil med hvite kvarts-sandstrender i et 1600 mål stort dyrelivsreservat, hvor du kanskje kan se en og annen flokk med delfiner som besøker området. Hvis du føler deg eventyrlysten, kan du gå ent tur i parkens mange stier for å oppleve et stort og mangfoldig dyreliv


Dette sier guiden når jeg kommer opp på toppen av fyret, etter 219 trappetrin. Det gikk faktisk svert lett etteren slurk av vannet fra ungdomskilden «Fountain of Youth» !
Overnatting i St Augustine

Her finnes det en lang rekke hyggelige små steder, men jeg anbefaler å sjekke med bl.a. Booking.com eller andre som du selv liker å benytte, siden jeg selv ikke overnattet der.


Mange hyggelige overnattings muligheter


Jeg satte nesten mot Panama City Beach, Biloxi og New Orleans på dag 2 på min Road Trip.

on the - road again!


Fakta:

St Augustin ligger i Florida ca 2t fra Orlando eller en snau time fra Jacksonville , med bil. Fine veier hele veien.

St Augustine er en by i St. Johns County i Florida, USA, hvor den er administrasjonssenter. I 2007 hadde byen 12 284 innbyggere, og et metropolområde med flere enn 70 tusen innbyggere. Byen ble grunnlagt i 1565 av spanske oppdagere og nybyggere og er den eldste byen i det kontinentale USA.Wikipedia


Gå til toppen av siden Gå til neste stopp på turen - Pannama City Beach0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page