• Ingar Næss

Hotell Britannia, med nogåt at åt i Trondheim.

Endelig var smitten ned i Trondheim og vi skulle endelig få besøkt et av Norges flotteste fem stjerners hotell, Britannia i Trondheim. I tillegg hadde vi planlagt en vandring i byen og min første tur inn i Nidarosdomen, ja vi gledet oss.Forventningene var stor og vi gledet oss, siden det var to år siden sist vi hadde besøkte et femstjernes hotell. Vi hadde bestilt en overnattinspakke med middag og frokost buffet i Palmehaven. Jeg tok meg en liten tur rundt på hotellet før vi skulle spise og utenfor inngangen til Palmehaven hang beviset, - Michelin kokkejakken. Dette gledet jeg meg til!

Nå skal jeg være helt ærlig, for min oppsummering etter besøket var nemlig at dette ikke kunne stemme, etter hva vi hadde opplevd. Jeg også innrømme at om jeg ikke hadde lest på hotellets hjemmeside, men bare positive uttalelser i pressen, det var dumt for da hadde jeg vist bedre. Jeg trode nemlig vi hadde bestilt overnattingspakke på hotellets Michelin restaurant, men den gang ei. grunnen til at jeg skriver dette er for at du som leser ikke gjør samme feilen som meg. Dog vil jeg gi en liten "obs" til Hotellet! Vær tydeligere på at det kun er Speilsalen som er Michelin restaurant på hotellet og flytt bildet med jakken, fra inngangen til Palmehaven.

Ærværdige Britannia Hotel gjenoppstod i April 2019 som femstjerners hotell og medlem av Leading Hotels of The World etter en omfattende totalrenovering på nesten 3 år, verdt over 1,2 milliarder kroner. Britannia Hotell var i sin storhetstid et levende sted – et pulserende samlingspunkt for byens befolkning, alltid tidlig ute med å vise trondhjemmerne siste nytt fra Europa. Som det foretrukne overnattingsstedet for prominente gjester fra inn- og utland, har hotellet også hatt en kosmopolitisk ånd over seg.


Siden åpningen i 1870 har hotellet gjennom flere påbygg og fornyelser utviklet seg til det vi kjenner i dag: Trondhjems klassiske femstjerners hotell, med Palmehaven som det selvsagte midtpunkt.


Så til min opplevelse av Britannia, min erfaring og noen tips på veien til Trondheim.


Britannia er blitt et flott hotell så det er bare å glede seg.

Hotellet har alt av service, men for å få full glede og ennå litt til, vil du kunne bli mottatt som kongelige, det er bare å dresse seg opp, leie en «limmo» og ta glede av all servicen du blir tilbudt fra du stopper utenfor. Nei da jeg bare tuller.

The doorman og hans crew er svært hyggelige og trenger du parkeringshjelp (om du har bestilt på forhånd) får du det og selvfølgelig hjelp med kofferter.

Når du kommer inn i resepsjonen oser det av kvalitet, hyggelige og hjelpsomme resepsjonister og god orden.


Husk bestiller du en "pakke", be om at du ønsker et rom nær heisen, om ikke kan det bli et stykke å gå. Så tenk gjennom hva du bestiller og om det lever opp til forventningene, ta en telefon for å være helt sikker.


Turen fra resepsjonen og opp til rommet bestod av en avansert heis og masse kunst på veggene, alt avhengig av hvilken etasje du får.Rommet vi fikk tildelt var absolutt bra, gode senger, topp sengetøy og ikke minst gode puter.Badet var også bra, men litt klønete at alt skulle se gammelt ut. Så når du skal ta en dusj, må du jobbe litt med å få riktig temperatur. Jeg savnet også noen flere kroker på veggene til å henge fra seg klær på.

