top of page

Reisetips, Første gang til Havana, Cuba!

Oppdatert: 14. sep. 2022

Jeg gleder meg allerede til neste tur til dette herlige landet!

The old American cars are the hallmark of Havana! Gled deg! Havana er en fantastisk spennende, by på sin helt egen måte! Den unike kulturen med de gamle amerikanske bilene, de hyggelige og blide menneskene i et flott land. Havana er fortsatt tilbake i femtiårene på mange områder, det er mye fattigdom, men med lite kriminalitet. Det er masse å se og oppleve, maten er god, ekstra god når du velger riktig restauranter. Så hit er det bare å reise! Jeg gleder meg til å komme tilbake!


Det unike gatebildet med alle de gamle amerikanske bilene

As I said, without these cars, Havana would have been far less attractive as a destination!

Gled deg! Havana er en fantastisk spennende, by på sin helt egen måte! Den unike kulturen med de gamle amerikanske bilene, de hyggelige og blide menneskene i et flott land. Havana er fortsatt tilbake i femtiårene på mange områder, det er mye fattigdom, men med lite kriminalitet. Det er masse å se og oppleve, maten er god, ekstra god når du velger riktig restauranter. Så hit er det bare å reise! Jeg gleder meg til å komme tilbake!


Det unike gatebildet med alle de gamle amerikanske bilene

Welcome to Havana!

Havana a wonderful city! Havana is a city with tons of history, wonderful people, good food and a unique atmosphere. I want to come here again! There is so much to see and experience that it is difficult to get everything at once. Do not postpone the trip for how long the old unique Havana lives is a bit uncertain. If the United States were to open up to extensive cooperation with Cuba, much of the old will unfortunately disappear in a short time. It is precisely these contrasts that make Havana and Cuba so exciting today. After I came home from my first trip, the desire to go back and experience more grows


A clear sign of the everyday contrasts in Havana!

Jeg er veldig glad for at jeg valgte å bestille en privat guide de to første dagene. Det gjorde alt mye enklere når jeg skulle vandre alene og nyte byen de neste dagene. Mitt tips, alt etter hva du ønsker å se og oppleve, bruk bena eller en sykkeltaxi, det er enkelt og i tillegg trenger de trenger din støtte.

Many people live off their bike taxis and they depend on some tips!

Skal du lenger kommer du sannsynligvis til å benytte de gamle amerikanske bilene som det er et stort utbud av. Om du reiser med flere i gruppe, er det kjempe populært å kjøre en kortesje med amerikanske biler. Det å surfe rundt og i Havana på denne måten er en opplevelse, om vi skal tro de jeg snakket med. At stemningen var høy var det ikke tvil om, for den kunne høres flere kvartaler unna!

It´s popular to surf around with the great old American cars.

Skal du få en lengere tur er det her som andre steder, noen biler er i topp stand og andre skrangler litt mer. Derfor er det ikke alltid smart å hoppe på det billigste. Det som er litt trist er at du vet aldri, for deler er en mangelvare her på Cuba. Det ble også min dyrekjøpte erfaring som du kan lese mer om under utflukter.


De aller fleste cubanere er svært åpne, hyggelige, lette å snakke med og ikke minst er de nysgjerrige. Norge er overraskende godt kjent og det var at flere kunne litt om vår gamle historie. Jeg traff helt tilfeldig en lærer utenfor en grunnskole og helt uoppfordret spurte han hvor jeg kom fra. Norge svarer jeg og han smiler fra øre til øre. «Oh, - you are one of the Vikings!» Han forteller videre at han var historielærer og at de nettopp har hatt om gamle Europa og nettopp vikingene.


Ellers når jeg forteller at jeg er fra Norge er det flere som fortalte at de hadde sett TV-serien Vikings på nettet og var fasinert over vår gamle historie, selv om det var til tider mye vold!


Det å rusle i de trange gatene i Havana og bare se seg omkring er spennende. Spesielt opplever jeg at kontrastene mellom de gamle falleferdige bygningene og de som nå er restaurert tilbake til det originale.

Contrasts between old and new.

