top of page

Île Saint-Louis: - en fantastisk øytur midt i Paris!

Oppdatert: 2. jun.

Utforsk sjarmen til Île Saint-Louis i Paris med mine tips til denne fantastiske øyturen. Oppdag skjulte perler og koselige kafeer, nyt god måltider og gode viner, - god tur!


Île Saint-Louis ble en fantastisk øytur i Paris med flere hyggelige overraskelser. Den første var at vi fikk Seinen nær på alle sider. I tillegg hadde dette et område med en meget hyggelig atmosfære, både blant turistene og ikke minst blant butikkpersonale og servitørene i restaurantene. Så da blir dette en klar anbefaling på ditt neste besøk i Paris.


Siden jeg er opptatt av å anbefale enkle tips - når du skal til Paris, husk at med Norwegian kommer du enkelt videre med tog kun ett minutt fra Notre-Dame.

Alle bildene er tatt av Ingar Næss, med iPhone 14pro og det er (C) på alle bildene. Noen bilder er merket med lånte bilder.

Introduksjon til Île Saint-Louis

Hvor ofte sier man at man har bodd på en øy med fantastisk atmosfære, midt i Paris!

For oss kan det faktisk hende at det skjer igjen, for her var alt som de skulle.

La meg nå med en gang si at dette er en ganske så lokal presentasjon av nærområdet til Île Saint-Louis, inkludert en vandring i små gater på hver side av øya.

Gode råd er alltid godt å få!

Med gode tips og råd fra en venn, var det relativt enkelt å "lande" på rett stoppested med toget midt i Paris. Da vi kommer opp rulletrappen fra togstasjonen kunne vi beundre det nye byggverket av Notre-Dame. Dette praktbygget ligger kun et steinkast fra hotellet vi bodde på, med en kort spasertur over til den mest sjarmerende øya i Seinen, Île Saint-Louis.

Når alt starter på en enkel måte blir turen fin med en gang, og slik var det også å finne vårt overnattingssted, Hôtel de Lutèce. Dette er et koselig og elegant 4-stjerners hotell. Som du ser av kartet over, ligger det meget sentralt på denne lille øya. Nå var det bare å glede seg til noen avslappende dager i Paris.

 

Hôtel de Lutèce

Hôtel de Lutèce er kjent for sin intime atmosfære og elegante innredning. Det er stor variasjon på rommene, men her på dette sjarmerende hotellet er de aller fleste rommene komfortable. Servicen var også upåklagelig. Vi fikk straks en følelse av å være litt hjemme her midt i Paris. (link til hotelle nederst i artikkelen)


Siden vi ankom rundt lunsjtider og rommene ennå ikke var klare, bestemte vi oss for å utforske området rundt på Île Saint-Louis. Selve øya tilbyr en rolig atmosfære som er perfekt for en spasertur, med mulighet til å oppdage skjulte perler i form av små butikker og kaféer.


Herlige Moules-frites!

Vi stoppet opp for et lett måltid på en av de mange koselige kaféene, La Chaumirère. Her reklamerte de med «god pris» på den franske varianten, Moules-frites, og vi lot oss friste. Dette er blåskjell med pommes frites, som er svært populært i Frankrike.

Den mest populære versjonen er "moules marinières", er hvor blåskjellene dampes i fløte, litt hvitvin og urter. Pommes frites serveres ved siden av, ofte dobbeltstekt for å sikre en sprø utside og myk innside, lett saltet og noen ganger servert med majones. Retten serveres ofte i en stor gryte, med blåskjellene badet i kraften. Fritesene dyppes gjerne i kraften for ekstra smak. Jeg kan love deg at dette var en fantastisk start på oppholdet.

 

Små perler av butikker.

Denne øya er også kjent for sine mange kake- og iskremsjapper. Det var vanskelig å motstå fristelsen til å smake på noen av de deilige variantene, men vi besluttet å utsette denne opplevelsen litt for å ha enda mer å glede oss til.


Etter lunsj fortsatte vi ut av øya og inn på «fastlandet», hvor vi gikk en par timer og tittet i vinduene til alle de små butikkene i disse områdene.

Du kan også velge å gå bia Notre-Dame og se den fabelaktige oppussingen som foregår der. Uansett blir dette som en liten skattejakt.

Se flere bilder fra turene litt lenger ned i artikkelen.


