top of page

Bogstad Gård: Et Historisk Eventyr

Bogstad Gård: Et Historisk Eventyr i Hjertet av Oslo

Bogstad Gård, vakkert plassert ved Bogstadvannet og ved inngangen til Sørkedalen, er en kort reise fra Oslo sentrum og et "must se" for både historieentusiaster og naturelskere.

Bogstad Gård malt 1790 Elias Mayer

Dette bemerkelsesverdige stedet har vært i familien Ankers og senere Løvenskiolds eie fra 1649 til 1955, før det ble omdannet til et offentlig museum som forteller om sin rike og varierte historie.

Arkitekturen i hovedbygningen, bygget mellom 1760 og 1780, er et fremragende eksempel på klassisistisk stil, karakteristisk for landets øvre samfunnsklasse i perioden. Bogstad var ikke bare en bolig, men også et vitne til Norges agrarhistorie, med røtter som går tilbake til forhistorisk tid og gjennom middelalderens agrariske samfunn.


Etter at svartedauen i 1349 hadde lagt gården øde, ble den revitalisert som leilendingsgods under Hovedøya kloster og senere som kronens eiendom etter reformasjonen. I 1649 tok Morten Lauritzen, kjent som «Ugle», over eierskapet og etablerte Bogstad som et betydelig jord- og skogbruksområde. Dette ble grunnlaget for en lønnsom sagbruks- og trelastvirksomhet som blomstret i løpet av 1600-tallet.


Peder Anker, som overtok gården i 1772, er en av de mest fremtredende skikkelsene i Bogstads historie. Han gjorde Bogstad til sitt permanente hjem og forvandlet det til et senter for norsk politisk og sosial aktivitet. I 1814, et pivotalt år i norsk historie da Norge fikk sin grunnlov og løsrev seg fra unionen med Danmark, fungerte Bogstad som en av de sentrale arenaene for politiske møter.

Det var her Kronprins Karl Johan tilbød Peder Anker rollen som Norges første statsminister, en posisjon Anker inneholdt med stor dyktighet.

Bogstad Gård sett fra Bogstad Golfbane

Bogstad var også et senter for landbruksinnovasjon. Den omfattende parken, kjent for sine gamle trær, maleriske stier, og broer, inneholder en rik kjøkkenhage hvor det dyrkes et mangfold av grønnsaker om sommeren, samt beitemark for sauer og kyr. Disse elementene reflekterer gården som et levende bilde av norsk landbrukstradisjon.


Med utmerkede transport- og parkeringsmuligheter er det enkelt for besøkende å oppleve dette unike kulturelle og historiske stedet.


Med en administrasjon nå under Norsk Folkemuseum og eierskap ved Bogstad Stiftelse, fortsetter Bogstad Gård å bevare og formidle sin rike historie til fremtidige generasjoner, og står som et vitnesbyrd om Norges kulturelle arv og den vedvarende verdien av dens agrarhistorie.


Søstrene Karen, Lucy og Mimi Egeberg foran verandatrappen på Bogstad gård. Fotografert 1914. Det var et stort stykke historie Norsk folkemuseum og Oslo kommune overtok i 1954.


Arvingene Lucy Høegh, Mimi Eek og Karen Aall ønsket tydelig å bevare både hus og eiendom for fremtiden. Og slik er det også blitt.- Det var virkelig en fantastisk gave. En av de aller flotteste som har blitt gitt, mener jeg. Tenk, med alt det som er inne her også, det er jo fantastisk, sier guide og vaktmester Ronni Keil Michelsen, mens han låser opp døren til hovedhuset.Det dufter av svunne tider inne i det herskapelige huset, og det er nesten som man fortsatt kan høre musikken fra ballsalen.

En omvisning i hovedhuset tar besøkende med på en reise gjennom tidene. De kan beundre autentisk interiør fra forskjellige epoker, inkludert rokokko, empire og mer moderne stiler fra 1900-tallet. Hvert rom forteller sin egen historie, fra det praktfulle Blå Rommet, til det intime biblioteket hvor viktige politiske diskusjoner kan ha funnet sted.

Omvisning mulig - sjekk omvisning

Etter en lærerik omvisning, kan besøkende ta turen til Cafe Grevinnen, som holder til i gårdens tidligere staller. Kafeen er åpen hver dag og tilbyr et hyggelig pusterom med et utvalg av hjemmebakte kaker, lette lunsjretter og varme drikker.

Med sin avslappede atmosfære og utsikt over gårdenes velholdte omgivelser, er det den perfekte avslutningen på et besøk på Bogstad Gård.





0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page