top of page

Reisetips: Hotell Britannia, Trondheim.

Oppdatert: 29. jul. 2022

Dette reisetipset er skrevet i 2021 og smitten var endelig nede i Trondheim. Nå skulle vi endelig få besøkt et av Norges flotteste fem stjerners hotell, Britannia i Trondheim. I tillegg hadde vi planlagt en vandring i byen og min første tur inn i Nidarosdomen, ja denne turen gledet vi oss til.Forventningene var stor og siden det var to år siden sist vi hadde besøkte et femstjernes hotell, var vi spente. Vi, eller rettere sagt min kone, hadde bestilt en overnattinspakke med middag og frokost buffet i Palmehaven. Vi hadde booket inn og jeg ville sjekke litt rundt på hotellet før vi skulle spise. Så jeg tok meg en liten vandring og utenfor inngangen til Palmehaven hang beviset, - Michelin kokkejakken. Dette gledet jeg meg til!

Nå skal jeg være helt ærlig, for min oppsummering etter besøket var nemlig at dette ikke kunne stemme, etter hva vi hadde opplevd. Jeg også innrømme at jeg ikke hadde lest på hotellets hjemmeside, men bare alle de positive uttalelsene i pressen, det var dumt for da hadde jeg vist bedre. Jeg trode nemlig vi hadde bestilt overnattingspakke på hotellets Michelin restaurant, men den gang ei. Grunnen til at jeg skriver dette er for at du som leser ikke gjør samme feilen som meg. Dog vil jeg gi en liten "obs" til hotellet! Vær tydeligere på at det kun er Speilsalen som har Michelin stjerne på hotellet og flytt bildet med jakken, fra inngangen til Palmehaven.

Kort innføring:

Ærværdige Britannia Hotel gjenoppstod i April 2019 som femstjerners hotell og medlem av Leading Hotels of The World, etter en omfattende totalrenovering på nesten 3 år, verdt over 1,2 milliarder kroner. Britannia Hotell var i sin storhetstid et levende sted – et pulserende samlingspunkt for byens befolkning, alltid tidlig ute med å vise trondhjemmerne siste nytt fra Europa. Som det foretrukne overnattingsstedet for prominente gjester fra inn- og utland, har hotellet også hatt en kosmopolitisk ånd over seg.

Siden åpningen i 1870 har hotellet gjennom flere påbygg og fornyelser utviklet seg til det vi kjenner i dag. Trondhjems klassiske femstjerners hotell, med Palmehaven som det selvsagte midtpunkt.


Så til min opplevelse av Britannia og noen tips på veien til Trondheim.


Britannia har blitt et flott hotell, så det er bare å glede seg.

Hotellet har alt av service, men for å få full glede og ennå litt til. Om du har lyst til å bli mottatt som kongelige, må du bare dresse deg opp, leie en «limmo» og så nyte all servicen du blir tilbudt fra du stopper utenfor utenfor hotellet. Nei da jeg bare tuller.

The doorman og hans crew er svært hyggelige og profesjonelle, her blir alle ønsket velkommen på en verdig måte. Trenger du parkeringshjelp (om du har bestilt på forhånd) får du det og alle får selvfølgelig hjelp med kofferter.

Når du kommer inn i resepsjonen oser det av kvalitet, hyggelige og hjelpsomme resepsjonister og god orden.


Husk bestiller du en "pakke", be om at du ønsker et rom nær heisen, om ikke kan det bli et stykke å gå. Så tenk gjennom hva du bestiller og om det lever opp til forventningene, ta en telefon for å være helt sikker. Still alle spørsmålene bare for å være sikker på at du ikke har misforstått noe.


Turen fra resepsjonen og opp til rommet bestod av en avansert heis og masse kunst på veggene, alt avhengig av hvilken etasje du får.Rommet vi fikk tildelt var absolutt bra, gode senger, topp sengetøy og ikke minst gode puter.Badet var også bra, men litt klønete siden alt skulle se gammelt ut. Så når du skal ta en dusj, må du jobbe litt med å få riktig temperatur, termostaten var ikke prioritert. Jeg savnet også noen flere kroker på veggene til å henge fra seg klær på.