Jeg liker å pakke ut og henge opp klær og her var det også et helt ok skap. Om du skal bruke tiden på TV-titting ser du ikke TV´n før du slår den på, den er nemlig plassert bak et reflekterende glass. Unnskyld meg, men dette var bare dumt. For å kunne se nogen lunde bra, måtte vi dra for gardinene og slukke alt lys, for å unngå masse reflekser. Heldig vis var ikke dette noe problem for oss.


Som sagt tok jeg meg en liten vandring i hotellets trapper og korridorer, er du glad i kunst og interiør er dette i seg selv en hyggelig tur. Jeg tok noen bilder selv hvor jeg fotograferte gjennom en blank overflate for å få litt speilreflekser på noen flotte blomsteroppsatser.Nå gledet vi oss til middag. Endelig på en Michelin-restaurant, - nei det var det ikke. Vel da begynner jeg på nytt!


Dette sier hotellet selv: Palmehaven er en institusjon i Trondheim, for både kulinariske og kulturelle arrangementer. Husets storstue serverer hotellfrokost for hotellets gjester, flotte selskapsmenyer til middag. Her får du de beste råvarer i sesong, gjerne med en historisk inspirasjon.

Vi får et bord sentralt i bakkant og kan nyte det flotte lokalet, som var fullt av forventningsfulle gjester. Bordet var noe i minste laget for to personer, så det ble litt vanskelig å få plass til alt, men det var pent pyntet og alt lå til rette for en hyggelig middag.Vi hadde valgt en sommerpakke som inkluderte en middag i Palmehaven. Menyen bestod av

3-retters med en vinanbefaling med 4 glass med nye utvalgte viner. (vinen kom selvfølgelig i tillegg) Vi valgte Kamskjellcarpaccio, fennikelcrudit, ørretrogn “Brilliant”, yuzu-majones og frisk sitrusdressing og Hvit asaparges, skinke fra Hogna, sprøtt brød og vinaigrette. Dette var absolutt nydelig.Til hovedrett valgte vi begge Pepperbiff, indrefilet av okse fra Røros, grønne bønner- og løksalat, pommes alumette og kremet peppersaus. Dette var også godt, men manglet nok litt tamt til å bli servert på et fem stjernes hotell.

Oppturen var vinene som faktisk var utsøkte. De ble i tillegg presentert av en svært kunnskapsrik vinkelner, som også hadde både glimt i øye og faktisk var litt morsom. Det er også hyggelig når kelnere snakker med deg og ikke bare til deg.


Da var det desserten og kaffen. Det er alltid viktig at denne type restauranter ikke slurver med kaffen, en dårlig kaffe, for oss som er opptatt av nettopp kaffe smaken, kan gi både ekstra poeng og store nedturer. Nå var vi spente. Vi hadde bestilt Mandelkake med bakt rabarbra fra Charlottenlund, melkesjokoladekrem “Jivara”, friske jordbær og tjukkmelksorbet og kaffe! Dette var også meget bra, men ikke noe wow. I tillegg var kaffen en litt standard, kanskje en Nespresso. Ja det er enkelt, men ikke noen vinner.


Totalt sett selv om forventningene var en sekser, får de en sterk femmer, så dette er absolutt en tommel opp.


Velkommen til frokost.

Dette sier hotellet selv om dette tema: Femstjerners hotellfrokost I Palmehaven og Britannia's historiske salonger serverer vi fem stjernes hotellfrokost der gjestene kan bestille fra vår á la carte meny eller fra noen av våre bemannede stasjoner på buffet. Der tilbyr vi nylagede omeletter, crepe og belgisk vaffel, i tillegg til charcuterie med skinker og deilige oster. Ved frokosten serveres et stort innslag av hjemmelaget pålegg, ferskt brød og søtbakst og retter tilberedt av sesongens beste lokale råvarer.

Jeg vet ikke helt hva jeg skal legge til på menyen, den var utsøkt og maten smakte meget bra. Det som er litt å trekke på er at de, selv på et fem stjerners hotell, ansetter uskolerte og uerfarne servitører til frokost! De er dessverre uoppmerksomme og glemmer fort.Totalt sett var det et hyggelig opphold.