Litt historie om Île Saint-Louis

Det tok ikke lang tid å finne ut at Île Saint-Louis ikke bare er et sted for overnatting, men også en øy full av historie og sjarm i hver gate. Fram til 1600-tallet var øya stort sett ubebygd sump, og besto egentlig av to øyer; Île aux Vaches og Île Notre Dame. Øya ble utviklet på 1600-tallet og har siden beholdt sin tidløse sjarm. Øya er oppkalt etter den hellige Ludvig, og dens beboere kalles Ludovisiens. På øya, som inngår i 4. arrondissement, finnes én kirke — Saint-Louis-en-l'Île.

(writers picture)

Franske myndigheter og eiere har bevart mye av den historiske arkitektur, med pittoreske gater og vakre bygninger fra 1600-tallet. Med sine brosteinsbelagte gater og historiske bygninger, tilbyr øya en unik reise tilbake i tid.

 

Île Saint-Louis ble opprinnelig benyttet som beitemark og hadde ingen bygninger før på 1600-tallet. Øya ble utviklet som et boligområde for den franske adelen, og mange av de elegante herskapshusene står fortsatt den dag i dag. En av de mest kjente beboerne på øya var poeten Charles Baudelaire.


Seks broer omkranser Île Saint-Louis.

For å komme til Île Saint-Louis kan du velge mellom hele seks vakre broer. Pont Saint-Louis forbinder Île de la Cité med Île Saint-Louis og gir deg en fantastisk utsikt over Seinen. Pont Louis-Philippe forbinder øya med Marais-distriktet, et annet historisk og sjarmerende område i Paris. Pont Marie, Pont de la Tournelle og Pont Sully er andre viktige broer som forbinder øya med begge breddene.

 

Utforsk Louvre og Eiffeltårnet

Om du har lyst til å gatevandre til Louvre eller Eiffeltårnet, er det både fine turer langs Seinen og inn mellom smågatene for å oppleve alle de spennende butikkene. Ikke minst kan du stoppe opp for en kaffekopp med noe godt attåt.


Ønsker du å gå til Eiffeltårnet tar det ca 25 minutter fra hotellet, men her kan du jo også velge ruter som tar langt mer tid. Kjøp billett på forhånd om du skal opp og beundre utsikten over Paris.


Louvre venter på deg

Avhengig av hvilken vei du tar til Louvre ligger denne severdigheten kun 10 til 20 minutter unna vårt flotte utgangspunkt på Île Saint-Louis. Louvre gir deg en fantastisk mulighet til å oppleve noen av verdens mest berømte kunstverk. Kjøp billett på forhånd så er du sikret en enklere adkomst.


Transport

Hopp på, hopp av-busser finnes i flere variasjoner, det smarteste er å finne en på nett og bestill den turer du mener å ha behov for. Har du ikke vært i Paris før så er en av disse turene absolutt å anbefale. De tilbyr både buss- og båttur i Seinen. Selv foretrekker jeg bussturen fremfor båtturen, men den kan selvsagt være fin den og.


Ønsker du å leie en sykkel er det masser av muligheter for dette, og slik kan du også få sett mer av Paris. Ellers er Uber et godt alternativ om du vet hvor du skal, og vil komme raskere fra A til B. Taxi-turer er også relativ ok priset.


Jeg anbefaler også et besøk på Memorial des Martyrs de la Déportation

Memorial des Martyrs de la Déportation

Når du først bor i området, anbefaler jeg et besøk på «Memorial des Martyrs de la Déportation», kun fem minutter å gå fra hotellet. Dette er et minnesmerke dedikert til de tusenvis av mennesker som ble deportert fra Frankrike til nazistenes konsentrasjonsleirer under andre verdenskrig. Minnesmerket ligger på Île de la Cité, nær Notre-Dame-katedralen.


Designet av Georges-Henri Pingusson, ble det innviet i 1962 og gir besøkende en følelse av isolasjon og lidelse. Minnesmerket inneholder inskripsjoner og minneplater som minner om ofrene og deres skjebner.


Ved inngangen møter du en smal trapp som leder ned til et mørkt rom, hvor en lang, smal korridor er opplyst av tusenvis av små lys. Hvert lys representerer en av de deporterte. Inskripsjoner på veggene inkluderer sitater fra deporterte og fra poeten Robert Desnos, noe som gir en dyp refleksjon over lidelsene som fant sted her.

Tekst på plakett under: (klikk for å se bildene i større format.)

"Fordi de hjerter som hatet krigen, kjempet for friheten i takt med årstidene og tidens og nattens tidevann." R. Desnos

Det er en liten park på utsiden hvor du kan sette deg ned og reflektere litt og planlegge din videre ferd. Jeg anbefaler og gå over broen som er rett bak parken og bruke litt god til å vandre langs "bouquinistes".


Ta deg tid til "Bouquinistes"!

Om du går ut over broen, «Pont Louis-Philippe», som forbinder Marais-distriktet med Île Saint-Louis, kommer du rett til de så kalte "bouquinistes". Dette er kun 50 meter fra Memorial des Martyrs de la Déportation.

Langs Seinen, på vei til Louvre og Eiffeltårnet, finner du mengder av de små salgsbodene er kjent som "bouquinistes". Disse bodene har vært en del av Paris' bybilde siden 1500-tallet, da de første bokselgerne begynte å etablere seg langs elvebreddene.

Opprinnelig var disse selgerne omreisende, men etter hvert fikk de tillatelse til å sette opp faste boder langs Seinen. I dag er det over 200 bouquinistes som strekker seg over en syv kilometer lang strekning fra Quai de la Tournelle til Quai Voltaire.

 

Bouquinistene tilbyr et skattekammer av antikvariske bøker, sjeldne trykk, gamle kart, og vintage plakater. Her kan du finne alt fra klassisk litteratur og historiske dokumenter til unike suvenirer og kunstverk. Mange av selgerne har spesialisert seg på bestemte emner, slik at du kan finne boder som fokuserer på alt fra fransk poesi til kunsthistorie.

 

Bouquinistene har også blitt et symbol på Paris' kulturelle liv, og de er oppført på UNESCOs liste over immateriell kulturarv. Å vandre blant disse bodene gir deg ikke bare en mulighet til å finne sjeldne og unike gjenstander, men også til å oppleve en del av Paris' sjel. Enten du er en boksamler på jakt etter en spesiell førsteutgave, eller bare ønsker å finne en minneverdig suvenirer fra ditt besøk i Paris, er bouquinistene langs Seinen et must å utforske.

 

De aller fleste selgerne snakker litt engelsk. Dersom du har noen gode spørsmål om det de tilbyr, får du helt sikkert en hyggelig opplevelse og nesten alltid en god pris. Dog, her som andre steder, er ikke alltid det som ser ut som «gamle plakater» egentlig så veldig «gammelt», men derfor er heller ikke prisene spesielt avskrekkende. Der i mot kan du finne unike bøker om det er innen ditt interesse område. Etter turen er du kanskje sulten, og da er det på sin plass med noen anbefalinger.


Noen naborestauranter som jeg trygt anbefaler.

Disse restaurantene ligger innenfor ca 100 meter fra vårt hotell. Da vi kun var to personer var vi heldige og fikk alltid bord på første forsøk, men jeg anbefaler at dere reserverer bord for sikkerhets skyld.

Le Saint Regis Dette er nok en av våre favoritter siden både mat, service og atmosfære er slik vi liker det: enkelt og hyggelig. Vi spiste både lunch og middag her, og wow, dette var fantastisk godt!

Lunsjen min var en Burrata/Grønn asparges med små hemmeligheter. Jeg fikk ros av kelneren fordi jeg hadde spist tallerken helt tom og helt ren!

Dagen etter var vi der til middag og jeg valgte jeg en fantastisk god fiskerett. Seabbram på en seng av tomat-tartar, toppet med basilikum og pommes frites. Denne fiskeretten hadde jeg aldri smakt tidligere, men anbefaler den på det sterkeste. Når det er så god hovedrett må den toppes med en Cremè Brûlê. Dette ble et fantastisk måltid. Tusen takk for maten!


 

Le Sorza Dette er en liten, men svært hyggelig restaurant med kun åtte bord. Inngangen var dekket av planter slik at inngangsdøren ikke var så lett å finne, men den er i sentrum. Dette var også en av anbefalingene vi selv hadde fått, derfor er det igjen hyggelig å gi en topp karakter til denne restauranten. 

Jeg valgte en risotto med kamskjell og min kone en hvit fisk. Dette var meget godt!  Vi koste oss lenge og vel med dessertene og var blant de siste som forlot denne hyggelige restauranten.  