Disse kontrastene ser vi over alt. I de aller flest falleferdige boligene bor det folk helt til de skal renoveres. Om de hadde flyttet, hadde de ikke fått den kommunale støtten med ny bolig i en renovert leilighet.


Det er ingen tvil om at Cubanere er stolte av sin historie, som også forsterker deres identitet. Du finner også en stor flott aveny hvor folk i alle aldre koser seg sosialt og ungdommen spiller sjakk. Av ren nysgjerrighet spurte jeg om hvem som var best i verden og det kom klart svar, - Carlsen The Norwegian.

This avenue separates what goes by the name "old town" and the otherwise old Havana.

En aveny som er et sosialt midtpunkt for de lokale innbyggerne! He kan du oppleve skoleklasser som leker, andre som danser, spiller sjakk, leser og surfer på nettet. Rundt omkring sitter fe på benkene og har gode samtaler. Det å bruke litt tid her vi gi deg en god forståelse av hvem innbyggerne er.Two young Carlsen fans!

Blant alt dette vil du raskt legge merke til at mat er viktig og mange spiser sin lunch ute. Siestaen er en viktig sosial tid på dagen og restauranter på hvert gatehjørne og innimellom små trange smug, eller bare et hull i veggen.


Restauranter og mat!

Havana er en by å gasse seg i. Her kan du nyte herlige retter fra lunch til middag, men frokosten er ganske enkel, om du ikke bor på hotell. Maten på restaurantene både god og etter norske forhold svært rimelig. Det er mange topp restauranter, men sjekk på TripAdvisor, i forhold til dine ønsker. Det er også svært populært med «street food», både blant de lokale og turistene. Så her er det bare å kaste seg ut i gatene og teste smaksløkene dine, da får du også litt mer forståelse for hva Cuba smaker.


Nasjonalretten er bønner, kylling og ris. Det virker kanskje litt kjedelig, men vent til du har smakt den, før du dømmer!

En nasjonal variant er mørk ris, sjømat, potetstappe, pommes frites og loff.

Mitt førstevalg på hummer ble Esto no es un Cafe. Dette er en liten restaurant med hyggelig betjening og god mat, til en svært god pris. Det var også en annen fordel og det var at de hver dag hadde spesialtilbud og med en pris på rundt 15cuc for en nydelig hummerrett.

In some places the restaurants are close together, but only a few are at the top. Check out!

My first choice for lobster was Esto no es un Cafe. This is a small restaurant with nice staff and good food, at a very good price. There was also another advantage and that was that they had special offers every day and with a price of around 15cuc for a lovely lobster dish.

Jeg garanterer, denne hummergryten vil du elske!


Om jeg skal anbefale så var deres hummergryte helt fantastisk, men husk å be om en skje slik at du får opp den herlige sausen som ligger i bunnen av gryten, slik at du kan nyte den mens du spiser.


Ellers er frokosten et måltid du må planlegge godt. Jeg fant ikke helt ut av dette måltidet!


Nesten tomme hylle er ofte et vanlig syn i Havana. Om du planlegger å handle inn til frokost i din leilighet er ikke det bare bare. På Cuba er det et svært lite utvalg av alt og det er ikke en 7/11 på hvert hjørne.


Finner du et bakeri og de har noe i hyllene, er det bare å handle. Pålegg er ikke lett å finne, og har de fått inn varer er det ofte lange køer foran butikkene. Derfor er det ofte enklere å spise ute for oss turister.


If you see cows, it's because the reputation is good! Now they've got yogurt!

Opplev kunstnerne på kveldsturen din!


Det å gå å rusle gatelangs i Havnas gamle bydel om kvelden, på vei til eller fra middag, er på mange måter en ennå mer opplevelsesrik tur enn på dagtid. Om dagen er det masse turister, ja mer av alt, bortsett fra kunstnere i arbeid. Stikker du hode inn i et eller flere atelier og sier hei, er du garantert å få et smil tilbake. Gir du samtidig uttrykk for at du liker det du ser og stiller noen enkle spørsmål, ja da er samtalen i gang.

Dyp inne i sin egen verden!Post kort var hans viktigste levebrød.