Tips:

Husk å les deg opp på hotellets hjemmeside.

Skal du ha Michelin meny og servering er det i Speilsalen.

Vær ute i god tid, be om rom nære heisen, om det er viktig for deg.

Bestill parkeringsplass, også i god tid, om du ønsker det på hotellet, men den er langt dyrere enn å gå 200m ned til nærmeste P-hus.

Er du opptatt av mat og ønsker en tur til Røros - les denne


Trondheim by, en liten vandring.

Så var det klart for en liten vandring i Trondheim by og vi skulle bl.a. besøke Nidarosdomen.Endelig for dette hadde jeg ønsket lenge, så for å sikre oss at vi kom inn gikk vi rett opp for å kjøpe billett. Det var lang kø, men en av vaktene sa at det var enklere å kjøpe på nett. Jeg trodde aldri jeg skulle få meg en skikkelig «woow» når jeg skulle booke en på nett, men dette ble en åpenbaring. Gratulerer til Nidarosdomen, dette er den absolutt beste bookingen jeg noen gang har benyttet. Den var akkurat så enkel som en booking-tjeneste skal være, gratulerer.


Vel da var vi klare for neste åpenbaring. Nidarosdomen er et vakkert byggverk på utsiden, men når du kommer inn har det all den flotte bygningskunsten som de gamle mesterne hadde. Jeg kan sitte og skrive side opp og ned, men reis opp og ta titten selv. Mitt forslag er som alltid, planlegg og bestill i god tid, så slipper du å vente på å være med på omvisningene, da er det bare å følge på.


Etter vår vandring bar det ut i byen og her er det jo bare spørsmål om hvor mye tid du ønsker å sette av. Det var lenge siden vi hadde tatt oss tid til å rusle byen rundt så det gjorde vi.Vi valgte å gå gjennom den gamle gravlunden på baksiden av Nidarosdomen og lese litt på alle gravsteinene, gå ned til Nidelven og over gamle bybro over til Bakklandet og få ned til Sydhavnen og over til Olav Tryvassonsgate og rundt i området der og så tilbake til hotellet for lunch.

Jeg stakk også innom Trondheim Kunstmuseum, om det ligger innenfor ditt interesse-område, her var det flott og spennende utstillinger. Jeg koste meg.Vel noen få ord om lunsjen som vi tok på uteserveringen på hotellet, Brasserie Britannia, før vi skulle reise videre. Vi bestilte blåskjell som smakte meget bra, det var en stor porsjon så vi ble gode og mette.

Siden dette er ment som tips til deg som ønsker å lære litt om andres erfaringer, så ble vi litt overrasket at over prisene ute på gaten. Ja det smakte godt, men jeg ser ikke alltid på prisen, jeg går for det jeg har lyst på. Her ble det litt dyrere enn jeg hadde regnet med, siden vi satt på ute på fortauet.


Uansett Trondheim er en flott by og Britannia lever nesten opp til sitt rykte, når jeg skal være helt ærlig.
Historie om Britannia: 1870 Britannia åpner dørene. 1888 Hotellets første murbygg, Vestfløyen, blir oppført. 1895 Oppføring av Østfløyen blir påbegynt. 1897 Hjørnet (Britannia Café) åpner 17. mai. 1918 Palmehaven åpner, tegnet av arkitekt Fritz Martin Bachke. 1924 Hotellet går konkurs, og tas over av Kristoffer N. Stensrud. Hotellet blir i familien Stensruds eie fram til 1985. 1953 Trehusbebyggelsen i Apotekerveita 10 brenner. Bebyggelsen på nr. 10 og 12 blir overtent. 1954 Nybygg i Apotekerveita står ferdig. 2015 E.C. Dahls Eiendom tar over eierskapet til Britannia. Planer for renovering blir lagt. 2019 Gjenåpning av hotellet.

6 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle