top of page

Reisetips Norge, Must See, The Twist og Kistefos museum

Oppdatert: 16. apr. 2023

- in the middle of nowhere! »


Om du har en ørliten smule interesse for kunst og historie, da skal du oppleve ett bygningsmessig kunstverk, du vil ikke angre.


Tekst og foto Ingar Næss. (c)

The Twist, Kistefos (c) Foto Ingar Næss

Tenk at en et galleri og museum, lagt ut i «huttiheita», eller som Christen Sveaas selv skal ha sagt: «It´s in the middle of nowhere!» eller på Jevnaker, som de lokale liker å kalle det!


Mange, inklusive meg selv, hadde jo fått med seg at det var etablert et nytt galleri, i et nytt og spennende bygg i nærheten av Jevnaker! Dette er jo ikke mer enn en times kjøring fra Oslo, så det var jo ikke så langt som det kunne høres ut som. Den dagen jeg besøket Kistefos, lå tåka tjukk over Tyrifjorden og jeg tenkte at dette kunne gi litt ekstra stemningen langs Randselva hvor senteret ligger. Jeg var mest spent på om jeg kom til å se noe som helst, men ja, dette blir bra kunne jeg konstatere når jeg kom frem.


Jeg er middels interessert i kunst, men det var før jeg tok turen opp til Kistefos. Allerede før du kommer inn i selve parken, blir du møtt av en spennende skulptur som viser seg å være selve billettkiosken. Jeg kjenner at forventningene vokser, ja, jeg gleder meg til dette besøket.

Kistefos Museum (c) Foto Ingar Næss

Ikke bare hadde jeg lest om åpningen i norske aviser, men dette bygge hadde også oppnådd en fantastisk internasjonal oppmerksomhet og annerkjennelse. At prislappen var noen hundre millioner, hadde jo også gjort sitt til at pressen skrev om stedet.

Kistefos Mueseum

- ble etablert allerede i 1996 av forretningsmannen og kunstsamleren Christen Sveaas. Siden 1996 har de gradvis utvidet og vokst til et viktig senter for samtidskunst i Europa. At han valgte å utvikle Kistefos var basert på at hans familie hadde etablert en tremasseforretning her helt tilbake til 1889.


Min interesse for å fortelle om dette stedet startet når jeg leste meg opp om bakgrunnen og behov for et nytt og mer moderne galleri. Deres gamle lokale i det som heter Nybruket Galleri, var blitt for lite og oppfylte ikke kravene til et moderne galleri.

Samtidig hadde skulpturparken ekspandert og utviklet seg i en lite effektiv U-form, nedover hver side av elvebredden av Randselva. Disse utvidelsene gjorde igjen at det ble behov for en bro nummer to, for der igjennom få en bedre flyt i publikumsvandring og ikke minst opplevelse. Jeg har blitt fortalt at dette behovet hadde blitt drøftet helt tilbake i 2010, men fikk først skikkelig fart rundt 2016.


Danske Arkitekter

Det var den danske arkitektgruppen BIG, Bjarke Ingels Group, som ble invitert til å tegne et forslag til det nye bygget. De kom da opp med ideen om å knytte disse to behovene sammen i et nytt galleri/museumsbygg inn i en ny bro. Fra Kistefos´ side ble det da et krav at bygget skulle ha store skulpturelle kvaliteter og resultatet ble altså The Twist.

The Twist, Kistefos (c) Foto Ingar Næss

At valget hadde falt på de danske stjernearkitektene i BIG, hang sikkert sammen med deres internasjonal annerkjennelse. At resultatet ble The Twist har gjort at Kistefos har fått et fantastisk galleri, i en fantastisk bro, som du ikke tenker på at du går over, for alt du ser er en utrolig skulptur i seg selv.

The Twist, Kistefos (c) Foto Ingar Næss

Broen eller galleriet er på tusen kvadrat meter og formelig svever over Randselva, i et 60 meter langt spenn.


Imponerende

Ja jeg må bare innrømme at disse arkitektene er fantastisk dyktige. Bare sett deg selv inn i tanken om å utforme en bro slik at galleri-bygningen i seg selv blir et kunstverk, - jeg synes det er fantastisk. Dette bygget tar liksom fart og skrur seg over elven, med en twist, som gjør dette mesterverket til en unik skulpturell opplevelse. Ikke rart at de har mottatt en rekke priser og nominasjoner, så som «Beste Arkitektur» under Leading Culture Destinations Award og «Årets museum internasjonalt 2019» av Designboom.


Ja at The Twist er blitt omtalt som en ”Must See cultural destination”, av blant annet New York Times, Bloomberg og The Telegraph, viser at de ikke bare har truffet, - midt i den aller innerste i blinken.

The Twist, Kistefos (c) Foto Ingar Næss

Byggingen startet i årsskifte 2017 og The Twist åpnet 18. September 2019. Siden hele prosjektet hadde kostet rundt 200 millioner kroner ble jo dette, som sagt, også et element hos både norske og internasjonale journalister. Det er mye penger når galleriet ligger langt uti i «huttiheita» eller som Sveaas selv sa «It´s in the middle of nowhere!»