Jeg får låne dette studio 2 timer hver kveld, - det er mitt liv, forteller Alexander!

Alle jeg var innom snakket engelsk og var interessert i hvor jeg kom fra og igjen, Norge er faktisk et land mange kjenner. Noen har hørt om Munch og andre om vikingene, ja der var det igjen! En ting som er gjennomgående for kunstnere i Havana er at de har svært lav leie på lokalene, om noe i hele tatt.

It's not just about buying or starting your own business. So someone just has to dream!

Kommunen ellerstaten har en bevist politikk slik at de kan ta vare på og utvikle kunsten her på Cuba. I ett gammelt trykkeri, Taller Expremental ED Grafica, like ved min favoritt restaurant, Esto no es un Cafe, var det et helt kollektiv, Galeria del Grabado. Rundt 15- 20 fantastisk dyktige og svært kreative kunstnere jobbet her.

Here you will meet artists in beautiful, wonderful, social work rooms.

Helt uten å betale leie, kun noen få «kroner» i salgsavgift. En av de kunstnerne jeg falt for i disse lokalene, hadde spesialisert seg på å tegne og male skjeletter i forskjellige situasjoner.

Here you see one of my favorites «The Working Clas Hero»

Husk igjen, kjøper du et bilde, et postkort, eller en annen liten ting de selger, setter de umåtelig pris på det. Det er bare å si god kveldstur, det er bare å kose seg.


En annen kunstform som aksepteres under godkjente former er gatekunstnerne. Her får de får en egen vegg eller to, slik at de kan boltre seg, nesten slik de selv ønsker.


Gatekunst er anerkjent kunstform i Havana. Uansett hvor du går dukker de opp. Dette er ikke negativ tagging, men positiv dekorasjon av bybildet. Du vil heller ikke se at noen "tagger" de bildene som er malt. Alle har respekt på den utsmykningen som dette representerer.


Når du er ute og går, både midt på dagen og på kvelden, hører du de mange lokale bandene som spiller tradisjonelle cubanske rytmer. Det er helt magisk. Folk danser inne i lokalene og ute på gatene.

Tourists are good tippérs and therefore they can continue their entertainment, day after day!

Så her er det bare å danse med, - om du har lyst. Jeg lover deg når du gjør det og har litt rytme, så får du applaus og masse smil. Både de lokale setter pris på at du viser at du liker det du hører og turistene setter pris på underholdningen.


Den gleden de viser gjør at «fattigdommen» omgjøres til velstand og livsglede. Jeg er fasinert av cubanerne og det er ikke overdrevet fra min side. Nesten uansett hvor du går dukker det opp trubadurer og artister.


Ellers er det viktig å tipse både band og andre, det er ofte kun tipset de lever av. Jeg passet på å ha en rekke mynter i lommen slik at jeg hadde lett tilgang og ingen unnskyldninger.


Det er en helt naturlig del av hverdagen, de alt blir tatt imot med glede. De aller fleste er fornøyd med 25 eller 50cent, andre 1cuc, alt avhengig av hvorfor du gir.


For min del tipset jeg noen for å få lov å fotografere. Så lærte jeg også at noen av de som stiller seg opp er profesjonelle og har en spesiell tillatelse fra staten. De bærer et skilt som dokumentasjon og da koster det mer, rundt 3cuc for tre bilder og om du tar flere koster det mer. Tittelen er historieforteller.


Nicely dressed and one of the richest "beggars"!

Det var jo litt morsomt, var at jeg ikke hadde nok mynter, men bare en 5cuc seddel. Når han skulle gi meg tilbake penger, ble jeg litt målløs. Han tok opp en pung og der var det sikkert mange hundre CUC, om ikke tusener. Så ikke alle som står å «tigger» er fattige.


Uansett gi med hjertet og så kan du legge all «flyskam» bak deg.


Vinales en flott dagstur, men med uforutsette overraskelser!


Skal du til Havana må du ta turen til Vinales, et område som gir deg den ekte følelse av landsbygda på Cuba. Her dyrker og produserer de blant annet kaffe og sigarer, noe du kan få oppleve på nært hold. De aller fleste turene tilbyr en kombinasjon av grottevandring, sigarplantasjer, rideturer, lunsj og kulturarv.