Når jeg er på hotell liker jeg å pakke ut og henge opp klærne og her var det ett helt ok skap. Om du skal bruke noe av tiden på TV-titting, vil du ikke se TV´n før du slår den på, den er nemlig plassert bak et reflekterende glass. Unnskyld meg, men dette var bare dumt. For å kunne se nogen lunde bra, måtte vi dra for gardinene og slukke alt lys, for å unngå masse reflekser. Heldig vis var ikke dette noe problem for oss, siden TV´n skulle få fred så lenge vi var der.


Som sagt tok jeg meg en liten vandring i hotellets trapper og korridorer, og er du glad i kunst og interiør, blir en vandring i korridorene i seg selv en hyggelig opplevelse.

Jeg tok noen bilder selv hvor jeg fotograferte gjennom en blank overflate for å få litt speilreflekser på noen flotte blomsteroppsatser.


Nå gledet vi oss til middag i Palmehaven og endelig på en Michelin restaurant, - nei det ble det ikke og det var mest min egen naivitet som var årsak til denne nedturen. Vel da begynner jeg på nytt!


Dette sier hotellet selv: Palmehaven er en institusjon i Trondheim, for både kulinariske og kulturelle arrangementer. Husets storstue serverer hotellfrokost for hotellets gjester, flotte selskapsmenyer til middag. Her får du de beste råvarer i sesong, gjerne med en historisk inspirasjon.


Vi får et bord sentralt i bakkant og kan nyte det flotte lokalet, som var fullt av forventningsfulle gjester. Bordet var noe i minste laget for to personer, så det ble litt vanskelig å få plass til alt, men det var pent pyntet og alt lå til rette for en hyggelig middag.

Vi hadde valgt en sommerpakke som inkluderte en middag i Palmehaven. Menyen bestod av

3-retters med en flott vinanbefaling med 4 typer utvalgte viner. (vinen kom selvfølgelig i tillegg) Fra menyen valgte vi Kamskjellcarpaccio, fennikelcrudit, ørretrogn “Brilliant”, yuzu-majones og frisk sitrusdressing og Hvit asaparges, skinke fra Hogna, sprøtt brød og vinaigrette. Dette var absolutt nydelig.

Til hovedrett valgte vi begge Pepperbiff, indrefilet av okse fra Røros, grønne bønner- og løksalat, pommes alumette og kremet peppersaus. Dette var også godt, men litt tamt til å bli servert på et fem stjernes hotell.

Oppturen var vinene som faktisk var helt utsøkte. De ble i tillegg presentert av en svært kunnskapsrik vinkelner, som også hadde både glimt i øye og var litt morsom i tillegg. Det er også hyggelig når kelnere snakker med deg og ikke bare til deg.


Så var det desserten og kaffen. Det er alltid viktig at denne type restauranter ikke slurver med kaffen, en dårlig kaffe, for oss som er opptatt av nettopp kaffe smaken, kan gi både ekstra poeng og store nedturer. Nå var vi spente.

Vi hadde bestilt Mandelkake med bakt rabarbra fra Charlottenlund, melkesjokoladekrem “Jivara”, friske jordbær og tjukkmelksorbet og kaffe! Dette var også meget bra, men ikke noe wow. I tillegg var kaffen litt standard, kanskje en Nespresso. Ja det er enkelt, men ikke noen vinner.


Totalt sett, selv om forventningene var en sekser, får de en sterk femmer, så dette er absolutt en tommel opp. Vinkelneren og vinene får en klar sekser.


Velkommen til frokost.

Dette sier hotellet selv om dette tema: Femstjerners hotellfrokost I Palmehaven og Britannia's historiske salonger serverer vi fem stjernes hotellfrokost der gjestene kan bestille fra vår á la carte meny eller fra noen av våre bemannede stasjoner på buffet. Der tilbyr vi nylagede omeletter, crepe og belgisk vaffel, i tillegg til charcuterie med skinker og deilige oster. Ved frokosten serveres et stort innslag av hjemmelaget pålegg, ferskt brød og søtbakst og retter tilberedt av sesongens beste lokale råvarer.


Jeg vet ikke helt hva jeg skal legge til på menyen, den var utsøkt og maten smakte meget bra. Det som desverre er litt å trekke på er at de, selv på et fem stjerners hotell, ansetter uskolerte og uerfarne servitører til frokost! De var dessverre uoppmerksomme og glemte fort.


