top of page

Reisetips, Toscana en nytelse for øye og gane!

Fantastiske Italia og ikke minst Toscana er kjent for god mat og drikke, fantastiske landskap og byer fulle av historisk sus. Bli med på en reise i denne vakre delen av Italia.... (oppdatert 9/22)

Italia, Toscana, Val d’Orcia , (c) Ingar Næss

Toscana består av marker og små åser med flotte farger, gamle kirker, historie, små byer, vingårder, restauranter med sjel og kjøkken, hvor de Italienske tradisjonene lever i sitt beste velgående. Det er et sted hvor fasetter av opplevelser og nytelse nesten ikke har noe grenser. Toscana er en nytelse for både øye og ikke minst gane.


Italia, Toscana, Val d’Orcia , (c) Ingar Næss

“Italias mange fasetter av opplevelse og nytelse har nesten ingen grenser. Det være seg opplevelser som kombinerer mat og vin, eller historie og natur. Og vi kommer heller ikke forbi menneskene og den allsidige italienske kulturen. Det å dele opplevelsene er også en ytterligere fasett, og det gleder jeg meg til ” Fotograf og skribent Ingar Næss

Val d’Orcia (c)

Denne turen går først og fremst til indre Toscana og områdene syd for Siena i Val d’Orcia regionen. Her finner du flere hundre vingårder, og ikke minst den fantastiske toskanske naturen! Dette er et område som ikke er kjent for nordmenn flest, skal vi tro på de lokale. Men jeg kan garantere at alle som tar turen hit ikke vil angre. Uansett hvor du har tenkt deg i Toscana, kan dette være et fantastisk sted for opplevelsesrike utflukter, eller bare for å slappe av og kose seg.


Om du skulle være blant de som liker å kjøre litt rundt for å oppleve Italias perler, er området i Val d’Orcia-regionen et utmerket utgangspunkt. Jeg tenkte først at Siena var det beste stedet å bo og ha som utgangspunkt for å oppleve dette området, men min klare anbefaling er reis til San Quirico d’Orcia, eller et sted i nærheten!


San Quirico er en liten koselig by som ligger cirka 50 minutter å kjøre sydover fra Siena. Byen er et flott utgangspunkt for en herlig ferie. Overnattingsmulighetene er mange. Du kan leie et hus, gjerne med plass til 8-16 personer, et rom på en liten vingård, eller du kan ta inn på et av de mange hotellene i området.


Italia, Toscana,Einar Fjoran (c) Ingar Næss

Om det er vingård du ønsker å bo på, finnes det alt fra helt enkle overnattingstilbud til 400 euro for en uke og oppover. I denne sammenheng har jeg har et tips, om du ønsker den enkle varianten.

Hva med å finne roen på en vingård. Møte en hyggelig vinbonde og smake hans fantastiske vin, ble servert god mat tilberedt med utrolig god oliven-olje! Og vinen, like fantastisk og ofte økologisk dyrket. Avstanden fra Pisa, hvor Norwegian har forbindelse, er i overkant av to timer til San Quirico. Et tips kan være å kjøre innom Siena på vei ned over, og gjerne stikke innom byen Volterra. Den er en av flere berømte små gamle byer fra 1100-tallet. Volterra ligger høyt oppe på toppen av en kolle, slik at de den gang kunne se om fienden kom for angripe dem.


Italia, Toscana,Teatro del Silenzio (c) Ingar Næss

Volterra er cirka 1t 40 minutter fra San Quirico, og når du først er her, må du også besøke Teatro del Silenzio som ligger i Lajatico, fødestedet til den kjente blinde operasangeren og multiinstrumentalisten Andrea Bocelli. Altermativ er å starte fra Firenze Et annet alternativ er å planlegge første stopp i Firenze. Her holder det ikke med noen timer. Du bør minimm sette av en dag eller to. På vei fra Firenze kan du ta turen via vingårdene med den «herlige italieneren» Chianti! Lukk øynene, kjenn smaken og aromaen av denne vinen, gjerne sammen med med ristet bruschetta påsmurt litt hvitløk, tomat, olivenolje, litt salt og basilikum. tradisjonelt italiensk «fattigmannskost» som får alle smaksorganene til å åpne seg! Vel, – hvilken vei du velger for å oppleve Chianti og Firenze, kan du jo selv bestemme. Opplevelsene er bare i overkant av en time fra San Quirico. Vel å merke om du ikke tar små veiene via vingårdene og lar det bli en dagstur.