Som tidligere sagt, planlegging er viktig når du skal på tur. Det er mange som skal på utflukt og det blir ofte full booket. Selv var jeg litt sent ute da jeg ønsket å delta i en liten gruppe, men alternativet ble å benytte en taxi med amerikanske bil. Vi gjorde en avtale, han hadde god kunnskap om områdene, vi skulle spise lokalt og besøke både kaffe- og sigarplantasje.


I tillegg en grotte og det store fjellmaleriet, hvor også vi skulle ta en siste drink.


Prisen på 150CUC er selvfølgelig dyrere enn å reise i gruppe, der kommer du unna med ca 80-100CUC. Før vi reise spurte jeg om bilens tilstand og han sa at han ikke ville legge ut på en 5t tur uten at bilen var i god stand. (t/r havana) Det er jo et godt poeng, vi gjorde en avtale og han hentet meg kl. 0700. Flott ren og fin bil og siden han snakket godt engelsk hadde vi en flott tur.

We had a short stop to refuel, luckily there was no queue when we arrived!

Cubanere er hyggelig og åpne, så jeg lærte masse om hans familie og oppvekst. Han elsket å fortelle.


Når vi var nesten fremme så smeller det! Han blir forvirret og forstår ingen ting. Vi får bilen inn på siden av veien og han kaster seg ned og kryper under bilen. Han roper nei, nei! Mellomakslingen har røket. Han ble fryktelig lei seg, nesten på gråten, for der stod vi uten å komme videre.


Når nøden er størst er det godt med gode venner. (2 bilder) Legg også merke til at det ligger noen kg med stålplast på kanalene for å holde bilen sammen!


Det passerte flere turistgrupper forbi i busser og taxi, men heldigvis stopper en av bilene, hvor sjåføren var en venn av min sjåfør. De prater litt sammen og så får jeg være med i hans gruppe. I hans bil treffer jeg ett par fra New York og to venninner fra Houston, Texas. Flaks for meg for da endte jeg opp i en av de guidede turene som var fullbooket og det var svært hyggelig totalt var vi 8 pluss meg fordelt på to biler.


Første stopp var The Indian Cave, en flott vakker grotte som viser naturens underverker. Hele denne turen tar ikke mer enn ca 20 minutter, men det var en flott opplevelse. Her er det viktig å følge med og være flik til å ta bilder. For ikke å ødelegge naturens farger med en blits, benyttet jeg iPhone 11 Pro til å ta bildet fra grotten.

Dette området var jo bare vakkert!


Før vi starter på plantasjene skal vi ha lunsj. Vi kommer til en liten kafe med et stort utvalg av lokale delikatesser, herlige retter i et hyggelig miljø! Sett samme bildene


Her er det viktig å prøve ut de forskjellige rettene. Mitt tips er smak på alt, du vil bli overrasket, det var faktisk et enkelt cubansk herremåltid.


Så gikk turen videre til en stor sigar plantasje. Det som er litt trist er at januar ikke er sesong for innhøsting for da er aktiviteten selvfølgelig er langt mer aktiv på gården. Men vi fikk en flott innføring i sigardyrking og produksjon.

Jouan forteller om historien om sigarproduksjon på Cuba.


De som ønsket fikk også rulle sin egen sigar og nyte den, hvilket mange gjorde med stor glede.


En god kopp lokal kaffe sto også på menyen, men kaffedyrking var dessverre ikke lagt inn i vårt program. Noen bilder fikk vi jo tatt av arbeiderne

Ingen ting lukter så godt som som nybrent kaffe!


Siste stopp på programmet denne dagen var kjempe maleriet Mural de la Prehistoria. Dette maleriet er 120 meter langt, over 100 høyt og viser jordens evolusjon. Det er enormt og når du går tett innpå ser du at det er malt etter en spesiell mal.

Enkelte av turistene var spesielt opptatt av maleteknikken.


Ja det er en fin avslutning på turen, når du tar den obligatoriske turen innom den lille baren som du finner på området for å nyte øyas «beste» Pina Colada!