The Twist, Kistefos (c) Foto Ingar Næss

Suksessen var et faktum og besøkstallene økte, men at det fem måneder etter åpningen kom det pandemien, som gjorde at verden «stengte», må jo ha tatt nattesøvnen fra de ansvarlige, her oppe i skogen! Men nei, det de hadde planlagt var så bra at selv uten å vite at det kom en pandemi, var alt lagt til rette. Mens andre måtte stenge og lage digitale museum, ble dette en ny mulighet for Kistefos.

Vandringsveien på Kistefos Museum (c) Foto Ingar Næss

Den nye vandringsplanen passet rett inn i de nye Korona påbudene og gjorde at det var enkelt å lage en «pandemi relevant» tilpassing. De besøkende fikk bedre plass til sin vandring gjennom galleri og museum, godt innenfor alle pålagte påbud om avstand og smitte vern. Slik gikk det bare oppover med dette flotte museet og galleriet, gjennom hele pandemien. Tenke seg besøkstall på over 100.000 er jo bare fantastisk, når grensene i tillegg er stengt.


En av årsakene til at jeg lærte om Kistefos og dette nye galleriet var at om lag 60 nasjonale- og internasjonale journalister og fotografer, som stumme av beundring, har fortalt historien. Nyheten om dette unike bygget gikk verden rundt og så strømmet nye besøkende til dette flotte sentret for samtidskunst.At broen også var blitt et galleri er det bare å glede seg til å beskue. Følg med på nettsidene deres, der kan du se hvilke utstillinger som er til enhver tid.


Ja kanskje du allerede har sett de nye web-sidene og lest om Kistefos og The Twist. Jeg oppfatter at det er helt tydelig at de ønsket å fremstå som et moderne museum, helt fra lanseringen av The Twist. Om de har lykkes, vel det må du selv bedømme, men jeg mener at de hat fått en spennende og moderne layout. Om eller når du er innom vil du se de flotte bildene, som forteller hvilken opplevelse du vil få, om eller når du kommer dit. Det er noe i det gamle utsagnet om at «ett bilde kan si mer enn tusen ord», og de holder lenge i denne sammenhengen.

The Twist, Kistefos (c) Foto Ingar Næss

Kanskje du har vært innom de sosiale mediene og oppdaget The Twist, vel uansett hvor, jeg fikk følelsen av at dette var en «must-see» destinasjon.


Om du tar turen innom Instagram, og eller Facebook kan du lese om andres opplevelser, ja her kan du med dine egne bilder bli en «ambassadører» for dette flotte kunstsenteret.


At dette fortsatt ligger litt ute i «huttiheita» er det jo ingen tvil om, men det er kun en times tid fra Oslo sentrum.


Din iris som skulptur

Jeg håper jeg har klart å vekke din nysgjerrighet, så du kan få deg en tur til dette eksotisk og flotte stedet. For inneværende år (2022) har du kun noen dager igjen, om noen.

De stenger galleriet og tilbudene inne i The Twist og de andre byggene 16. oktober, men skulpturparken er alltid åpen, også utenom normal åpningstid og sesong.

Om det ikke blir i år, har du jo å god tid til å planlegge for neste års utflukter og opplevelser.

NB! Jeg har jo ikke vist deg så mye fra de historiske bygningene og skulpturparken, men det er helt bevist, noe skal du jo glede deg til også.


Husk her kan du ta med barna og jeg er sikker på at de også får noe å fortelle når de kommer hjem, enten de går i barnehagen eller på skolen!

Kistefos Museum (c) Foto Ingar Næss

God tur. Husk å legge bildene dere tar ut på Instagram og eller Facebook.


Ingar Næss, Mytravelblogg.com


Ikke bare fryd og gammen!

Kanskje du lurer på hva som var spesielt med dommen om toalettene etter du leser dette:

Nå må arkitektfirmaet Bjarke Ingels Group (BIG) punge ut etter at de havnet i en toalettkrangel med Stiftelsen Kistefos-museet, melder NTB.

Arkitektfirmaet valgte å anke dommen der de først måtte betale Kistefos-museet en erstatning for at de gikk over budsjettet for de nye toalettene ved «The Twist»-museet.


Dommen i Ringerike, Asker og Bærum tingrett viser til at det ble inngått en budsjettgaranti mellom museet og arkitektfirmaet.


Men toalettene, som hadde et budsjett på fem millioner kroner, endte til slutt med å koste over 15 millioner kroner.


Anken til BIG endte med å koste dem enda mer enn erstatningen de først ble satt til å betale, da Borgarting lagmannsrett valgte å forkaste anken.


I 2021 ble BIG dømt til å betale det Christen Sveaas-eide museet 9,2 millioner kroner i erstatning. Det må de fortsatt gjøre, i tillegg til ytterligere én million kroner på grunn av en såkalt avledet anke fra Kistefos-museet.

Arkitetfirmaet ble også dømt til å betale sakskostnadene på 3,3 millioner kroner.

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page