Totalt sett var det et hyggelig opphold, og vi får gi dem en sjanse til om noen år, da er jo forventningene lavere, så kanskje overrasker de.


Tips for at oppholdetskal bli best mulig:

Husk å les deg opp på hotellets hjemmeside.

Skal du ha Michelin-meny og servering er det i Speilsalen.

Vær ute i god tid med bestillingene dine, be om rom nære heisen, om du ikke ønsker å gå langt for å komme til rommet.

Bestill parkeringsplass, også i god tid, om du ønsker det på hotellet, men den er langt dyrere enn å gå 200m ned til nærmeste P-hus.


Er du opptatt av utsøkt mat og ønsker en tur til Røros - les denne


Trondheim by, en liten vandring.

Så var det klart for en liten vandring i Trondheim by og vi skulle bl.a. besøke Nidarosdomen.

Endelig, for dette hadde jeg ønsket lenge, så for å sikre oss at vi kom inn gikk vi rett opp for å kjøpe billett. Det var lang kø, men en av vaktene sa at det var enklere å kjøpe på nett. Jeg trodde aldri jeg skulle få meg en skikkelig «woow» når jeg skulle booke en på nett, men dette ble en åpenbaring. Gratulerer til Nidarosdomen, dette er den absolutt beste bookingen jeg noen gang har benyttet. Den var akkurat så enkel som en booking-tjeneste skal være, gratulerer.


Vel da var vi klare for neste åpenbaring. Nidarosdomen er et vakkert byggverk på utsiden, men når du kommer inn har det all den flotte bygningskunsten som de gamle mesterne hadde. Jeg kan sitte og skrive side opp og ned, men reis opp og ta titten selv. Mitt forslag er som alltid, planlegg og bestill i god tid, så slipper du å vente på å være med på omvisningene, da er det bare å følge på.

Etter vår vandring inne i Nidarosdomen, bar det ut i byen og her er det jo bare spørsmål om hvor mye tid du ønsker å sette av. Det var lenge siden vi hadde tatt oss tid til å rusle byen rundt så det gjorde vi.


Vi valgte å gå gjennom den gamle gravlunden på baksiden av Nidarosdomen og lese litt på alle gravsteinene, gå ned til Nidelven og over gamle bybro over til Bakklandet og få ned til Sydhavnen og over til Olav Tryvassonsgate og rundt i området der og så tilbake til hotellet for lunch.

Jeg stakk også innom Trondheim Kunstmuseum, om det ligger innenfor ditt interesse-område, her var det flott og spennende utstillinger. Jeg koste meg.


Vel noen få ord om lunsjen som vi tok på uteserveringen på hotellet, Brasserie Britannia, før vi skulle reise videre. Vi bestilte blåskjell som smakte meget bra, det var en stor porsjon så vi ble gode og mette.

Siden dette er ment som tips til deg som ønsker å lære litt om andres erfaringer, så ble vi litt overrasket at over prisene ute på gaten. Ja det smakte godt, men jeg ser ikke alltid på prisen, jeg går for det jeg har lyst på. Her ble det litt dyrere enn jeg hadde regnet med, siden vi satt på ute på fortauet.


Uansett Trondheim er en flott by og Britannia lever nesten opp til sitt rykte, når jeg skal være helt ærlig.
Historie om Britannia: 1870 Britannia åpner dørene. 1888 Hotellets første murbygg, Vestfløyen, blir oppført. 1895 Oppføring av Østfløyen blir påbegynt. 1897 Hjørnet (Britannia Café) åpner 17. mai. 1918 Palmehaven åpner, tegnet av arkitekt Fritz Martin Bachke. 1924 Hotellet går konkurs, og tas over av Kristoffer N. Stensrud. Hotellet blir i familien Stensruds eie fram til 1985. 1953 Trehusbebyggelsen i Apotekerveita 10 brenner. Bebyggelsen på nr. 10 og 12 blir overtent. 1954 Nybygg i Apotekerveita står ferdig. 2015 E.C. Dahls Eiendom tar over eierskapet til Britannia. Planer for renovering blir lagt. 2019 Gjenåpning av hotellet.


Travel tips from Norway, Trondheim and a great five star hotel, Britania.

Explore Norway

1 kommentar

Siste innlegg

Se alle

1 Yorum


Takk for informativ blogg

Beğen
bottom of page