Bildet viser Siena, med tårnet hvor det er 300 trappetrinn opp fra rådhusplassen. Italia (c)

Jeg nevnte Siena som også er en av de berømte byene i Toscana. Har du tiden til rådighet, kan du legge en stopp på veien for å gjøre deg kjent med Siena. Den mest kjente severdigheten er rådhusplassen Il Campo hvor det er en imponerende domkirke. Du må ha gode sko slik at de tre hundre trappetrinnene opp i tårnet blir en nytelse. Herfra får du en fantastisk utsikt over hele Siena og områdene rundt. Du kan parkere rett innenfor bymuren. Derfra er tar det under kvarteret å gå opp til plassen, om du ikke velger buss eller drosje. Vin, vin og atter vin! Står vingårdene høyt på ønskelisten er det nok å velge i og du finner dem over alt. Totalt er det over 200 vinprodusenter i Val d”Orcia området og i hele Toscana over to tusen. Bare mellom Firenze og Siena er det over Chianti 900 vingårder å velge i. Om du har noen spesielle ønsker spør deg frem og planlegg godt, da får du mest ut av vin-opplevelsen. Jeg garanterer deg mange fantastiske viner.


The Wine Bar – Intralci, Alessandro Boneschi.

Gjør som meg går du på vinsmaking i San Quirico først, så får du med deg et stort utvalg på noen hyggelige timer. Ett av stedene er The Wine Bar – Intralci, hvor du treffer Alessandro Boneschi. Hils fra meg og be om å smake min favoritt, Messaggero, Nobile. Den er bare herlig! Fantastiske Brunello Få steinkast fra San Quirico finner du noen av de beste vinene som Toscana har å by på, nemlig, – Brunello. Brunello produseres rundt småbyen Montalcino, som er vakkert plassert blant olivenlunder og masser av vingårder.

Montalcino er en av de mange vakre gamle byene fra 1500tallet

Montalcino Når du først er her, omgitt av den gamle bymuren, ser du fort at ikke mye har endret seg siden 1500tallet. Inntrykket forsterker seg når du besøker det gamle slottet, kirkene og det karakteristiske klokketårnet på Piazza del Popolo. Også i de labyrintiske smale gatene utstråler en sterk middelaldersk sjarme.

Piazza del Popolo (c)

Dette er den perfekte setting for å smake den delikate Brunello vinen som har gjort området berømt.

Brunello di Montalcino fra Podere Canapaccia (c)

Ett tips kan være å besøke den norsk inspirerte restauranten Enoteca Svanen som ligger rett utenfor murene. Her kan du blant annet få servert fantastiske kjøttretter og en utrolig vin, Brunello di Montalcino fra Podere Canapaccia. Vingården som produserer denne ligger ti kilometer herfra og tilbyr også overnatting.

Einar Fjoran og Daniel Andersson

To nordmenn som elsker Italia og Toscana, Einar Fjoran og Daniel Andersson, som nå importerer vin til Norge og i år (2022) også har startet Casa Mata på Frogner Plass ved Vigelandsparken sydlige side. Her kan du også nyte denne fantastiske Brunelloen.Jeg hadde nok ikke funnet disse perlene like lett om jeg ikke hadde hatt avtale med et par nordmenn som har gjort italienere av seg. Einar Fjoran og Daniel Andersson arrangerer også private bryllup og arrangementer for bedrifter. Så, går du med gifte planer, eller har en datter eller sønn som drømmer om et annerledes og spesielt bryllup, kan det være en ide og ta en prat med Bella Bryllup.

Jeg hadde også gleden av og få være med til ett av de unike stedene hvor de arrangerer bryllup, et gammelt kloster som oser av tradisjon og historie.

Enkelt, naturlig og bare vakkert! Ikke rart at mange turister bare elsker Val d’Orcia. Jeg hadde gledet meg til og oppleve dette, men at det var kun ti minutter å kjøre fra San Quirico hadde jeg aldri drømt om. Jeg sier bare, – wow!