Det gigantiske klippemaleriet Mural de la Prehistoria.

Takk for turen.


Hotell og eller privat overnatting i Havana!


Siden hverken Airbnb, hotels.com eller booking.com og lignende virker på Cuba, bør du planlegge turen på forhånd. Det er et stort utvalg av enkle rom, leiligheter og hus på Airbnb. De aller fleste Airbnb utleiere har en meget god serviceinnstilling, da dette er en viktig inntektskilde for dem.


Forsøk å bestemme deg hvor du vil bo og selvfølgelig prisklasse. Velger du et enkelt rom fungerer det bra ifølge alle jeg snakket med. Velger du en leilighet har jo det absolutt sine fordeler.

tsikt fra 2 roms leilighet i O'Reilly
Selv bodde jeg noen dager i den gamle delen av Havana, øverst i gaten O'Reilly rett ved sentrum. Siden soverommet var inn mot bakgård var det meget stille og rolig. Heldig vis også når trafikken stratet i de små timer på morenen, så kunne du sove litt lenger. Du må husk at madrassene på Cuba er ikke som norske «Jensen», men helt ok.


Når du velger på bo i Airbnb, spesielt der du leier kun et rom, sette pris på små gaver i tillegg til leien. Det kan være en liten norsk ting eller noe du kjøper hos en lokal kunstner, eller på flyplassen når du kommer.


Om du ønsker å bo på flere steder og eller kombinere med hotell, book på forhånd. Det å gå inn fra gaten og bestille hotellrom er minst 2-3 ganger dyrere. Jeg bodde de siste dagene på Hotel Plaza midt i sentrum. Dette er et ærverdig gammelt 4stjerners hotell med en hyggelig foaje og bar i første etasje. Hotellet ligger svært sentralt med kort vei til alle sentrale aktiviteter. Trenger du en taxi står de rett utenfor.

Utenfor hotellet er det lange køer av gamle amerikanske taxi.


Dette er et helt ok hotell til kun 750,- pr natt inkl. en bra frokost på toppen av hotellet. .


Terrassen hadde en flott utsikt og kokken laget meget bra omeletter, men det var viktig og komme tidlig for å få ferske tomater og parmesan til omeletten.


IOm du vil bo litt bedre enn på Plaza er det flere å velge mellom, men Hotel Nacional er et godt alternativ med masse historie i veggene, havutsikt og lokal underholdning. Priser fra ca ? NB! Sjekk alltid flere nettsteder da prisene kan variere fra selskap til selskap.


Fly til Havana og kombiner med noen dager i Miami:


For å litt ekstra ut av turen til Cuba er min anbefaling å kombinere med noen dager i Fort Lauderdale området.


Strendene i hele Miami og Fort Lauderdale er flotte.


Med god planlegging i forveien kan du få fly med Flynorse direkte t/r Fort Lauderdale fra +/- kr 5000,-. Dette er både raskest, billigst, enkelt, direkte og komfortabelt. Reisetid er ca 10t. (Price example is from 2022 look at (www.flynorse.no .)


Fra Fort Lauderdale til Havana anbefaler Jet Blue eller Delta. Med god planlegging kommer du tur retur fra ca. ?kr 1800,- med JetBlue og ca ?1900,- med Delta.


Om du ønsker å reise direkte videre til Havana må du velge Delta. Velger du noen dager i Miamiområdet før du reiser til Cuba er Jet Blue et godt alternativ. Som sagt sjekk i god tid, det gir de beste prisene.


NB! News Flynorse.com ist starting route from Oslo in June and July 2022. Same good prices as Norwegian.
Faktaboks: Visum/Pass: (2019)

Dette er enkelt, men ikke søk via ambassaden, men kontakt Visumexpert.no. Bor du i Oslo kan du hente Visumet selv fra kr 590,- eller få det tilsendt. Når du kommer til Cuba får du et stempel på visumet.


NB! Du må ta vare på visumet med stempel til du reiser hjem, da leverer du det fra deg. Husk at passet ditt må være gyldig minimum 6-seks måneder etter avreise-tidspunktet.


