top of page

Reisetips Tønsberg, - Norges eldste by!

Tønsberg regnes som en av Norges eldste byer, mem er en av Norges mest spennende sommerbyer på østlandet.


Tønsberg har røtter tilbake til vikingtiden og tidlig middelalder. Arkeologiske funn viser at det har vært aktivitet i området allerede for over 1000 år siden.


Slottsfjellet Tønsberg (c) Ingar Næss

I sagalitteraturen fra 871 blir Tønsberg omtalt som en av de viktigste stedene i Vestfold, og byen var en sentral maktfaktor i regionen i middelalderen. I 1201 ble byen nevnt som Tunsberg i et pavebrev, og i 1241 ble Tønsberg tildelt bystatus av kong Håkon Håkonsson.

Tønsberg var en viktig handelsby i middelalderen, og hadde kontakt med Hanseforbundet og andre europeiske handelssentra.

Byen var også et kirkelig senter, og i 1100-tallet ble Tønsberg domkirke bygget. Tønsberg var også en viktig politisk møteplass, og flere konger og dronninger har besøkt byen opp gjennom årene.


I 1814 var Tønsberg en av byene som fikk representasjon på Eidsvollsforsamlingen, og var dermed med på å utforme Norges grunnlov. I løpet av 1800-tallet ble Tønsberg en viktig sjøfartsby, og det ble etablert flere skipsverft og rederier i byen.

I dag er Tønsberg en moderne by med en lang og rik historie.


Byen har en rekke kulturtilbud og attraksjoner, som slottsfjellmuseet, Tønsberg domkirke og Tønsberg brygge. Tønsberg er også kjent for sitt pulserende uteliv, og er et populært reisemål både


Tønsberg har flere attraksjoner og kulturtilbud som er verdt å besøke. Her er noen av dem:

 1. Slottsfjellmuseet: Dette museet ligger på toppen av Slottsfjellet og har utstillinger om byens historie og arkeologi.

 2. Tønsberg domkirke: Dette er en av Norges eldste kirker, og ble opprinnelig bygget på 1100-tallet.

 3. Tønsberg brygge: Dette er et populært sted for shopping, restauranter og uteliv, og ligger ved bryggeområdet i Tønsberg.

 4. Osebergskipet: Dette er en kopi av et vikingskip som ble funnet i Oseberg utenfor Tønsberg i 1904, og er nå utstilt på Tønsberg brygge.

 5. Tønsberg tønnefabrikk museum: Dette museet viser historien til tønneproduksjonen i Tønsberg, som var en viktig næring i byen på 1800-tallet.

 6. Tønsberg kirkegård: Dette er en av Norges største kirkegårder, og har flere historiske gravsteder.

 7. Haugar Vestfold Kunstmuseum: Dette kunstmuseet ligger i Haugar kulturpark, og har en stor samling av norsk kunst fra 1800-tallet og frem til i dag.

 8. Midgardsormen: Dette er en skulptur som viser Midgardsormen fra norrøn mytologi, og er en populær attraksjon på Tønsberg brygge.

Dette er bare noen av de mange attraksjonene og kulturtilbudene som Tønsberg har å by på.


Tønsberg har et variert tilbud når det kommer til underholdning og aktiviteter. Her er noen eksempler på hva man kan finne på i Tønsberg:

 1. Konserter og teaterforestillinger: Det arrangeres jevnlig konserter og teaterforestillinger på flere av byens scener, som Tønsberg kulturhus og Tønsberg og Færder bibliotek.

  1. Foynhagen program fra mai - augsust

  2. Slottsfjellet program 2023

 2. Uteserveringer og nattklubber: Tønsberg har et rikt uteliv med mange barer, puber, nattklubber og uteserveringer.

 3. Tønsberg Bryggepromenade: Dette er et populært sted å spasere langs bryggeområdet og se på båter, spise på restauranter og kaféer eller ta en drink på en av uteserveringene.

Dette er bare noen av de mange underholdningstilbudene som finnes i Tønsberg. Byen har noe å tilby for alle aldre og interesser.


Tønsberg har et bredt utvalg av overnattingsmuligheter, fra hoteller og gjestehus til campingplasser og hytter. Her er noen eksempler:

 1. Quality Hotel Tønsberg: Dette er et moderne hotell med sentral beliggenhet i Tønsberg sentrum, og har blant annet restaurant, bar og treningsstudio.

 2. Thon Hotel Tønsberg Brygge: Dette hotellet ligger ved bryggeområdet i Tønsberg, og har en flott beliggenhet med utsikt over havnen. Hotellet har blant annet restaurant og bar.

 3. Wilhelmsen House: Dette er et boutiquehotell som ligger i en historisk bygning i sentrum av Tønsberg, og har en unik og personlig atmosfære.

 4. Tønsberg Vandrerhjem: Dette er et rimelig alternativ for de som ønsker å bo i sentrum av byen, og har både enkeltsenger og familierom tilgjengelig.

 5. Færder Camping: Dette er en stor campingplass som ligger i naturskjønne omgivelser like utenfor Tønsberg, og har blant annet hytter, campingvognplasser og teltplasser tilgjengelig.

Dette er bare noen eksempler på overnattingsmuligheter i Tønsberg. Byen har noe å tilby for enhver smak og lommebok.

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page