Val d’Orcia (c) Italia, Toscana (c)

En av Toscanas absolutte perler er Val d’Orcia. Her har naturen skapt sitt eget kunstverk med masser av skjønnhet. Jeg forstår hvorfor mange betrakter dette området som selve signaturen til Toscana. Val d’Orcia ble oppdaget under renessansen rundt 1400-tallet. Her var det perfekte landskap der det var full harmoni mellom mennesker og natur. Kombinasjon av naturlige egenskaper og menneskeskapte evne til å ivareta denne arven, har gjort at området har stått UNESCOs sin verdensarvliste siden 2004. Dette er som nevnt et godt utgangspunkt for å oppleve Val d’Orcia. I tillegg til San Quirico er her tre andre historiske byer, nemlig Pienza, Montepulciano og Montalcino i umiddelbar nærhet. Vakrest bilder på tidlig morgen Om du virkelig vil oppleve landskapet har du flere muligheter. Det er stor forskjeller avhengig av når på året du reiser, og hvilket vær du møter. Om du er glad i denne naturen, vil du oppleve nye bilder hver måned hele året!

Val d’Orcia (c) Italia, Toscana (c)

Et viktig tips er å stå tidlig opp, rundt klokken seks-syv og ha god tid. De få turistene du da møter er som oftest proffene som skal ta nye bilder til bøker, web-sider og kanskje nye postkort.


Val d’Orcia (c) Italia, Toscana (c)

Når du står opp tidlig får du kanskje en ekstra bonus, nemlig tåken. Den skaper helt utrolige malerier som du aldri vil få etter klokken 10! Dette er en nemlig grunnen for at proffene aldri er å se midt på dagen, for da er lyset for «flatt» og kjedelig, i deres linser. Om det ikke passer for deg er det også flott når ettermiddagens skygger tar tak i landskapet.


Oppe på en åsrygg ligger et gammelt kapell fra rundt 1550, Cappella della Madonna di Vitalet. Val d’Orcia (c)

Selv om jeg brukte flere dager, i forskjellig vær, gleder jeg meg til en ny tur litt senere på året. Kanskje får jeg være med på innhøstingen av vindruene i tillegg!


Kapellet Madonna Di Vitaleta ble bygget på 1500-tallet. Val d’Orcia, Italia, Toscana (c)

Kjærlighet og frieri!

Juan, - hadde planlagt frieriet før han reiste fra Frankrike og alt gikk etter planen! Val d’Orcia,talia, Toscana (c)

Noen ganger kan man også få et «Kodak moment», denne gangen var det min tur. Mitt «moment» denne dagen var når jeg så en mann går ned på kne rett foran kapellet! Det er en som frir! Jeg river opp kamera og knipser, – for dette vil jeg ha med meg. Takk til Juan og Michell fra Frankrike for mitt «moment» og at jeg fikk publisere bildene fra frieriet ved Cappella della Madonna di Vitaleta. Dette hadde Juan planlagt i detalj over flere år. Han hadde søkt på nettet etter områder somkunne passe til hans frieri! Nå han så bilder fra dette området og nettopp dette kapelletbestemte han seg. De giftet seg senre samme år.

Val d’Orcia Italia, Toscana (c)

Fakta om Toscana Toscana er en region i sentrale Italia som dekker et areal på rundt 23 000 km², og har en befolkning på rundt 3,7 millioner innbyggere. Regionens hovedstad er Firenze. Det grenser i nord til Liguria og Emilia-Romagna, i øst til Marche og Umbria og i sør til Lazio. Kilde: Wikipedia.

Her ser vi området hvor konsertene holdes i Teatro del Silenzio. Italia

Når du snakker om Toscana, er det som bildet av rullende felt i dypgrønne, gule og røde nyanser, kroke eiketrær og olivenlunder som vises på netthinnen. Tanker er ført til grasiøse vinranker og naturskjønne landeveier flankert av majestetiske sypresser. Og det landskapet kan bli funnet i det naturlige området Val d’Orcia sør for Siena, som er et UNESCOs verdensarvliste. Landskapet her har en vakker skjønnhet. Og så er de frodige åsene også hjemsted for den berømte Brunello-vinen og mange bedårende middelalderbyer. Litt om reisen: Jeg benyttet Norwegian til Pisa. Jeg betalte 3400 kroner,- tur/retur. (det var den gangen 2018) Dette er en rask og enkel flyvning på rundt tre timer til en liten og enkel flyplass. Det er også mulig å reise til Roma eller Firenze om du ønsker å foreta en litt andreledes road trip.! Travel tips Italy, Toscany, food, wine, wine, and more great wine. Explore the best Italian Wine!

0 comments

Comments


bottom of page