 

Skal du på en ekte biff-restaurant på denne øya er valget enkelt. Her legger de vekt på råvarene, og du må passe på å spørre hva retten serveres med, slik at om du ønsker noe grønt må du nok be om det ekstra. Topp biff, helt perfekt stekt, med masser av smak og en herlig rødvin som virkelig satte kronen på verket. Beklager, men iPhone´n lå igjen på hotellet så her ble det ingen bilder.


En foto-vandring rundt i smågatene er hyggelig, da dukker det alltid opp små overraskelser, også denne gangen. Bli gjerne med på tur!

Vi gikk nesten fire mil på de dagene vi var der, og lærte området litt å kjenne. For deg som liker å oppleve livet i gatene, se på de gamle bygningene og kanskje lese deres historie, da har du kommet til rett sted. Om du i tillegg synes det er spennende og titte i vinduene til alle de små butikkene, da får du masse bonus med på turen. Så til noe av det jeg liker aller best, å stoppe opp på flere av de små og hyggelige kafféene, spise litt og ellers bare titte på livet.


Bli med på denne bildeturen så kan du se litt av det du kan oppleve i denne delen av Paris.Oppsummering

Île Saint-Louis er en perle midt i Paris, med sin rike historie, vakre arkitektur og rolige atmosfære. Enten du er ute etter en romantisk ferie eller bare ønsker å oppleve noe unikt og spesielt, er denne øya det perfekte stedet å besøke. Fra de sjarmerende små butikkene til de koselige restaurantene, har Île Saint-Louis noe for enhver smak. Og med Hôtel de Lutèce som base, kan du nyte alt denne vakre øya har å tilby.

Paris har mye å by på, men et besøk til Memorial des Martyrs de la Déportation vil være en minneverdig del av turen. Siden dette minnesmerket står som en viktig påminnelse om de grusomhetene som skjedde under andre verdenskrig, og det oppfordrer til refleksjon om menneskeverd, toleranse og fred, gir det ekstra verdi til reisen.


Vandring inn i Latinerkvarteret er en flott spasertur, slik du så litt av på bilde- presentasjonen.Ankomst i Paris

Paris er en drømmedestinasjon for mange, og Norwegian tilbyr flere direkteflyvninger til Charles de Gaulle internasjonale flyplass (CDG), noe som gjør reisen til Paris både enkel og komfortabel.

 

Fra Charles de Gaulle til Notre-Dame

Etter å ha landet på Charles de Gaulle, er det flere måter å komme seg til sentrum av Paris og den ikoniske Notre-Dame-katedralen. Den mest praktiske måten er å ta toget som tar deg direkte fra flyplassen til sentrum av Paris. Du går av på Saint-Michel – Notre-Dame, som ligger rett i nærheten av katedralen. Fra dette stoppestedet er kun 50 meter opp trappene til selve Notre-Dame, som igjen er et av Paris' mest kjente landemerker.


Jeg fikk denne tog-anbefalingen av en venn: Først laster du ned SNCF Connect app´n og deretter søker CDG terminal 2, det er der Norwegian lander så tar du toget, som tidligere sagt, til Notre-Dame/Saint Michel. Tid ca 50 minutter.

Når du stopper på rett stasjon, gå til den utgangen hvor du ser et gammelt bilde av Notre-Dame, på veggen. Vi så det med en gang vi gikk av toget og kom rett opp, den korteste veien via et par rulletrapper. Avstand til vårt hotell var under 10 minutter å gå. Link til hotelletFor å få billett har du to alternativer. Den første er å registrere deg for digital billett, noe som kan virke litt uoversiktlig ved første forsøk, men det går. Gjør dette før du reiser.

Alternativet er å kjøpte billett i automat €10,87/person én vei. Der er det litt kø og det er kun tre automater på venstre side. De du vil se på høyre side er for alle med abonnement.


Taxi og eller Uber er et alternativ - Uber koster mellom 45 og 55 euro. Tid fra 30 til 50 minutter avhengig av dag og tidspunkt.


Kontakt meg for spørsmål og eller kjøp av bilder, ingar@maturus.no eller 90117570 Her er noen av bildene som du kan kjøpe, i det formatet du ønsker og på det materialet som passer best. Alt fra tapet, alumium og trykk med og uten ramme. Be om tilbud


Vi valgte å fly med Norwegian, som alltid, og hadde en behagelig reise begge veier.

Og igjen - spør meg gjerne hvis du lurer på noe om reisen til Paris! God tur!

 

 

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Bình luận


bottom of page