Faktaboks: Penger:(2019)

Det er ikke mulig å benytte kort på Cuba, med unntak av i bankautomaten for å veksle, - noe du må! 1 CUC er ca. kr. 10,-. Dollar er ca. 1-1.


Du kan veksle på flyplassen. Siden det alltid er litt kø for å veksle, kan en av dere kan en gå ut å veksle, mens dere venter på bagasjen. Det er flere veksle automater i sentrum av Havana.

Du finner en i gågaten i gamlebyen, Banco Metropoltiano, like ved telebutikken du skal kjøpe dine internettkort. Butikken heter Etecsa og ligger i Obispo (gågate). Det ligger også en bankautomat på baksiden av, Museo Nacionale de Bellas Artes. Dette er også veldig sentralt.


Det er enkelt å veksle med bruk av Visa og MasterCard.


Faktaboks: Internett:

1time surfing koster 1 CUC og normalt får du kun times kort, selv om det også finnes kort på 3 og 5timer. Kjøp flere med en gang, det er alltid kø der også. Kortet har to koder og den ene må skrapes frem.

Kjøpes i telebutikken


Selv om hotellet og andre tilbyr internett er det i de aller fleste tilfeller kun tilgang med kort. Det finnes også egne offentlige wifi-områder i parker og plasser, kafeer og museer, men langt fra alle har internett.


NB! Om du bruker telefonen vanlig så koster det en formue! Ring på wifi og ellers slå telefonen i «flight mode»!


Faktaboks: Utflukter:

Om du har en uke anbefaler jeg to til tre dager i Havana, en til to dager i naturskjønne Vinales eller på stranden i Varadero. Det er 2,5t kjøring til begge disse områdene. Har du to uker rekker du en flott rundreise på Cuba.


Uansett hva du velger anbefaler jeg igjen å planlegge på forhånd.


Det er nok å gjøre og mange tilbud utflukter med guider, men det blir fort fylt opp. Velg grupper på rundt 8-12 personer, da får du mest igjen av guiden. Jeg anbefaler en uansett en hyggelig dagsutflukt er til Vinales.


du oppleve lokal landbrukskultur, sigar- og kaffeplantasjer, rideturer, grottevandringer og lokal mat. Prisene ligger på rundt 80-100CUC som inkluderer guidet tur og lunch.


Faktaboks: Lokal guide i Havana.

Om du tar deg råd til en personlig guide i selve Havana får du den aller beste omvisningen. Jeg valgte en dag hvor vi gikk rundt i store deler av den gamle bydelen og en dag med bil hvor vi kjørte rundt i hele byen. Priser på kunnskapsrike lokale guider får du fra 140 cuc for intil 4 personer.

Her kan jeg anbefale en meget kunnskapsrik ung dame,Rocio Lavastida mail: rociola@gmail.com. Bruk gjerne TripAdvisor i tillegg til Google for flere alternativ.


Leter du etter sol og bading er Varader den nærmeste vinneren. Om du ønsker å reise på en rundtur er det en liten by med det kjente navnet Trinidad eller Baracoa andre populære steder å reise til. Jeg rakk dessverre ikke alt på denne turen, men lærte at to uker er det minste du trenger for en rundtur på Cuba.


Faktaboks: Lokal transport:

Taxi er den eneste løsningen og det finnes fire typer taxi i Havana. De gule tradisjonelle taxiene som er rimeligere, enn de som de aller fleste turistene benytter, nemlig de gamle amerikanske bilene. Taxipriser fra flyplassen til sentrum med amcar koster fra 25-35 CUC (kr 250,- til 350,-) En dagstur på ca. 5t koster fra 100-150 CUC inkl venting om du skal ut og oppleve en farm eller lignende. (det går å prute forsiktig med respekt)

Lokale fly er en historie for seg selv, men du kan komme fra Havana til Baracoa for mellom kr. 2500,- og kr. 3000,-. Det går fly ca 3 ganger pr uke. Alle jeg møtte, som hadde vært på utflukter rundt på Cuba, hadde enten tatt taxi eller buss dit de skulle. Oftest i organisert form.


Travel tips Cuba, Havanna, explore CubaGod tur og bare bled deg!


0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page